Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия

По морето очакват гости от Румъния и Гърция още за Великден и Гергьовден
6 мар 2024 07:37, Анисия Иванова
153
Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия
Снимка: БГНЕС

В курорта Слънчев бряг сезонът трябва да започне на 1 май. Тази година Великден и Гергьовден съвпадат, и за големите християнски празници, хотелиерите очакват гости от Румъния и Гърция. Естествено, ще има и много родни туристи.

"Ще отворим в началото на май, но не знаем ремонтът на летището дали няма да ни изиграе лоша шега. По принцип, винаги по това време идват първите израелски туристи. Сега знаем, че има заявен интерес от тях, въпреки войната, но те сигурно ще се откажат, ако не се преразгледа решението за ремонта на летището на Бургас", заяви хотелиерът и зам.-председателят на БХРА - Веселин Налбантов.

Според него и колегите му сезонът може да закъснее, може да се отрази негативно и цялото това говорене за ремонти, за превръщане на летището само в карго терминал и т.н.

"В последните години, преди да започне сезонът,  все нещо се случва, не знаем вече дали това не е тенденция", смятат хотелиери и кметове по Южното Черноморие.

Междувременно и кризата за кадри продължава. Търсят се всякакви работници преди сезона.

"За моя хотел ще наема 12 човека от Бангладеш и 15 от Киргизия. Има недостиг на хора поради демографския срив и поради презастрояването", каза Налбантов.

По думите му, имаме най-хубавата база в Европа, но демографският срив е проблем.

През 1989 година идващите на нашето море туристи са били 38 000, а сега са 550 000. Като се прибавят почиващите в Поморие и Бургас, гостите през сезона набъбват до 1 000 000 и поне 150 000 души трябва да ги обслужват, информира "Труд".

От своя страна, бургаската дирекция "Бюро по труда", организира трудова борса, която ще се проведе на 20 март, в сградата на ДНА. Ще присъстват работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Всеки, който желае, може да се запознае с дейността на фирмите участници, ще има възможност да осъществи директен контакт с работодателите и да получи предложения за работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: морекризатуризъмкадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
16
 
! Отговори
Да циг преди 2 месеца
Повози се в трамвай 10. Там пълно с богати, които не си купуват билет вероятно защото могат да си позволят да си платят глобата.
90
7
 
16
 
! Отговори
циг преди 2 месеца
При ГЕРБ ромите забогатяха, станаха по-богати от българите (нали това е електората на ГЕРБ) и сега няма кой да работи на морето. Не сте ли видяли, че вече почти няма бедни роми. Всичките карат мерцедеси и имат пачки с пари.
89
0
 
47
 
! Отговори
Aa, не знам.... преди 2 месеца
Бях в Гърция. Там бях в един свръх луксозен хотел. Вътре работеха собственика и семейството му. Отношение, лукс, почивка, уют, просто безупречно. Гледаха ни като писани яйца. Така че мутрите да взимат пример - да хващат парцaлa за под и да започват да шетат!
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малко ли безработни има в бг? Ако нещо са от гета - ще ги научите на трудови и хигиенни навици и ще им давате повечко пари. Така е добре за всички. Посещавам и в София и в Пловдив заведение, където ме обслужват роми, нямам нищо против. И на морето съм срещал, но там хигиената е ужасна за всичко.
87
2
 
10
 
! Отговори
Тодоров преди 2 месеца
не лансирайте мързеливите работници,които крепят стола и телефона,необразовани и некадърни ,а с претенций за големи възнаграждения,няма място за такъв работник,но за съжаление хотелиерите не мислят така и мързеливия получава повече от кадърния,!!
86
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Търсят ама няяяма без паре никой неще
85
5
 
12
 
! Отговори
Тодоров преди 2 месеца
подайте ръка на българина,а не на украинската мързелива ***!!!
84
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те и от там ще спрат да идват като се разчуе, че се работи без почивен ден, експлоатация до дупка. Заплата колкото да не умреш от глад и вероятно последния месец работа на ангария! И от Марс да им ги карат пак ще фалират нашите мутри от тарикатлъци.
83
0
 
27
 
! Отговори
Тодоров преди 2 месеца
хотелиерите в Слънчев бряг,са наели хора от всякаква народност от кол и въже,необразовани,липса на отношение към туриста,елементарна хигирнс и култура,та и 1000лв не заслужават,затова масово хората се изнесоха в Гърция и Турция,получават цена и качество топ!!!!
82
1
 
22
 
! Отговори
О преди 2 месеца
Заплата под 2000 лева си е чиста мизерия.Ще търсят от Бангладеш защото там има голям гладеш.
81
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А кой припяваше мантрите небесни 30 години *ниското заплащане ще ни направи конкурентно способни и магнит за чуждите инвестиции*нима не бяхте вие,червени уроооди такива,които не само изпокрадиха где що има в тая държава,ами с унижението на което подложихте българите успяхте да прогоните ТРИ милиона люде от тая държава!Бесилото е най малкото което заслужавате за това което натворихте,трябва си дране на живо на всички вас и вашето котило поне да трето коляно!
80
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ХИЧО, вече не е причина някой да мизерства. В крайна сметка всеки един от нас може да си поставя цели и да си ги постига. Получаването на определена заплата е част от целите, които си поставя един човек. Ако се продаваш евтино кой е крив? Вместо да търсите проблемите в другите седнете и научете нещо и се продайте скъпо. За това врещят "хотелиерите", защото хората осъзнаха това и никой вече не им се връзва :) Не пускайте децата ви да работят в туризма! Всичко е заслужено!
79
1
 
27
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
Този е построил хотел за милиони,но му свиди да дава заплати.Иска да плаща по 1000 лева на месец ,а кандидатите да се редят на опашка и да го молят за работа.Алчността на българският работодател е една от причините да мизерства народа.1000 лева,делено на трийсет дни е по трийсетина лева на ден,колкото кило салам.Дори мигрантите минават транзит и не остават в България и биха се изсмяли на такова предложение за работа...
78
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаус кийпинг мениджър на Сл. бряг 1600 лв. бруто. Ами търсете си, бе! Кой ви спира :) Няма такава подигравка с хората! Ама спане и храна ви подсигуряват .... Това е един от най-тежките отдели в един хотел. там се работи с най-необразованите и не-умни хора. Работата не е 5 дни, а 7. И не е 8 часа, а близо 18 часа на ден. И видиш ли колосалната сума от 1600 лв!!!! Ей за туй няма да намерите никого! Ама и не заслужавате!
77
6
 
12
 
! Отговори
Красимир преди 2 месеца
няма нужда от работна ръка от Украйна,мързеливи,без грам мозък и ако може със секс да си изкарват парите,тях не ги търсете за работа!!!Тази ***!!!
76
3
 
1
 
! Отговори
Тъпчо балкански преди 2 месеца
До българина Selita е китайски швейцарски механизъм, но едно си баба знае, едно си бае
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки ще иска и боклукчия да е , стига заплатата да е добра. Работиш на морето и трябва да теглиш кредит , за да преживееш. Вкарвайте си чуждестранни работници за жълти стотинки и те като не могат да преживеят с тия заплати ще разгласят наляво надясно и после и от Луната няма да си намерите персонал. Едните купуват нови коли и имоти , а другите се лишават. Не става.
74
2
 
13
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
много се чудя защо швейцария не внесе азиатци да сглобяват часовници? така цената им ще падне а да сетих се, тогава няма да са швейцарски ... и цената им ще е друга Давам ги за пример, защото когато не сглобяват часовници работят в зимния туризъм. Въпрос на организация. При нас може да е платен на 50 пр летен стаж от държавата за студенти, а не да ходят в сащ да правят същото и половината да останат там. там където не инвестираш нищо не можеш да чакаш.
73
2
 
10
 
! Отговори
Иванова преди 2 месеца
Борисов е раздал концесиите на плажовете по морето на неговите авери мутри и те са направили от тези плажове незаконни сметища. ха ха! welcome to Bulgaria!
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе кога ще го разберете,не може да има четири-пет месеца годишна заетост в тоя бранш и след това Спасявай Се и в същият момент да имате наплив от желаещи за подобен вид работа?Или трябва да осигурите заплати на хората заети там да преживеят през останалото време когато сезона е свършил,или ще се наложи масово затваряне на хотели поради липса на персонал!