Пред нови избори ли сме? Политическа култура, окупация, бой в НС

Доц. Татяна Буруджиева и Георги Киряков коментират политическата обстановка
19 дек 2023 16:45, Анисия Иванова
7

Изненадите от парламента и депутатите не спират. След окупация на парламентарната трибуна, депутатите започнаха да се изказват от място. След като от партия "Възраждане" решиха да изтръгнат кабелите на озвучителната система, се стигна до физически сблъсък с представителите на ДПС.

"Има такива ситуации, това не е единственият парламент, в който са се били. Явно не сме се променили много от началото на създаването на модерната българска държава, там народните представители не са ги пускали с чадъри и т.н., защото са се побийвали. За мен има два парадокса - единият е, че хората, които сме избрали да правят закони, ни демонстрират много устойчиво, че те правят закони само за нас, а тях правилата и законите не съществуват. Те могат да правят каквото си искат и когато си искат", каза политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото в "България сутрин".

По думите ѝ вторият парадокс е, че в парламента са се събрали хора, които трябва чрез дебати да ни решават проблемите.

"Това обаче, което владееше съзнанието на българина вчера, наблюдавайки тези сцени, е удовлетворението, че поне те си се набиват, като ти не можеш да отидеш да ги набиеш. Въпросът дори не е кой кого", допълни доц. Буруджиева.

Колегата ѝ Георги Киряков сподели, че не вижда публични спорове между отделните групи, които търсят аргументи "За" и "Против", като даде за пример Паметника на Съветската армия.

"Паметникът на Съветската армия не е политическа цел, той не е свързан с управлението на държавата, но се ползва като аргументи и инструмент за постигане на политически цели. Това е проблемът. В България има проблем с политическа култура и той е от началото на Прехода досега. Не съм виждал устойчива тенденция и създаване на традиция, в която българска партия да защитава интересите на своите избиратели", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има натиск от всякакви посоки, които допълнително изнервят депутатите: "За всеки политик в този парламент на първо място трябва да бъде обществото - не руското общество, не турското общество, а българското общество."

"Не може да се одобрява това, което се случва. Какво после да искаме от децата си? Те правят същото в училище, което виждат. Те нямат характеристиките за политически елит, не се държат като такъв. Трябва да сме наясно, че българинът не вниква дълбоко в това какво точно трябва да правят едни народни представители, но има елементарни правила и рамки, които като се нарушат, няма човек, на когото това да му говори позитивно", каза още доц. Буруджиева.

Тя е на мнение, че преди всичко един паметник е символ: "И тук става въпрос за битка за символи. Когато става въпрос за такава битка, трябва да заместиш символа с друг. Ще има ли ротация или тези хора се готвят за предсрочни избори?"

А Киряков поясни, че за да тръгнат на предсрочни избори, първо трябва да решат проблема с управлението на президента.

"Отиват към изтърпяване на това положение до европейските избори. И съм сигурна, че ще запазят част от министрите. Въпреки всички сътресения около МВР, това е един от министрите, който ще бъде запазен, защото наистина работи. Има работещи министри, ако ги запазят само тях - ще означава, че искат да управляват сериозно, но ако запазят по-голямата част от МС и ако дадат двете функции на Мария Габриел, означава, че отиваме на избори", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новите избори наближават и ще са цяла поредица. Затова партиите бързат да ограничат как се съставят служебните правителства - за да се състоят от техни хора.
2
1
 
6
 
! Отговори
ха преди 4 месеца
Всички ги е страх от избори! - и шикалкават
1
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
На кой му пука, освен на вас?