МОЧА като в революциите - уж е в нелегалност, но се готви за въоръжена борба

Областната управа обжалва демонтажа и пуска обществени поръчки за реставрация
Обновена: 20 дек 2023 19:23 | 20 дек 2023 17:30, Петър Бойчев
101
МОЧА като в революциите - уж е в нелегалност, но се готви за въоръжена борба
СНИМКА БГНЕС

Ситуацията с МОЧА е като в революционното минало. Той се намира в неясна нелегалност, но има предпоставки да се премине към въоръжена борба. Докато трае съдебният спор за демонтажа, областната управа пуска обществени поръчки за реставрацията и трайното преместване на нарязания паметник.

Областната администрация на София град ще обжалва разпореждането на съда демонтажът на Паметника на съветската армия да бъде прекратен незабавно. Това потвърждава пред „Сега“ Любомир Иванов, пиар на управата. Той не даде подробности и заяви, че правните аргументи ще бъдат изложени в жалбата.

Куп въпроси стоят без отговор след намесата на съда по спора. Според съдебното прессъобщение областната администрация не е представила административен акт, нито договори, от които да става ясно  какво следва да стане с фигурите след демонтажа.

Не е ясно според съда къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли  реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Самото решение на съда още не е публикувано и няма яснота какви точно документи и доказателства е представила областната управа. Цялата акция бе представена като спешна по повод направена през октомври месец експертиза, която установява разрушаване на елементи.

В първото си съобщение по темата от 7 декември обаче от областната управа обясняваха, че тепърва предстоят обществени поръчки и само ще се постави спешно ограда.

„При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември. Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, написа на 7 декември областната администрация.

На 12 декември демонтажът вече бе представен за спешен и областната управа обяви, че предприема реални действия по извършването му.

Не е ясно по какви процедури е възложено всичко това и на кого. В профил на купувача на областната администрация има само една спешна поръчка, свързана с паметника – по наемането на скеле. То е извършено с процедура на пряко договаряне именно поради спешност. Няма други процедури за извършването на самите демонтажни дейности.

За реставрация на паметника правителството отпусна 260 000 лв.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези които вият за идола си, а как трошаха паметници, как скандираха имена на чужди партии, как се опиваха от народния страх, как се смееха на изпратените в лагерите за унищожение неудобно мислещи и можещи.
62
1
 
2
 
! Отговори
МО Чу РИ Щааа преди 4 месеца
Ревете ли за окупаторския паветник вашто *** Ми!
61
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До ЧочоМи не знам, ама работите не са добре. Трябва да се вдигнем на протест.
60
4
 
3
 
! Отговори
Чочо преди 4 месеца
До Боби - държат Борисов с Магнитски
59
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметника трябва да бъде унищожен брутално както много и харесва статуите се режат през кръста по партизански след нова година очаквам верижните багери с чуковете да *** останалото.
58
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Пълен абсурд с този паметник да го рушат и да го строят наново, но не се учудвам, те днес приеха нова Конституция, в която 24-ти май отпада като национален празник. Това също е абсурдно, но не е изненада. Трудно се създаде тази уродлива коалиция, която роди уродлива Конституция и съборени паметници. Пробемът идва не толкова от ГЕРБ, колкото от партията на Кирил Петков. Той е за събаряне на цялата държава. Пеевски е на страната на Киро. Интересно е защо ГЕРБ са съучастници?
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ето ви нов сценарий-Ердо става все по-неконтролируем и в един момент го удря сачмата и иска да си върне нашенския вилает-това за не повече от 2 часа. Ние без армия и обезовъоръжени. Дилема-Турция в НАТО, ние също. Никой не смее срещу турската армия, изтеглят се натовци и ни оставят на произвола на съдбата. Русия не и пука също. И????
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Твърде остроумно. При това копирано оттук оттам!
55
3
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 4 месеца
Нито пък действията на областната управа следват директно от номите на закона - всички административни действия или следва да са в изпълнение на закона или в изпълнение на създаден от самата администрация административен акт / заповед например/. Следователно действията на областна управа са нищожни и на държавата са нанесени вреди в размера на разходваните средства за демонтажа..най-общо това са изводите от решението на съда. Принципно България е правова държава...но.
54
4
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 4 месеца
До АнонименТова е разпореждане с чужда вещ без правно основание.Демонтажа за реставрация (частична) не е равно на преместване (пълно). Затова областната ще яде хурката. Административния акт на областния трябваше да посочва,че ПСА се демонтира и премества еди къде си...като изпълнителя на демонтажа и на преместването (това са две отделни дейности) ще бъде определен след провеждане на обществена поръчка по реда на Закона за държавната собственост.Съда казва, че няма никакъв административен акт..
53
13
 
13
 
! Отговори
Реципрочно преди 4 месеца
Издигането на това съоръжение е без никакви документи и разрешителни и сега за премахването му се искат куп експертизи,мнения, съгласуване и разрешителни..Не е ли малко пресилено..
52
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добре да демонтират половината. Да оставят някакви части там да стърчат
51
10
 
5
 
! Отговори
на мястото на ПСА преди 4 месеца
Аааа мозе и паметник на Кирчо и Кокорчо , Кокоркин малко така изнесен на пред и един парапет .
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не забравяме заслугата на президента Радев за премахването на паметника . Неговото правителство август месец прехвърля паметника от публична в частна държавна собственост. Което дава правото паметника да бъде премахнат.
49
5
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 4 месеца
Той и Денков се направи академик, като стана министър. Ама никой не му казва да си върне нАучното звание и да го получи, както останалите академици, когато не е във властта.
48
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на всичкото отгоре, тая вечер по тв, ухилен малоумно, Денков ме уведоми, че 2/3 от българите били щастливи и, като усетели, че някой се грижи за тях, били радостни. Чак излязох на балкона да погледна да не са започвнали всенародни тържества. Ама, нищо такова, пак познатите намръщени физиономии. Явно не са гледали телевизия още.
47
9
 
13
 
! Отговори
ъхъ преди 4 месеца
Със събарянето на ПСА и приемането на промените в конституцията, управниците ясно показаха, че за тях няма значение нито закон, нито съвест, нито мнението на хората, които живеят в България. Важно е какво иска Посолството. Мисля, че след тази ясна демонстрация работата отива накъм лобут. Пък ще видим дали Посолството ще може да помогне на измекярите. И дали въобще ще иска да го прави.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Aйge нeмa нyжga...
45
7
 
6
 
! Отговори
до 52 преди 4 месеца
Най-много църкви са разрушени в Софийско, от новите проевропейски архотекти след 1878 г., за "да се разчисти" теренът и да се построи от селото град. ФАКТ. Затова в София има най-малко църкви на квадратен километър от всяко друго селище в България. ФАКТ.
44
17
 
10
 
! Отговори
= преди 4 месеца
А кой бре керата взриви гроба на Цар Борис? Кой разруши паметните плочи на хиляди български войници и офицери дали живота си за България.? Кой разруши десетки църкви па цялата ни държава, строени с волните пожертвования на бедни българи? Може би марсианците, а не вие предатели кремълския слуги