Младото поколение не излиза на трудовия пазар, не иска работа за 1400 лв.

На всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват
28 дек 2023 10:14, Анисия Иванова
353

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда.

"Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че един от проблемите е демографията и застаряващото население.

"Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България", подчерта Василева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че един от вариантите  за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

"Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно - това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
младото поколение в люлин живее и се храни при родителите си в мом трещятбомбите в чест на 2024 г животинките не знаят къде да се скрият защо е тозитерор
297
1
 
2
 
! Отговори
европатки амебови преди 3 месеца
1400 може предлагат стартово само за някаква позиция изискваща кандидатът да е завършил скъпоплатени курсове за квалификация. И съответно кандидатите като нямат излишни хиляди левове за квалификация няма как да му отидат дори на интервю. Никой работодател не предлага обучение за негова сметка и договор обвързващ успешно преминалият кандидат да работи минимум определено време за този работодател инвестирал в обучението на персонала си. А плати 5к за Софт Уни 5 семестъра 5к па ходи за1000 заплата
296
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сина ми се върна в България след като се изучи в западна Европа 2018. Мечтаеше да се върне. И не можа да си намери работа по специалността. Отвори си фирма, което предлага продукт от работата му. Но в мутристан да имаш малка фирма и големи мутри си е голям проблем. Отказа се. Намери си работа на запад и сега работи там. А му се иска да работи в България. И беше съгласен да започне даже с 1400. Сега май е на двойно толкоз в евро. Доктората му е по миграция на Украйна, Мароко, Бл. Изток,.
295
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самата велика прекрасна русия плю на социализма. Сигурно щото е много хубав.
294
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НРБ беше един концлагер. 27 място друг път. Що не се разходиш до куба да видиш каква мизерия е социализма. Наистина ли искаш да си с 12$ заплата?
293
1
 
25
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
Умряха балъците,които да ви робуват за 700 евро.търсете си от Бангладеш и Монголия,където работят за една купичка ориз.не може при цени като в Германия,да давате африкански заплати и да очаквате някой да ви работи.докато ми алчни работодатели със селяндурски манталитет,така ще бъде.така че,или работници от Азия,или си работете сами,или си закривайте смешните фирми
292
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпрос - "няма хора или няма за тези пари?" И за депутати ли няма желаещи, и се налага внос от чужбина? С двойно гражданство?
291
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Социализмът имаше много постижения и наистина бяхме много хубава страна. Но имаше и много ограничения и несправедливости. Именно срещу тях скачахме по площадите 89г. Но това, което имаме сега като държава е някаква пародия - управляват и национални предатели, естествените монополи са предадени на чужди фирми, които изсмукват нац богатство... С всичките му кусури предпочитам онзи строй
290
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 3 месеца
До 265..АнонименА Вие не осъзнавате ли, че генерализирането и класифицирането на даден човек на база коментар, предпочитание за музика, стил на обличане и прочие също Ви вкарва в матрицата на ограниченост и стеснен мироглед?Нека не се обиждаме :)Ако на Вас Ви е приятно в дупката ;)простете, но не мисля да споделям местообитанието Ви !
289
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имахме Велика държава. Социалистическа. 9 милионна държава. С развита индустрия, наука и спорт. С социална и пенсионна система. С построени хиляди училища, детски градини, заводи, предприятия, язовири, АЕЦ. Бяхме на 27 място в света. Народът живя в райската градина. После дойде капитализма и сега знаете какво е. Разруши се всичко и станахме 5 - 6 милиона държава. Ще си живеем в адска разруха, докато не дойде пак социализъм. И така е по целия свят с изключение на 6 - 7 империалистически страни.
288
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А що бе? Аз след 20 години в чужбина взех ще се пробвах в България. Даже ми дадоха бонус 100лв или 860лв за цял месец работа. А обявата в бюрото по труда гласеше 1500 "Ама то така" ми каза директора. Сега стоя една година без работа и си харчат спестявания и чакам за работа след новата година. Е направих си почивка яка, но в България повече не работя ако ще и 10000 лв да ми дават. Директора щеше да ревне че напускам щото нямаш хора. Смях. Ако беше жена щях да стоя.
287
20
 
9
 
! Отговори
До 300 преди 3 месеца
Другарю, личи си че не познаваш отниналият строй. В България никога не е имало комунизъм, на бледа и недоразвита форма на ранен ленински социализъм. Що не си живял/а в тези времена поне прочети различните идеологии. И да вярно една кифла струваше 8 стотинки, но един виц за партият струваше Беляне... Успех!
286
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте да си кажем истината, малдите не искали да работят, ами защо в чужбина искат в България не искат. Ами защото никой не иска да се занимав с псевдо бизнесмени, дето хал хабер си нямат от бизнес и фирмичките им съществуват на базата на схеми и далавери... никой не бяга от хубавото. Както аз, така и повечето ми познати работив в чуждестранни компанни отдалечето от България и си плащаме данъците в други държави, а тук само живеем. Аз моите приятели сме от статистиката дето уж не работела...
285
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направих си труда да изчета всички коментари и ще ви кажа следното. Всички тука си искате Социализъм, дори и да сте антикомунисти. Имахме велика държава. Но тя приключи прези 1989-та. Скачахте по площадите пяхте "Времето е наше! 45 години стигат!" Е? Какво постигнахте, бе? Докарахте ни адски дивашки капитализъм тип "Ал Капоне". Защото си мислехте, че ще живеете като царе всички, щото сте много умни и ще карате всички мерцедес. Защото не слушахте комунистите, които ви казваха какво е капитализма.
284
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хаха, вече отвсякъде е доказано, че в опън спейс офис производителността спада, а тук смешниците се натискат да правят такива
283
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Алекс /295/ - Ние вече сме допуснали тази грешки през 1958 г., когато е взето решение за внос на индийци-катунари, събрани по целия Балкански полуостров. Това става на етапи и приключва през 1973 г. Замислям се дали това не е било наредено отнякъде на нашите тогавашни управляващи и като се е видял резултатът, 50-60-70 години по-късно започва подкопаването на устоите на Европа чрез дивотиите на Митеран и Меркел, напълнили държавите си с неинтегрируеми михлюзи.
282
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За без пари и в опън спейс офис е лудост човек да работи. Защо директорите не се съберат в опън спейс. Все пак човек има един живот.
281
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но да се прави разлика между младежи с образование, които са издържани от заплатите на работещите им родители, докато си търсят добре платена работа И малограмотни, даже и съвсем неграмотни, които са потомствени консуматори на соц.помощи и нямат никакво намерение някога да започват работа.
280
2
 
39
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
И Меркел си въобразяваше,че ще реши проблемите на германския трудов пазар чрез внос на неграмотни бежанци.В резултат Германия се напълни с безполезни индивиди,които са негодни за работа,а и не искат да работят.Чакат на социални помощи.Дано не допуснем същата грешка.
279
3
 
30
 
! Отговори
ьааьаьаь преди 3 месеца
За това стиснатите работодатели ги пудкам по склона. Те се търкалят , търкалят и накрая се давят. След 5 годнини няма да има такива. Важното е да не се заседява човек повече от година, две на една работа, защото инфлацията не чака никой. Работил съм и за 400лв и за 10к на месец. Вярвайте, повечето е по-добре