Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи

Униформените не познавали особеностите на човешкото дишане
14 яну 2024 11:21, Петър Бойчев
141
Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи
Снимка БГНЕС

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора повдигна куп въпроси. Особено след като съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал задушен под тежестта на петима полицаи, които му поставяли белезници.

Случаят е аналогичен с този от 2005 година, когато при полицейска акция бизнесменът Ангел Димитров-Чората също почина заради позиционна асфикция.

"Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен", заяви пред БНТ инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

"Взима се едната ръка. Слагат се белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което поставяме арестувания в странично положение. Ако той бъде натиснат продължително време, настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата", заяви експертът по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори, уточни още Николов.

"Ако арестуваният е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта, времето може да е по-кратко, ако не е оказал съпротива, времето може да е по-дълго", допълни той.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

„Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако задържаният не желае е много трудно сам човек да ги постави", отбеляза екскпертът по оръжие и специални тактики.

"За да не се стига до насилие са нужни минимум петима, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един, който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми", каза Иванов.

Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива".

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на недобра подготовка и недоброто ръководство на силите и средствата.

"Едно е да поставиш белезници на човек, който е с 50 килограма по-тежък от теб, реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва, ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане", коментира Милен Иванов.

"Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някога имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години. Говорим за качеството на обучението, което е нарушено. Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка", заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
Бен Хур преди 3 месеца
Дали да спреш или да не спреш (да не изпълниш разпореждане) на полицай е Твой избор...., същият избор дали да стреля или не, прави и полицая.Лесно е !
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Купете малко диктофони с памет на МВР не ви ли писна от протоколи с диктофони ще ги биеш в спец съда.
89
1
 
2
 
! Отговори
МВР УБИ БЪЛГАРИЯ преди 3 месеца
Бойко Борисов убива с гранотомет
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Юлиян Борисов Георгиев е масов убиец от Перник и е на свобода!
87
3
 
0
 
! Отговори
Забелязахте ли преди 3 месеца
Полицаите започнаха масови убийства без предупреждения!
86
3
 
1
 
! Отговори
МВР СА ТЕРОРИСТИ преди 3 месеца
МВР СА ТЕРОРИСТИ
85
0
 
1
 
! Отговори
Изверги преди 3 месеца
МВР ????????
84
1
 
3
 
! Отговори
МВР позор сте преди 3 месеца
Бойко Борисов направи това МВР от зомбита, сърбайте му попарата сега!
83
1
 
2
 
! Отговори
Къде сте Българи преди 3 месеца
Това е Геноцид
82
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Това МВР е собственост на престъпника Бойко Борисов и естествено убийствата не спират.
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съд за тези изверги
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МВР са престъпници
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен НО ВСЕ ПАК БЕШЕ човек
78
6
 
5
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 3 месеца
ЧУДЯ СЕ ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА НА ТЕЗИ НАЕМНИ УБИЙЦИ КАК СПЯТ СПОКОЙНО....ВЪЗМЕЗДИЕТО И КАРМАТА ЩЕ ГИ ЗАСТИГНАТ....
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чорате не беше бизнесмен, неуважаеми ***.
76
3
 
16
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 месеца
Абе драги журналисти занаете ли в коя нормална държава може да не спреш за полицейска проверка, после да блъснеш няколко коли и да се опиташ да избягаш? В нормалните държави в този случай полицията открива стрелба. Как се слагат белез-ници на шампион по борба, който е употребил наркотици и е психично болен? В Бъл-гария няма да има ред докато не се научим, че полицията е репресивен апарат и на-режданията на полицая, както и на съда и прокуратурата трябва да се спазват. Демо-крадията е ред и закон
75
10
 
4
 
! Отговори
Сенеката преди 3 месеца
Интелектуалния потенциал на милиционерите е нисък освен това като начин на мислене са подобни на контингента..повечето ...но с какъвто се събереш такъв ставаш...
74
8
 
4
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 3 месеца
АБСОЛЮТЕН ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ....ПОРЪЧКОВО УБИЙСТВО ОТ ОПГ-МВР ПРЕД КАМЕРИ И СВИДЕТЕЛИ В НАЙ ЛОШИЯ СЛУЧАЙ ЗАМЕСЕНИТЕ ПРОКУРОРИ И СЪДИЙ ЩЕ ГИ ОСЪДЯТ УСЛОВНО НО НАЙ ВЕРОЯТНО МЪМРЕНЕ...СЛЕД КАТО ГО ПОЛУЗАДУШИХА И ЗАКОПЧАХА ГО ПРИБИХА ДО СМЪРТ....БЕШЕ ПОРЪЧАН И ЗАТОВА БЯГАШЕ...ПЪК И ЗА НАЗИДАНИЕ НА НЕПОСЛУШНИАТА РАЯ...
73
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да бъдат съдени за убийство.
72
9
 
14
 
! Отговори
Пазете се преди 3 месеца
Полицаите (повечето пулограмотни) са започнали да убиват хора без предупреждение в цяла България!