Все повече българи злоупотребяват с алкохол, 2023 бележи върха по интоксикации

Делът на мъжете, които посягат към чашката, е по-голям от жените
64
Все повече българи злоупотребяват с алкохол, 2023 бележи върха по интоксикации
Снимка: БГНЕС

Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола. От началото на годината досега 741 души във Варна са стигнали до остра алкохолна интоксикация. Делът на мъжете, които посягат към чашката, е по-голям от жените. 54 деца са злоупотребили, показват данните на община Варна. В града вече 16 години Асоциация на анонимните алкохолици помага за връщането към нормалния живот.

В групите за взаимопомощ идват хора с различни житейски истории. Обединява ги желанието им да се преборят със зависимостта от алкохола. Казват, че началото винаги е трудно, докато осъзнаеш проблема и сам пожелаеш да излезеш от омагьосания кръг.

„Бях стигнала дотам, че нямах желание изобщо да живея. Ако това накрая изобщо мога да го нарека живот, защото то не беше живот, а просто съществуване. Все още не бях загубила работата си, все още не бях загубила семейството си, но всичко беше пълен крах“, разказва пред БНТ една от активистките в Асоциацията на анонимните алкохолици.

Основно правило в групите е никой да не съди другия. Успелите да се справят със зависимостта си от алкохола дават надежда на другите, които са още в началото. Помагат и психолозите.

"Зависим никога не търси помощ навреме. Обикновено помощ се търси, когато човек стигне дъното, когато се появят някакви проблеми и той си каже, че повече не може така. Другото нещо, с което са полезни групите, това е идентификацията. Да видя, че има други хора като мен, със същият проблем и те са се справили с този проблем", каза Милена Петрова - психолог.

Според лекарите от Клиниката по токсикология във Варненската военноморска болница при непълнолетните няма ръст на злоупотребата с алкохол. За хората над 18-годишна възраст обаче тенденцията е тревожна.
"От 2021, 2022, 2023 бележи върха с най-много интоксикации и те са 687 за тази година. Работещите, заети с работа, на възраст над 40 г., доста често употребяват алкохол. Виждаме, че все повече възрастни хора, дори след 60 години и жени, и мъже, има случаи на остри интоксикации с алкохол", обясни проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология.

Според специалистите, най-трудната стъпка за алкохолиците е да признаят проблема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: алкохолалкохолици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 53. Много внимавай с нелтраксона, Адепенд, му беше името в България, а по преди беше Певица, но вече май трудно се намира. Внимавай, че от това се пукясва, питай Висоцки. Става и за опиати. Но, конкретно за алкохола, ако вземаш това чудо, дори при малко употребен алкохол, ти става адски гадно, сърцебиене, главата ти се цепи от болка направо, а продължиш ли, въпреки това да фиркаш, чао. Има го и на ампули, хакат ти го под кожата и държи 6 месеца.
59
0
 
3
 
! Отговори
Е, нямам думи... преди 5 месеца
И "хл*еб*арки", и "не*щ*аст*ник" са забранени думи в тази п*ач*авра! Та останаха или изобщо думи в 1984 речника или вече се очаква само да м*у*чим, като г*о*в*едата, за които ни смятат?! Потрудих се и над тези думи, че знае ли човек...
58
0
 
1
 
! Отговори
Че какво преди 5 месеца
друго да прави всеки *** принуден да съществува в този ад под небето...? Или ще пие, или трябва да си окачи въжето! Знаем, че предпочитате второто, тъй като така територията ще се освободи по-бързо, но не всеки има смелост и възможност... Здраве да е, нали пък ежедневно ни тровите като ***, убивате по пътищата, държите убийци на свобода да ни унищожават, палите пожари или самите хора се палят по една или друга причина в мизерните си дупки... Ще се справите скоро!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Във Финландия, Швеция, Прибалтика пият безакцизен алкохол, който е маскиран като одеколон. И смят на улицата. Тази превзета жена, дето не загубила работата и семейството, е менте алкохолик. Много преувеличават.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проблема е масовото пиене на некачествен алкохол.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те и бедняци пият от безделие и нежелание да работят! А ти нали нямаш имоти и пари, не ходиш на круизи....нямаш тия проблеми, е какво ги мислиш?
54
2
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 5 месеца
До Анонимен,точно така,българина пие от скука,какво да прави по цял ден,не му се налага да работи,не може да си преброи имотите и парите,обиколил е толкова пъти света,че вече му е безинтересно,от нямане какво да прави единствено се налива,лесния и безгрижен живот до това води
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много се изписа по темата, но да попитам някой има ли опит с лекарство с налтрексон? Като ефект би трябвало да блокира опияняващия ефект от алкохола и да помогне за отказването му просто защото от пиенето няма ефект. По принцип се приема около час преди пиене на алкохол, даже мисля, че вече има лекарство с удължено освобождаване (инжекция май беше, която действа за дълъг период от време). Мисля, че налтрексонът може да се ползва и при някои наркотични вещества.
52
1
 
1
 
! Отговори
do 33 преди 5 месеца
а ако се жабуриш с алкохола - още по-добре, алкохола може да прониква дълбоко в пукнатините на зъбния емаил както и в жлебовете между венците и зъбите и да униюожава както кариесните бактерии така и предпазва от парадонтоза. Със жабуренето си спястявате парите от закууване на дентална вода.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отворковци, защо Крум е изкоренил лозята, освен другите роботи. Човекът се е видял в чудо от продънения му народ. Туй племе си пие, откакто се пие. Злочестна работа българска. Не, че другаде са пропускали, но тука явно е било си му ***
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Че много ясно, който е ходил в казармата знае, трезвен офицер на дежурство си беше събитие, а за старшините си беше ежедневие.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само да кажа, че съм свидетел, по времето на социализма беше пълно със скрити наркомани, по аптеките продаваха чудеса и то за без пари. За Суходол се чакаше с месеци
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
37 мак, млад си явно още, остави на старите зависими да разбираме, кой по човек. Малко наркотици са по пагубни от алкохола. Но, в продънената ви държава... Много сте далеч от истината за света, много, то си и личи де. Кое ви е наред, кое? Абсолютно нищо не ви е наред, за да имате мнение. То, не, че и да имате, някой ще го зачете.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 43. За ирландците не знан, но за братушките имам лични наблюдения. У нас винаги се е пиело повече, но се самоуспокояваме чрез руснаците. Неотдавна бях в Русия и останах с впечатлението, че не пият изобщо.
46
2
 
9
 
! Отговори
Б. Елцин преди 5 месеца
Степените са три:употреба, злоупотреба, зависимост.Тук се смесват злоупотребата и зависимостта.Какви са разликите: злоупотребата води до еднократна интоксикация, докато зависимостта вече е болестно състояние.Една от възможните превенции е лечението на такива болни да се заплаща поравно от търговците на алкохолни напитки и самите алкохолоци.Ако алкохолът е домашно производство,всичко да се заплаща от болния.Руските офицери са били честни и почтени:ако пиенето пречи на службата, оставяш службата.
45
4
 
3
 
! Отговори
КАА преди 5 месеца
Клубът на анонимните алкохолици /КАА/ е огромен.То добре че е алкохолът. Пием си аз,жената и комшията.Аз заспивам а те продължават цяла нощ.
44
9
 
8
 
! Отговори
славянин преди 5 месеца
Преди10-ина години моя колежка на 32 си замина от рак на стомаха, преди 2 месеца мой бивш колега на 55 си замина от същия рак, в момента пак на моя бивша колежка мой набор - 72-ри и провеждат трансплантация на стволови клетки от сина и заради левкемия, след 3 курса химиотерапия, мой колега пак на 55 бере душа в местното онко с рак на стомаха! През април миналата година моя колежка на 56 си замина от инсулт след 2 "спасителни" антиковидни дози! Въобще "живот си живеем" в атлантическия "рай
43
4
 
4
 
! Отговори
ха хахаха преди 5 месеца
Ирландците сме го задминали, на път сме да минем и братушкит.
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди време четох една обява за работа-,,Търсим майстор, строителен работник ( да не е алкохолик)..." Значи хората са разчитали на някакво изключение от правилото!?!
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 39 ЧЧЧЧ, алоооу, говорим за примерно строителни работници по скелета, дето са на две патрончета водка и на 10 метра над земята. Залитне ли й е мъртъв и после кой е виновен? Или работници служещи си с бензинови резачки ъглошлайфи, циркуляри. Не говорим за военен който играе карти с колегите си на КПП-то. Понял?