МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути

Теглене на заплати и пенсии ще е само в евро
26 мар 2024 16:45, Инна Ангелова
89
МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути
Снимка: БГНЕС

Проект за обществено обсъждане на Закон за въвеждане на еврото в Република България публикува Министерство на финансите. Целта му е да осигури безпроблемно въвеждане на еврото и да повоши информативността и прозрачността по приемането на единната европейска валута. Крайният срок за получаване на становища е 24 април 2024 година.


Проектът на Закон за въвеждане на еврото е разработен от специално създадена междуведомствена група към Министерството на финансите, в която участват Българската народна банка, всички министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност. Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която даде своето положително становище по него, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка.

Чрез проекта се уреждат правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица в страната. Датата за присъединяването ни към еврозоната и курсът на лева към еврото ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите-членки, чиято парична единица е еврото и Република България. Ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г.

Законопроектът регламентира и начините за закръгляване след превалутиране на стойности на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н. В законопроекта е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки , независимо дали са разплащателни, депозитни, спестовни, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро. В проекта на закон е разписано, че БНБ от деня на въвеждане на еврото обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

Новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро. Законопроектът предлага двете цени да се изписват ясно и недвусмислено и трябва да са поставени заедно. Крайната сума, която се заплаща от потребителя, също трябва да бъде представена и в двете валути в издавания фискален бон.

В продължение на месец от влизането на България в еврозоната ще има период на двойно обращение на лева и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах защо големите разбирачи от футбол и политика не визират Германия, Холандия, Белгия, Ирландия, Финландия, Австрия, ами само Чехия, Румъния, Унгария, Полва са им в устите.
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще сменяме и езика, азбуката и религията, за да се хармонизираме с Европейския съюз.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нелегитимен парламент,нелегитимно правителство и най важното не легитимен министър на финансите не може да поставя срокове за приемане на Еврото!
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Станахме 27-*** република на Европейския съюз и приехме колониалната валута на Брюксел. Долу лева!! Да живее Зависимостта.
44
6
 
8
 
! Отговори
Как ще се защитим преди 1 месец
От неистинско евро Толкова ценим българския език и идентичност а не ценим българската валута която ни предпазва от злоупотреби с парични средства
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В белите държави преходният период продължава две години.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нане, парите за ваксини отидоха за оръжия за Украйна. Не се надявай на самосезираща се прокуратура. Всичко е мижай да те лажем.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По колко евро на чекмедже се падат и кога ще ги получим? Питам за обща информация.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото предимство на Еврото е по-лесното съхранение за хората, които няма доверие на банките. Пачки от по 200 евро е по-добре от такива с по 100лв.
39
5
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Впрочем, защо още прокуратурата не се е самосезирала за милиярдите за ваксини... Хвърлени на вятъра за ковида... Или не смеят... ===))) е нал затва получават големи заплати... За отговорност, към Обществото....
38
2
 
7
 
! Отговори
До търговеца преди 1 месец
Ти първо научи разликата между "хаос" и "хаус", а след това създавай паника.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обменните бюра газ пukaят.
36
10
 
17
 
! Отговори
НЕ на еврото. НЕ! преди 1 месец
Кой ви каза, че ще приемем еврото?
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И накрая ще се чуе едно лекичко тръъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъц ...
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
асан дали е взел някое евро за да натиска толкова. Не виждам да е на дневен ред в Румъния примерно. Няма да се отървете само с изритване, съд и конфискация на всичките участващи в ппдб схемите. Тия дето занулиха държавата само за 3 г. и които НЕ ИЗПЪЛНИХА НИЩО от прословутите си РЕФОРМИ. Всеки ни се подигра..успяхме да станем бежански център до второ нареждане т.е. поне още 15 г. да приемаме на Урсула гостите. Ама вие си го избрахте
33
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей на това се вика извиване на ръце. Що си траем?
32
16
 
9
 
! Отговори
ЗАКОН ЗА РУБЛАТА... преди 1 месец
ВСЕКИ ПРОПАГАНДАТОР НА МРАКОБЕСНИЯ ТЕРОР НА ПУТИН И РУСИЯ - ПОДЛЕЖИ НА СЪДЕБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ, ПОДОБНО НА ВСЕКИ КОЙТО ПРОПАГАНДИРА ИСЛЯМСКАТА ДЪРЖАВА НА БЕН ЛАДЕН...
31
8
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
За юрото ви убеждават хора с по над 5000 грантова заплата в юро... Най ниската... Платени шарлатани на шорс и компани... ===)))
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се забарни еврото и се вкара нов лев който ще обере спестяванията откраднти от непкатен данък и ще занули хиперинфлацията на Костов и Борисов и Петков след 1997 г.
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Братя! Време е за въстание!