Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия

По морето очакват гости от Румъния и Гърция още за Великден и Гергьовден
6 мар 2024 07:37, Анисия Иванова
153
Демографски срив: Хотелиери търсят персонал от Бангладеш и Киргизия
Снимка: БГНЕС

В курорта Слънчев бряг сезонът трябва да започне на 1 май. Тази година Великден и Гергьовден съвпадат, и за големите християнски празници, хотелиерите очакват гости от Румъния и Гърция. Естествено, ще има и много родни туристи.

"Ще отворим в началото на май, но не знаем ремонтът на летището дали няма да ни изиграе лоша шега. По принцип, винаги по това време идват първите израелски туристи. Сега знаем, че има заявен интерес от тях, въпреки войната, но те сигурно ще се откажат, ако не се преразгледа решението за ремонта на летището на Бургас", заяви хотелиерът и зам.-председателят на БХРА - Веселин Налбантов.

Според него и колегите му сезонът може да закъснее, може да се отрази негативно и цялото това говорене за ремонти, за превръщане на летището само в карго терминал и т.н.

"В последните години, преди да започне сезонът,  все нещо се случва, не знаем вече дали това не е тенденция", смятат хотелиери и кметове по Южното Черноморие.

Междувременно и кризата за кадри продължава. Търсят се всякакви работници преди сезона.

"За моя хотел ще наема 12 човека от Бангладеш и 15 от Киргизия. Има недостиг на хора поради демографския срив и поради презастрояването", каза Налбантов.

По думите му, имаме най-хубавата база в Европа, но демографският срив е проблем.

През 1989 година идващите на нашето море туристи са били 38 000, а сега са 550 000. Като се прибавят почиващите в Поморие и Бургас, гостите през сезона набъбват до 1 000 000 и поне 150 000 души трябва да ги обслужват, информира "Труд".

От своя страна, бургаската дирекция "Бюро по труда", организира трудова борса, която ще се проведе на 20 март, в сградата на ДНА. Ще присъстват работодатели от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Всеки, който желае, може да се запознае с дейността на фирмите участници, ще има възможност да осъществи директен контакт с работодателите и да получи предложения за работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: морекризатуризъмкадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
23
 
! Отговори
Отвратен преди 2 месеца
бедняците хотелиери не искат да плащат нормални заплати на българите. вземете си и африканци.
70
2
 
16
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
За 1000 лева заплата може да наеме само с е л я к от Бангладеш.Наглеци.
69
3
 
22
 
! Отговори
Стойко преди 2 месеца
Украинците са прекалено умни че да работят за без пари и то на хотелиери комунисти от ДС.
68
8
 
11
 
! Отговори
Сарказъм преди 2 месеца
А защо не наемат украинците?
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То да беше само глад за кадри в мутромориeто с мед да намажем,във всички сектори нещата са абсолютно същите,или дойде време да си"берем"плодовете за 30+ годишното крадене,неадекватно отношение към хората и незачитане на тяхното достойнство,червените бизнесмени прогониха три милиона работоспособни Българи от държавата,вие сте направо за обесване!
66
2
 
31
 
! Отговори
Брус Ли преди 2 месеца
Единствената работна ръка която се търси в България е безплатната работна ръка. Българските работодатели са прекалено бедни за да наемат друга.
65
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв срив,хората ги разбраха че пари не дават и никой не иска да им работи без пари!
64
0
 
16
 
! Отговори
Шнапса преди 2 месеца
Основната индустрия в България е производството на екскременти от парламента. Всеки ден БГ парламентът произвежда 100 тона фекалии под формата на закони и биомаса.
63
2
 
19
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
бг летен туризъм има основен нерешим проблем, двойно по къс сезон от гърция и турция. Това преди 1990 г беше съобразено. Днес когато всичко е частно, всеки се спасява поединично, чрез всякакви решения, забиващи отрасъла още надолу. Късия сезон трябва да се компенсира по някакъв начин. Начини много, но никой не мисли по темата, все лесното гледат, ще внесем ***. Чудесно, ама после пари за реклама не искайте от държавата. българина е много просто същество нито мисли нито работи
62
0
 
30
 
! Отговори
Чико преди 2 месеца
БГ хотелиерите и ресторантьорите перат пари от наркотици и не разбират нито от хотели, нито от ресторанти. Ако искате да работите за тях трябва да ви освидетелства психиатър.
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ехааа,посмали малко г-н бизнесмен ! Село поморие и Бургас с два хотела на кръст имат според теб половин милион туристи аахахахахах
60
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Седем дни в седмицата по 12 часа . Плащат ти за 4-6 часа . Последните две заплати не ги получаваш. По това разбираш че наближава края на сезона
59
1
 
11
 
! Отговори
Спасов преди 2 месеца
Жител на Бангладеш: за мизерните работодатели от България няма да си мръдна и кутрето. Единствено може да размисля ако осигурят стриптизьорки на работното място.
58
0
 
32
 
! Отговори
Пена преди 2 месеца
Плащат с фъстъци и затова ще получат маймунки от далечния изток.
57
0
 
31
 
! Отговори
Джо преди 2 месеца
Това е само началото. БГ шефчетата най-накрая ще получат персонала който заслужават.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще им трябват и камбоджанци да чистят демократичните американски мини по плажовете Или тази екстра ще си я спестя
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората са казали,от всяко дърво свирkа не става,за 35 години нашите червени свирkаджии(бизнесмени)не само прогониха над три милиона българи ами и опропастиха държавата!
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мутрите с подарените хотели . С този персонал може и да си получат заслуженото
53
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе щом и бхаратите било то родни или пък кореняци от Бхаратия ви подминават като влак малка гара,смятай за какво мизерно заплащане става на въпрос!
52
2
 
17
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 месеца
До 70, кои са тия сини бизнесмени мойто момченце? И кои са ни управлявали от 33 години като всичките до един политици и бизнесмени са бивши комунисти. Що говориш глупсоти. "На ви демокрация" коя бе? Отворко... Тая на бившите комунисти ли? Кой шеф на голям бизнес не е бивш комунист ми кажи?