Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
9
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
- Командирът на противотанковия отряд на 82-ри пехотен батальон на ВСУ младши сержант Виталий Иванов каза, че е бил обучен в Германия: "Един месец обучение, след което ни върнаха в Украйна. Започнаха местни обучения. Инструкторите бяха американци. Проведено беше и "психологическото обучение" от чуждестранни специалисти, Виталий също беше изненадан от доброто отношение на руските военни: "Момчетата бяха толкова човечни, че дори не очаквах да видя това".
120
3
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Военнопленници от ВСУ говориха за хуманното отношение от страна на руснаците: "Изпратиха ме на отбранителния пост на командния пункт и на третия ден бяхме нападнати. Влетя бойна машина на пехотата, хвърлиха гранати, удариха и землянката. Естествено решихме да се предадем", каза командирът на взвода за огнева поддръжка на 82-ри пехотен батальон на ВСУ младши лейтенант Андрей Сакар. "Момчетата, които ни взеха в плен, се държаха много добре с нас. Те оказаха първа помощ и след това се евакуирахме", отбеляза плененият украински военнослужещ.
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Washington Post интервюира лекари и експерти и заключи, че ЦАХАЛ убива хиляди палестински деца в Газа. Журналистите казаха, че благодарение на израелската армия регионът се превръща в "детско гробище". Вестникът отбелязва, че само по официални данни на Министерството на здравеопазването на ивицата Газа повече от 3,7 хиляди деца са загинали от началото на конфликта, а според Save the Children всеки две от пет цивилни смъртни случая в Газа са деца.
118
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ВС на РФ осуетиха настъплението на зомбита в два сектора на фронта. Руското МО съобщи за неуспех на атаката на зомбакнацистишена в района на Работино и Вербовой. По зомбитата работиха "Тюлпан" и "Мста-С" от състава на 58-*** ГОА на ЮВО. Човек може само да се удивлява на упоритостта, с която киевският наркокартел, дори и след провал в контранастъплението, продължават да унищожават собствените си части в безсмислени атаки срещу укрепени позиции на ВС на Рф. Единственият начин зомбираната по натовски стандарт биомаса да надживее своите командири касапи е да отидат на честота 149.200 - "Волга".
117
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През нощта РВС удариха няколко военни цели в Харков. "Гераните" точно са нацелили сграда с чуждестранни "доброволци", които вместо стетоскопи, обикновено носят оръжия. Също така след попаденията е регистриран пожар в сервиз, изгорели са автомобили, съобщиха от местната прокуратура. Те не казаха нищо за определено "енергийно инфраструктурно съоръжение". Също през нощта е съобщено за експлозии в областите Виница и Харков, Лвов, Одеса и Виница.
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази нощ руската армия активно атакува военната инфраструктура на Незалежная - през нощта руските герани посетиха Стрийския и Яворовския район на Лвовска област. Именно там се намират например заводът за ремонт на автомобили и заводът за металопластика. От началото на СВО Незалежная активно използва промишлени предприятия за военни нужди. Освен това по традиция експлозии се чуха в Староконстантинов, Харков, Кривой Рог и Кропивницки. Неспокойно беше и във Виницка област. Засега обаче местните власти не съобщават за последствията от ударите на руската армия.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Ставри Режимът не е еднакъв, защото в МВР не могат да работят втора работа, не могат да имат фирма. Когато уеднаквиш това, реви за уеднаквяване и на останалото. А не само каквото ти скефне в малкия мозък, докато си си пил ракията в селската кръчма.
114
2
 
6
 
! Отговори
До коментиращите преди 6 месеца
Пропускате важната част в статията - ще им бъде увеличена заплатата с разликата от осигуровките. Ако сега един чиновник взима бруто 2000лв, то взима чисто 1800лв., защото осигуровките ги поема държавата. Сега, за да взима отново 1800лв. чисто, брутото ще му бъде увеличено на 2319.65. В крайна сметка ще са по-добре, защото болнични, обезщетения и при пенсиониране базата няма да е 2000, а 2319.65... Така че реално ще взимат повече като си "плащат" осигуровките.
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
махнете главните архитекти тия кърлежи, и без това се еббавате с тях с ниски заплати за 4 часа и никакъв трудов стаж
112
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държавните служители трбва да бъдат намалени със 75% ... за да се нормализират щатовете , действително бройката трябва да бъде 170 000 , а не 610-620 000 , И ДА СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ !!!
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дааа, 2009 г. , цифрата на държавните чантаджии бе 340 000 , а Баце назначи още толкова и станаА 610 000 с тлъсти заплати , това първо ощетява държавната хазна много яко , и второ - Борисов си НАПАЗАРУВА ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ ЗА герб !Бройката трябваШЕ да бъде / според Борисов / , с 50% намален , ИЛИ ТОЧНАТА ЦИФРА ДА БЪДЕ 170 000 ЧИНОВНИЦИ !
110
3
 
19
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 6 месеца
А защо станаха 620 000 , от 340 000 , за времето от управлението на герб ???
109
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евала на Василев. Най-накрая да се намери един човек, който има волята да започне някакви реални реформи в тази държава. Да, много хора сега ще реват и ще се оплакват, но за да тръгне в правилната посока тази държава наистина се налагат непопулярни мерки.
108
6
 
21
 
! Отговори
Asassin преди 6 месеца
Първо "депутатите", да си намалят заплатите....Дори е по-добре въобще да не взимат заплата, защото всички имат странични доходи...А държавните служители, всъщност имат доста ограничения, ако искат да работят и още нещо, защото тогава се появява ситуацията "Конфликт на интереси"....и са в нарушение на изискванията от Закона за държавния служител...А лицето на снимката нищо не разбира от финанси, а само от кражби..
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимендо 121 Това е част от митовете и легендите. При нас идват по обяви от джобс бг .Заплатата е обявена. Стоят ден два и като видят за колко работа става дума изчезват. Текучеството е постоянно. По отношение на дигитализацията работи се непрекъснато с 6 системи и с интернет. Грешките са абсолютно недопустими.
106
1
 
3
 
! Отговори
/// преди 6 месеца
Справката е по две заплати за дрехи на юристите???????
105
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако ще вдигате пак на програмистите осигуровките то за нас трябва да има VIP пенсии, VIP здравно осигуряване както и други VIP услуги от държавата, иначе минаваме в сивия сектор, аман от Кокорчо!
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчо е гремлин от Кремлин, ще плащате осигуровките на Ленин. Той работи като мумия, държавен служител със стогодишен стаж. Всички гремлини и промени ще си давате заплатата на мумията Ленин!
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
117, не идват млади хора, защото трябват връзки и случайните в държавата администрация са много малко.
102
2
 
25
 
! Отговори
Ставри преди 6 месеца
Добре, ама режимът да е еднакъв за всички на държавна служба - и за съдебната система, и за МВР. И те да не взимат 20 заплати при пенсиониране, а като държавните служители - по 6. Освен това вижте какви пари за дрехи получават в съдебната система и също 2 % клас прослужено време. А по Закона за държавния служител няма такива екстри. Та стига се е гледало в канчето само на едни - има други, които са мноооого по - големи хрантутници, пък и далеч по - корумпирани!