Променят закона: Всеки отказал тест за алкохол и наркотици след катастрофа влиза в затвора

Трима депутати от ГЕРБ са автори на новия текст в Наказателния кодекс
17 фев 2024 18:00, Петър Бойчев
92
Променят закона: Всеки отказал тест за алкохол и наркотици след катастрофа влиза в затвора
Снимка БГНЕС

Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога след като е участвал в пътнотранспортно произшествие, ще е заплашен с 1 година затвор и глоба от 2500 лв. Това предвижда проект за промени в Наказателния кодекс, които са внесени в петък следобед в Народното събрание от трима депутати от ГЕРБ - бившия вътрешен минисър Христ Терзийски, ексвицепремиера Томислав Дончев и Георг Георгиев.

Същото наказание се предвижда и ако при ПТП не се изпълни предписание на контролен орган за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, пише "Сега".

Запазва се наказването по административен ред с отнемане на книжката за 2 години и 2000 лв. глоба при отказ от проби - и на пътя и в лабораория, ако няма ПТП. В тези случаи, от 2023 г. насам до наказване по НК - до 6 месеца затвор,  се стига, ако съответния водач е наказван вече веднъж по ЗДвП и направи отказ при повторна проверка.

Сега се предлага обаче, че ако има ПТП и отказ, то директно се преминава към наказателна отговорност.

Аргументите на вносителите за засилване на репресията в такива случаи е действително скандалната статистика, според която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за наркотици. Прави впечатление и, че над 60 на сто от тези откази са да се направи тест за наркотици.
 

Депутатите предлагат и квалифициран състав с тежки наказания, стигащи до доживотен затвор, при различни хипотези на причинени телесни повреди или смърт и действия на водач при евентуален умисъл. Те ще се налагат, ако "деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или лицето без медицински причини откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични вещества, или техните аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч или ако деянието е извършено след преминаване на червен сигнал на светофарната уредба, или на пешеходна пътека".

Авторитеа промяната аргументират всички предлагани изменения с това, че през миналата година са станали 6983 тежки ПТП, при които са загинали 524 души и са ранени други 9080 души, от които 1796 много тежко. И макар че в сравнение с 2022 г., през 2023 да са загинали 7 души по-малко, то и тежките ПТП и ранените са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А полицаите като отказваха тест за наркотици?
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приемете при 3 нарушения за превишена скорост в населено място да се отнемат шофьорските права за 3 месеца и сваляне на табели за 3 месеца....
74
4
 
10
 
! Отговори
КОЧО преди 2 месеца
Правилно.Дано приемат това изменение на НК.Трябва обаче съдилищата да налагат ефективни наказания иначе замисълът се изпразва от съдържание с разни условни присъди или глоби и пробации.Защо не питате съдилищата колко ефективни присъди са постановили за алохол над 1.2 на хиляда при управление на МПС?Питайте ги да видим какво е положението по този въпрос.
73
0
 
3
 
! Отговори
Петър Бойчев преди 2 месеца
Пише се наказание по НК а не наказване.А иначе си развяваш дипломката!!!
72
1
 
7
 
! Отговори
Star преди 2 месеца
До колкото си спомням,при най-тежките престъпления на пътямшофьорите избягаха и милицията и главните прокурори ги покриха,а премиера направо си ги гушна лично(има снимки).Е за тия кажете какъв ще е законя?И за убийците питам,и за премиерите питам,и за съдиите питам,и за прокурорите питам,и за Нутариуса питам,и за главните прокурори питам? Абе вие да нямате сливи в устата,или само мъжки орехи че мълчите като наакани?
71
0
 
5
 
! Отговори
А на катаджиите и--- преди 2 месеца
- другите който се занимават със всичко по пътя кога ще им заработят камерите и кикрофоните ,та и ние да слушаме пазарлъците --все пак става дума за затвор и пари ще даваш не ами отатъка ще минеш !!!
70
1
 
9
 
! Отговори
милиционерщината про преди 2 месеца
--цъфтява ! Много потрудно е да оправиш пътища и маркировка отколкото да струпаш всичко на главата на шофъорите !Има хора изкачат на пътеките гледат си телефоните вечер във тъмно със черни дрехи, като камикатзета --а тебе ще те изкарат че умишлено си го убил ?Манджата е пак пресолена всичко е недодялано пишат такива който не са реални шофъори ,но имат ( компетенции ) ,отделно има си пили и пияни логично е тогава всяко престъпление при което има алкохол да стане умишлено !!!
69
4
 
19
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
Когаго гаден полицай иска. Да. Ти направи Мизерия. И да те вкара в затвора винаги. Може да каже че си отказал теста...И реално като нямаш свидетели. Нищо не мажеш да направиш...То. И. Вносителите. Са. Полицаи. Които. Са с. Празни. Тикви. Като. Тиквун...
68
3
 
12
 
! Отговори
простакО преди 2 месеца
Като прочетеш последното изречение, и става ясно едно - нулева ефективност от този тип мерки!!! Какъв е смисъла от тях - репресия над народа и нови финансови аргументи в ръцете на корумпираните катаджийки! Докога народа ще търпи това? Докога с фалшивите тестове ще се рекетира народа за дребни суми по пътищата, така ли ще борим пътния травматизъм, с подкупи. Няма по вредни за природата същества от гербаджийте, с простотията си единствено увеличават ентропията в природата
67
1
 
15
 
! Отговори
кви ги плямпа дончев преди 2 месеца
мончев ли си, къв си не те знам, ама да те питам като *** човек, абе що за 12г не можахте една магистрала да направите бе, гербаджии?! Ако имахме 4-5 магистрали, от тия 500+ човека загинали, повече от половината щяха да са живи, така казва статистиката, не че си го измислям аз! До кога ще ловите с трици маймуни бе, шарлатани?! До кога ще грабите народна пара, и ще сте невинни бе крадци лъжливи?! До кога хората ще плащат с живота си за вашата некомпетентност и алчност? Скоро идва денацификация
66
0
 
4
 
! Отговори
А тези преди 2 месеца
Които не участват в катастрофа???
65
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за униформените пазители на закона ще важи ли? Или те са над нещата?
64
0
 
9
 
! Отговори
Asasin преди 2 месеца
Вероятно затворите са празни...и са решили по някакъв начин да ги запълнят...Те истинските престъпници ни ги доставят директно от Европа, на летище София....Ако не беше трагично, идеята щеше да се приеме като шега...Ноооо, вече е ясно, че всичко е пълен хаос, само престъпността е организирана...
63
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
И в затвора попада на хора - и става човек...
62
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За милиционерите ще важи ли?
61
2
 
21
 
! Отговори
Рашко преди 2 месеца
Нека резултатите от тестовете да излизат в рамките на 24 часа, както на мис циликон и другите чалга випове, и хората няма да отказват. При над 50% фалшиво положителни резултати, и срок от над 6 месеца за анализ на кръвна проба, сегашното положение е гавра с хората!
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко едно друго ти е главата, в сащ примерно се стреля по паркингите и кръстовищата всеки ден, имат най много затворници и смъртно наказание в дузина щати, нищо не е спряло, даже има мода за масови стрелби на обществени места. Аз обаче съм за махане на условните присъди, а не под строй всеки да ходи на тест и да прави оборот на съвсем не случайни лаборанти, за това че си ударил фара на някой на паркинга.
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аа значи убива двама невинни при ПТП отказва, тест и лежи само една година браво бе евалаа
58
6
 
9
 
! Отговори
До 57 истината преди 2 месеца
Къде "по света" пък си бил ти бе пръддльо та познаваш законите тамошни ? Аз живея в държава в която за убийство дават над 60 г. + години за всичко едно друго престъпно деяние ако е извършил ! Не помагал строгият закон казва този павиан !
57
6
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Пророчицата баба Минка от Осетеново каза, че когато Тунджа започне да тече в обратна посока тогава МОЖЕЛО да се оправи България ! Ами слагайте ми минуси на предния ми коментар може пък и да хванете в този живот обратния теч на реката ха ха ха...жалки мишоци, само МРЪНКАТЕ тук и се оплаквате, вместо да сте на площада до победа....