Да дигитализираш разградения двор на здравеопазването

Кой всъщност нарушава правата на психично болните?
29 ное 2023 14:47, Стела Стоянова
48
Да дигитализираш разградения двор на здравеопазването
Снимка БГНЕС, архив

Сред шеги и закачки миналата седмица депутатите приеха да бъде създадена комисия, която да провери спазват ли се правата на психично болните у нас. Повечето така и не разбраха за какво точно иде реч, а малката наистина загрижена част от народните избраници показа колко глупости могат да бъдат извършени под мантията на добрите намерения.

Да, правата на психично болните не се спазват и това едва ли има общо с докладите на Комисията за изтезанията, която открива такива и там, където ги няма. Не се спазват, защото условията в тези болници са от средновековието, а и финансирането също е подобно. Понеже лечението на хора с психични заболявания е единственото, останало извън клиничните пътеки, то е системно недофинансирано. 2 лева за храна на ден са по-малко, отколкото издръжката на затворник, а заплатите са такива, че само в момента има недостиг на 460 психиатри по официални данни. Онези, които са останали, са на ръба на бърнаута заради комбинацията от преумора и липса на пари. На някои места дежурят по една сестра на две отделения, охрана няма /последен пример е болницата в Раднево, където пациент налетя на лекарите и медицинските сестри/. Пациенти в ремисия се налага да играят ролята на санитари, понеже и такива няма.

Преди време по повод на една такава проверка лекарят от ДПБ – Раднево д-р Иван Добринов написа: „Малкото хора, които все още работим при тежките условия на държавните психиатрии, категорично не сме отбор садисти и това отношение беше гнусно. Мисля, че проблемът има две страни. Институциите си затварят очите и отклоняват средства и ресурси, а проверката има за цел само да храчи и да създава сензация, разделение и да осигурява оправдание на управляващите. Няма абсолютно никакви адекватни последствия от докладите, комисиите, проверките. Министерство на здравеопазването направи работна група. Нещо пак не са разбрали! Нямаме нужда от работна група, а от повече персонал, трябва ни щат за санитари, медицински сестри, психотерапевти, охранители.“

Но има ли смисъл да говорим, след като управляващите се занимават с дигитализация на здравеопазването в болници, чиито тавани капят, а ремонт не е правен от 20 години. В които липсват елементарни огради и са разграден двор в буквалния смисъл.

Идеята да отпадне диспансеризацията доведе пък до това да не се проследява какво става с вече изписани болни и те често се връщат обратно, едва когато състоянието им се обостри. Няма никакви условия за лечение на деца със зависимости, няма и достатъчно подготвени специалисти точно в тази сфера.

Да не говорим за факта, че заради липсата на клинични пътеки хора с депресии, тревожност и други нямат алтернатива, освен да посещават частни кабинети на психиатри, чиито цени вече удариха сто лева и нагоре. Ясно е и защо толкова много депресии и зависимости ще останат неизлекувани.

А част от отчаяните хора дават луди пари за лечение на алкохолизъм и наркомания в измислени „центрове“, които обещават лукс, СПА и психотерапия, но едва ли ще им решат проблема. Държавата предпочита да делегира справянето с подобни проблеми на НПО-та, а тя да „дигитализира“ каквото е останало от здравната ни система.

Ето това са само част от нарушените права на психично болните, за които отговорността носят точно управляващите. Само че е далеч по-лесно да направиш работна група, отколкото нормално здравеопазване. Второто иска и работа, и мислене, а това не всеки го може.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 5 месеца
Има толкова партии, които разчитат на психичноболните като електорат примерно Атака, ПФ, Възраждане и нито една не се погрижи за електората си досега.
21
1
 
9
 
! Отговори
1262 преди 5 месеца
Ами защо като беше толкова хубаво при бай ви Тодар го махнахте, вие комунистите, начело с ДС и КГБ. Нямаше тогава СДС и ППДБ. А?
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименТова тнрябва да се набие в дървената глава на Тарабата. То ако не беше дървенар нямаше и да се кръсти така...
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При Тодор Живков нямаше в училищата охрана, лелката с парцала и кофата беше достатъчна
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога ще почнат да правят задължителни психотестове на депутати както и всекидневни тестове за алкохол и наркотици като заседават??? Не може на шофьорите дето управляват камион да правят на тези дето управляват държавата да не правят???
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дигитализираме бараките на здравеопазването. Това е добре, но да имаше и кадри. Лекарите и сестрите са масово на преклонна възраст. После ще се окаже, че няма кой да работи с дегитализацията.
16
11
 
3
 
! Отговори
Тарабата преди 5 месеца
България ще се оправи кога последния рус0роб и комун о и.д си отиде при Сталин.
15
5
 
2
 
! Отговори
Патриций преди 5 месеца
ГанYO е от много про100 плебейско племе заслужава си мизерията!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При Тодор Живков в училищата нямаше училищни психолози. Нямаше и охрана. Но във всяко училище имаше сестра и лекар. Постоянно, на щат.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изречението "Създадохме комисия" вече звучи подигравателно и иронично. Създават комисия, защото в момента не могат да дадат отговор и отлагат във времето. Симулация на дейност.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При Тодор Живково време при социализма когато бяхме с Русия всеки имаше правото да придобие професията която му харесва и която му е по-душа и да работи по специалността си и да се развива и да създава дом, семейство и деца и да планира бъдещето си. Тогава нямаше помощи за бедни, социални политики и социално министерство - всеки, който беше здрав и можеше да работи, трябваше да работи, никакви помощи не даваха.
11
3
 
8
 
! Отговори
Не знам как може преди 5 месеца
да има до 1 Анонимен При Тодор Живков по времето на социализма когато бяхме с Русия, България имаше една от най-добрите здравни системи в света, и не само здравни. . . . . негативни забележки към това изказване? Да така беше, но сега сме в клуба на богатите и можем /длъжни сме/ да си плащаме за тарикатлъка!
10
1
 
3
 
! Отговори
Американския орел преди 5 месеца
6 А да знам го тоя храня го с чипс отвреме на време
9
0
 
11
 
! Отговори
Вървим към преди 5 месеца
режим на тока, но иначе смело "дигитализираме".
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
7
6
 
3
 
! Отговори
ьь преди 5 месеца
до 1.... хаххаха, най-добрата система... добре че ЧИрков се върна да направи модерна сърдечна операция у нас през 80те и то бяхме първите в Източния блок. Много тъпо племме сте всичките, заслужавате си мизерията.
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
оня ден гледам един ровеше в к0фата. викам му 'ти русофил ли си?'. вика 'да'.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Белене беше почивна станция за престъпниците. Там пращаха такива, каквито сега управляват България.
4
7
 
1
 
! Отговори
ФАКТ! преди 5 месеца
Да, точно така беше с нашата здравна система при Тошо! Добре, че падна социализма, да видим какви зъби имат европейците, поне 28 на брой здрави и бели! Баси колко зле са били!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само увелучават цените и данъците! Теглят заеми, които потъват неизвестно къде?