Разходите за заплати на чиновниците скочиха нагоре

Догодина те ще достигнат 18,1 млрд. лева
16 ное 2023 10:01, Стела Стоянова
44
Разходите за заплати на чиновниците скочиха нагоре
Снимка БГНЕС, архив

Разходите за персонал в бюджетния сектор нарастват сериозно. Само за четири месеца сметките на финансовото министерство за очакваните разходи за възнаграждения през 2024 г. се влошиха с 1,5 млрд. лв.

Така разходите за персонал през 2024 г. ще достигнат ниво от 18,1 млрд. лв. – много над първоначално планираното дори за година по-късно. 

Това показва сравнението между публикуваната в края на юни към бюджет 2023 средносрочна бюджетна прогноза и числата, залегнали в мотивите към проектобюджет 2024. Разходите за заплати са един от показателите с голям ръст в проектобюджет 2024 и с много голямо неизпълнение в посока нагоре в бюджет 2023, пише "Сега".

През юни правителството очакваше харчовете за заплати и осигуровки по консолидираната фискална програма (КФП) – тоест, с включени бюджети на общините, да достигнат 15,7 млрд. лв. през 2023 г. За 2024 г. финансовото министерство прогнозира ръст от близо 900 млн. лв. до 16,58 млрд. лв. Т

ези планове се разминаха драстично с реалното изпълнение за 2023 г. От мотивите към проектобюджет 2024 става ясно, че разходите по това перо  ще надхвърлят 16,7 млрд. лв. още през 2023 г. За 2024 г. прогнозата за очаквани разходи за персонал вече е 18,1 млрд. лв.

От мотивите на проектобюджет 2024 не става ясно на какво се дължи това преизпълнение на разходите в частта заплати и осигуровки на чиновниците. Преизпълнението вероятно е свързано с гласуваните извънредно разходи за заплати в отделни системи като МВР при приемането на бюджета.

На фона на изпреварващия ръст на тези разходи от финансовото министерство предлагат щедра политика за доходите и през 2024 г. Предвидени са 375 млн. лв. за преодоляване на диспропорции в заплатите между отделните министерства и общини, като парите трябва да се разпределят по одобрена от МС методика. Предвидени са увеличения на заплатите и при други длъжности като изборните длъжности и заетите в системата на съдебната власт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: МФчиновницизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Orel преди 5 месеца
До АнонименА на тия в държавните и общинските болници от къде са им заплатите?
14
5
 
7
 
! Отговори
До Petina преди 5 месеца
Моме, сън не те хваща. Ще се разболееш от тормоз, че чиновниците не си плащат сами осигуровките.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Учителите си плащат всички осигуровки и винаги са си ги плащали.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
11- АКО НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ ПРИ УЧИТЕЛИТЕ, СКОРО БАБИТЕ КАТО НАПУСНАТ- КОЙ ОСТАВА, КАК ЩЕ СЕ ПРИВЛЕКАТ МЛАДИ УЧИТЕЛИ, АКО НЕ С ВИСОКИ ЗАПЛАТИ- МИН ЗАПЛАТА СТАВА 933ЛВ?!
11
9
 
11
 
! Отговори
Petina преди 5 месеца
Да започнат да си плащат осигуровките за тяхна сменка, а не да ги плаща българският данъкоплатец.Както е в частния сектор така да е и в държавния - какво е това неравенство?
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Голямото увеличение е при учителите. При медиците увеличението е двойно по-малко, а при останалите е незначително, вкл. и чиновниците.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Истината Пич, ти не си от най-умните ми се струва! Заплатите на медиците не са от държавния бюджет!!!!!!!!! Не ги слагай при тунеядците, от които явно си ти! Здравните заведения са търговски дружества и сами осигуряват заплащането на служителите си. Тук става въпрос основно за калинки по агенции и министерства, даскали, свръх платените кибици от съдебната система, ``милиционери`` и т.н.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ама не може само служебно вдигане на заплато без нищо на среща. Реформи , автоматизации ,съкращаване на бюрокрацията - какво става на тоя фронт . Всички сме се сблъсквали с чиновници и знаем че нещата там не са ОК . При едно електронно правителство подобно на това к има в Естония ( вече повече от десетилетие) администрацията директно се свива с едно 60/70%, но изглежда някой се скатава от отговорност тук !?
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ко стана с съкращаване на бюрокрацията с 30 %,това са думи на Василев
6
5
 
16
 
! Отговори
Истината преди 5 месеца
"Чиновниците" са главно учителите и медиците, но много хора ще се хванат на въдицата.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отдавана ми се струваше, че нещата отиват по гръцкия модел, но все ми се щеше да вярвам, че бай Асен си разбира от работата. Сега вече се кани да вдига данъците на работещите в частния сектор, за да финансира доходите на ужасно раздутия щат на хората на държавна софра. И в Гърция така се наиграха 10-20 години с 33% чиновници и накрая цяла Европа им плати дълговете. Аман от социализъм и криворазбрано изкуствено повишаване на доходи с пари взети назаем.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още малко и AI ще почне да си върши работата, да ги видим колко са способни тогава.
3
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези канцеларски плъхове са за моментално съкращение на 98%. МОМЕНТАЛНО! 100к от тях са заменими от 1м реда код. Сега, бачкери, не се възхвалявайте, че сте същите нищоможещите и нищоправещите, заменими от дете 3ти клас.
2
8
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Асан Василев на дръвника!!!!!!
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Свещи да си купят