БНБ прогнозира увеличаване на заплатите

Причина е недостигът на работна ръка
26 яну 2024 14:42, Стела Стоянова
105
БНБ прогнозира увеличаване на заплатите
Снимка БГНЕС, архив

Затегнатите условия на пазара на труда и нарастващият недостиг на работна ръка ще продължат да оказват натиск за увеличаване на заплатите у нас, превишаващо по темп растежа на производителността на труда.

В резултат повишението на заплатите ще подкрепя нарастването на реалния разполагаем доход на домакинствата и частното потребление през целия прогнозен период, но ще доведе и до по-високи разходи за труд на единица продукция на фирмите.

Това се прогнозира в Макроикономическата прогноза на БНБ, цитирана от Pariteni.

От банката очакват растежът на номиналните разходи за труд на единица продукция да достигне 12.6% през 2023 г. и постепенно да се забави до 6.2% през 2024 г. и до 5.2% през 2025 г. По-високите разходи за труд от своя страна биха могли в дългосрочен план да понижат ценовата конкурентоспособност на българските фирми, което би ограничило и възможностите за растеж на износа, пише в анализа.

По отношение на лихвите от банката посочват, че процесът на повишаване на лихвените проценти в страната продължава да протича сравнително бавно, като по-съществено нарастване се наблюдава в сектора на нефинансовите предприятия. Очаква се възходящата динамика на лихвените проценти по депозитите и кредитите да се запази до началото на 2025 г., след което до края на прогнозния хоризонт лихвените проценти да се задържат близо до достигнатите нива, но да са малко по-ниски от тези в предходната прогноза, което отразява актуализираните пазарни очаквания за по-съществено понижение на краткосрочните лихвени проценти на паричния пазар в еврозоната.

Същевременно  безработицата остава на исторически ниско равнище през 2023 г. в съответствие със затегнатите условия на пазара на труда и запазващата се тенденция към по-голямо търсене на работна ръка в икономиката в сравнение с предлагането. Очакваме коефициентът на безработица да се понижи плавно до 4.1% през 2024 г. и до 3.6% през 2025 г. в резултат на прогнозирания икономически растеж и намаляването на населението в трудоспособна възраст.

От БНБ прогнозират растежът на реалния БВП в България за 2023 г. да възлезе окончателно на 1.8% (спрямо 3.9% през 2022 г.), което ще се определя най-вече от нарастването на частното потребление и положителния принос на нетния износ, докато изменението на запасите ще има значителен отрицателен принос за изменението на икономическата активност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: БНБзаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
И Виваком са прочели статията и от 01.02 вдигат всички цени с 4,7 % - толкова била инфлацията и те си я наваксват на гърба на всички техни абонати.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали ще доживеем да работим за нормални заплати?
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лихвите по кредитите за жилища не са толкова важни. В България само около 10% от сумите по имотните сделки са от кредити за жилища.
100
0
 
5
 
! Отговори
Румпел щилтсхем преди 2 месеца
Какво увеличение ве на заплати аз съм на 600лв още.поне още половин година още и ше ни увеличат заплатите и пенсиите.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лихвите по кредитите за жилища още преди години трябваше да отидат мноого високо горе, а не половин България да се навре в софето, а прованс все повече да запустява.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Увеличение на заплатите ли? Ще го има, ама един друг път. Сега заради увеличението на минималната заплата на 933 лева през 2024 ще се повиши и средната заплата, което ще доведе до по-висока минимална заплата през 2025 година. И това повишение ще се повтаря с все по-слабо увеличение на заплатите.
97
0
 
6
 
! Отговори
Цитат преди 2 месеца
"От БНБ прогнозират растежът на реалния БВП в България за 2023 г. да възлезе окончателно на 1.8% (спрямо 3.9% през 2022 г.)" +++ Тези 1,8% са безумно малко за България. Ако искаме да не изоставаме от другите държави от ЕС, този растеж трябва да е над 6%.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До HR лидер до 70, казва се "когото си искам". Някъде по-долу беше написала, че някой бил неграмотен... ама всъщност говореше за себе си :) И не, не можеш да уволниш когото си искаш. ХР-ите нямате власт! Вие сте обслужващ персонал! Гледай да не счупиш някой нокът докато си вреш пръста в носа сега!
95
0
 
6
 
! Отговори
Цитат преди 2 месеца
"По-високите разходи за труд от своя страна биха могли в дългосрочен план да понижат ценовата конкурентоспособност на българските фирми, което би ограничило и възможностите за растеж на износа, " +++ Не е така. По-ниските заплати след 1989 доведоха само до демографска катастрофа, която сега се проявява в липса на работна ръка, особено на по-квалифицира и в дългосрочен план това води до спад на производството и на износа.
94
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
До HR лидер, успех. И да знаеш, че си в списъка на съкратените :) Има много компании, които не наемат ХР-и именно заради писанията на този индивид тук. Да, правете си сметката колко са непоносими. Интриги, муцунки, сръдни.. тези хора не правят нищо друго по цял ден. А ако разбера, че тази е от моята компания с най-голямо удоволствие ще я пратя целодневно на фитнес с клинчето! Вместо да си изкарва хляба честно дращи във форуми!
93
0
 
2
 
! Отговори
Цитат преди 2 месеца
"...очакват растежът на номиналните разходи за труд на единица продукция да достигне 12.6% през 2023 г. и постепенно да се забави до 6.2% през 2024 г. и до 5.2% през 2025 г." +++ Тези разходи се увеличават по два начина: като се увеличи дела на нископроизводителния човешки труд и като се повишат заплатите.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БНБ е като дългокраката руса кака с късата синя рокличка, винаги познава какво е било времето вчера :). Ами драги ми БНБ експерти, заплатите вече са увеличиха, от 1-ви януари минималната скочи.
91
0
 
7
 
! Отговори
До HR лидер преди 2 месеца
Ти да не работиш в една бивша голяма ИТ компания с офис и в София? Че там има едни 800 юнаци обслужващ персонал (с все HR лидерите им) дето са до 5-ти февруари, след това на борсата
90
0
 
6
 
! Отговори
прогноза на бай НБ преди 2 месеца
Ще остане в бг 1 работник о ще зима 8 милиона лева заплата по 1 лев от покойните. Икономически растеш пак.
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплатите са твърде високи и може малко да бъдат намалени.933 си е много нещо.И да не ги намалят, то няма нужда от увеличение.
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До HR лидер 87. Не ти ли омръзна да драскаш глупости ? Не разбра ли че всички те вземат на подбив бе другарю тролинген ?
87
9
 
9
 
! Отговори
HR лидер преди 2 месеца
Нямам време да ви обяснявам. Свърши ми работното време преди 15 минути и отивам във фитнеса да потичам на пътеката по клинче. После съм на сауна, коктейл с приятелки, милото ще ме вземе и тръгваме към Пампорово в апартамента ни, който купихме преди 2 години. В понеделник ще ми е тежък ден, защото ще решавам кои хора да съкратим. Ще вземем предвид колко лоялни са били, дали споделят ценностите на компанията, дали си сложиха знамето на дъгата в Линкдин профилите по времето на прайд мънта и така.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре, че моят вуйчо е чиновник в една администрация, та ми уреди и мен там като младши експерт, та да взимам що-годе някаква заплата. Пробвах сам да си намеря нещо-мисия невъзможна! Накрая включих връзките. Ясно е, че без връзки, загиваш просто.
85
1
 
1
 
! Отговори
Страх мъ йе преди 2 месеца
До HR лидер И ние имахме HR ,после HR-ки се с едни вишута.На мъжожената му е кафяв езика па жената избяга с шефа.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дигат ги с 5 лева а цените на апартаменти в София скачат с 5000 лева. Недостик на работна ръка няма а няма население вече.