Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...

Бизнесът ще се нуждае от над 268 000 работници и специалисти през годината
27 яну 2024 18:19, Анисия Иванова
293
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...
Снимка: БГНЕС

 

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
0
 
! Отговори
Гунчо преди 2 месеца
До ?!?!!?Ама това е най лесно бе пич.със два кинта си регистрираш фирма и хоп ставаш работодател.Ама после от страни змии отпред дълбока пропаст от зад 30см черен ятаган
223
0
 
6
 
! Отговори
Алито от София преди 2 месеца
Ами да ви кажа, въобще не е трудно за разочароващите работодатели това упражнение, има десетки хиляди млади специалисти в тези търсени професии, само трябва да се плаща като се подобява, а не само да бучи че няма работа, щом става човека, нека го задържи, кой не става, следващия,къде дават хубави пари, всеки нормален човек ще опита, та това е управията, да се плаща стандартно, а не да се плаши че ще вкарат виетнамци и готово, с тези ниски заплати и тази скъпотия всички ще избягат
222
1
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 2 месеца
Търсят ли началници? Моем да съм началник навсЕкъде.
221
1
 
4
 
! Отговори
gele преди 2 месеца
До Анонимен де ги виде тия работещи украйнци тука в стрелбище са 100 калпака дето чакат само помощи и не почват работа що требва да напуснат безплатното жилище и загубат държавните помощи. Така ли работат?
220
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До gele Ами те украинците бачкат... българите са които не работят! Кой на кой стои на гърба?? Кога си видял българин да работи?
219
5
 
9
 
! Отговори
gele преди 2 месеца
накарайте украйнците да бачкат а не да са на наш гръб.
218
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Освен посочените в статията . Може да се добавят , овчари, мандраджии, градинари , животновъди на едър *** , риболовци с разрешителни за морски улов , болногледачи, лекари на свободна практика , водачи със собствени камиони , честни и почтени банкови чиновници ,
217
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-трудно се намират балъци, работещи за жълти стинки.
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КопирайтърПрограмист - Искаш да кажеш, че имаш виШу??? Или ни разказваш тук сънищата и копнежите си? Иначе си прав за 80-90 % от българите-бачкатори. Дадената от теб характеристика важи и за 70% от нашенските висшисти, в това число и за така наречените "учЕни", както и университетскитепреподаватели. За министри и депутати да не говорим. По традиция, основоположена преди 80 години, те са почти 100% такива, каквито си описал.
215
4
 
2
 
! Отговори
Високотехнологични преди 2 месеца
професии се търсят! Смешковци сте и такива ще ди останете!
214
11
 
3
 
! Отговори
КопирайтърПрограмист преди 2 месеца
Повечето българи са необразовани бачкатори без обноски и обща култура и нямат основание да искат високи заплати, освен това ги харчат по казина и евтини кръчми. Хората като мен, занимаващи се с интелектуален труд и програмиране отдавна имат по 5-6 апартамента и са милионери.
213
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Бургас е фашистка община и област... знаем че мразите българи. То това не е от това десетилетие, даже..
212
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен не само само китайските стоки... дрехите повечето са или бангладеш или пакистан. в тъй наречените "молове" е пълно с такива които са на най-"реномираните" марки.
211
0
 
20
 
! Отговори
?!?!!? преди 2 месеца
Най-трудно се намират работодатели, които да ти дадат нормална заплата !!!
210
7
 
0
 
! Отговори
Додо преди 2 месеца
До Всъщност есенциятаРаботодателите както и докторите срещу които се води кампания на омразата ще се сасят все някак.Чрез купуване на машини автомати и и пр..Но какво да прави некадърника учил недоучил който се радва на тези факти и когато нападат медицинските екипи.
209
0
 
5
 
! Отговори
До 235 преди 2 месеца
... и по този начин той да изплати дълга си към тях, но те отказали. Работниците се развикаха, че всички магазини за хранителни стоки в града са с почти уеднаквени цени, само в супермаркета на техния шеф се продавали с доста висока надценка. Репортерката отиде в този магазин, той се оказа доста голям и пълен със стоки, но нямаше нито един купувач. После не знам как са се развили нещата.
208
2
 
6
 
! Отговори
Нищо преди 2 месеца
ИИ на лудите учени,ще ни заместят!!БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА ЗА В БЪДЕЩЕ НИ МИСЛЯТ ОЩЕ ДОСТА КОВИД ВЪЛНИ И ВОЙНИ,ДОКАТО НЕ СИ ОСТАНАТ САМО ИИ.ДЕМОКРАЦИЯТА НА *** ЕЛИТ НЕ ВЪРВИ ВЕЧЕ,СЕГА Е РЕД ЗА КОПЧЕТО НА РЕСТАРТА!!! ЧУДЯТ СЕ КАК ДА НИ ИЗЛЪЖАТ ВЕЧЕ,НО ХОРАТА СПРЯХА ДА ГЛЕДАТ И НОВИНИ ЗАЩОТО ЗНАЯТ,ЧЕ СЕ БРАЩОЛЕВЯТ САМО ЗАПАДНИ ЛЪЖИ И ПРОПАГНАДИ!!! ЛИЧНО АЗ ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА СРЕЩУ НОВА ТВ.КОГИ ВАДЕХА ТРУПОВЕ ОТ ЛИНЕЙКИ С КОВИД УЖ БОЛНИ,ИЗКАРАХА ПРАЗНА КОШЕТКА ОТ ЛИНЕЙКАТА,ПОМНЯ КАКВИ ЛАЖЦИ С.ПЕД
207
1
 
8
 
! Отговори
До 235 преди 2 месеца
... по улиците новия си автомобил, чиято цена била шестцифрена сума, а собственикът казал на работниците, че не може да им изплати и лев, налага се да чакат. Те обаче пресметнали, че цената на новия автомобил почти напълно съвпада с онова, което им дължи. Пуснаха нея да влезе при собственика. Той се заоправдава пред камерата, че бил предложил компромисно решение - тези 60 човека, които са го блокирали, в идните месеци да взимат хранителни продукти от неговия супермаркет и по този начин той ....
206
0
 
7
 
! Отговори
До 235 преди 2 месеца
Каквото пишеш е вярно. Но има и отделни много грозни случаи. Сигурно и ти си гледал преди повече от 10 г. ТВ-репортаж за предколеден бунт на работници, беше в някакво наше провинциално градче. Репортерката ни показа група работници, блокирали собственика на фирмата в канцеларията му и заявяват, че няма да го пуснат да мръдне оттам, докато не им плати. Не им бил плащал заплатите вече четвърти месец и обещал, че за Коледа ще си получат парите. Но преди дни синът му демонстративно разходил ....
205
0
 
1
 
! Отговори
Всъщност есенцията преди 2 месеца
тук е: "Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. "