МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути

Теглене на заплати и пенсии ще е само в евро
26 мар 2024 16:45, Инна Ангелова
89
МФ: След приемане на еврото - месец разплащане и в двете валути
Снимка: БГНЕС

Проект за обществено обсъждане на Закон за въвеждане на еврото в Република България публикува Министерство на финансите. Целта му е да осигури безпроблемно въвеждане на еврото и да повоши информативността и прозрачността по приемането на единната европейска валута. Крайният срок за получаване на становища е 24 април 2024 година.


Проектът на Закон за въвеждане на еврото е разработен от специално създадена междуведомствена група към Министерството на финансите, в която участват Българската народна банка, всички министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност. Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която даде своето положително становище по него, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка.

Чрез проекта се уреждат правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица в страната. Датата за присъединяването ни към еврозоната и курсът на лева към еврото ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите-членки, чиято парична единица е еврото и Република България. Ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г.

Законопроектът регламентира и начините за закръгляване след превалутиране на стойности на стоки и услуги, банкови сметки, дългови ценни книжа, държавни ценни книжа, държавни и държавногарантирани заеми, ценни книжа, възнаграждения, пенсии, социални помощи и обезщетения и т.н. В законопроекта е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки , независимо дали са разплащателни, депозитни, спестовни, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро. В проекта на закон е разписано, че БНБ от деня на въвеждане на еврото обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

Новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в левове и евро. Законопроектът предлага двете цени да се изписват ясно и недвусмислено и трябва да са поставени заедно. Крайната сума, която се заплаща от потребителя, също трябва да бъде представена и в двете валути в издавания фискален бон.

В продължение на месец от влизането на България в еврозоната ще има период на двойно обращение на лева и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този период търговците ще са задължени да връщат ресто в евро, освен ако нямат достатъчна моментна наличност. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що ми се струва че пп са подготвили да купуваме еврото на 2.50 ,при толкова много предателства които направиха как да им вярваш
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
wtf. Тоя направо ни диктуват. Кво ессрвро, кви пет лева. Да си вземат еврото и да вървят в ада.
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Никаде няма да ходим. Лева е много посилен от еврото заради борда нали САЩ ни накараха за борд. Следователно ако се махне, курса трябва да е поне 1 лев за 100 $,
65
6
 
6
 
! Отговори
Евро няма да има преди 1 месец
ЕС изчезва до тогава!
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 61, aма вие няма да отидете в Расиа бе! Даже и най-върлите копейки, ако ще ходят някъде, то е към "лошия Запад", където нямате нищо против да ви плащат в евро! А Еврозоната е клуба на богатите! Няма децата ни да живеят в бедна държава, само защото няколко дрипави копейки много обичали Расиата, в която обаче не искат да отидат да живеят?!?
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Копейки, не искате евро А ти и ЕС защо не приемете лева и няма да обръща евро в лев като дойде на туризам.
62
8
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Бегайте с вашите евро *** не ви искаме системата!
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 50 Недй така приказва, *** един ден и тебе може да те прокудят от държавата ти...
60
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 48 - Германия и Белгия са сърцето на ЕС и обират всички ползи. Холандия е на път, да повтори Брекзит, така че е интересна тема. Ирлабдия беле жива-умряла 10 години, но изхитриха - 12% корпоративен данък и затова седалищата на големите фирми извън ЕС са все там.За съжаление, ние нямам тези възможности.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в Сърбия и Македония може и с евро, и с български пари, и с местна валута
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Надявам се да осъзнаваш каква е била причината, но ако си дете, да ти кажа: зверската инфлация от над 300% годишно!" - Инфлацията не е причина, а симптом.
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закона за приемане на исляма ще се гласува от МФ.
56
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
рублата поне има покритие от злато - СССР има милиарди златни резерви и обезпечава рублата, а еврото е един кьор фишек - не напразно ангалузите избегаха от него
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53, ..тотален ***.... хахахха.... пълнел си джобовете със златни рубли, които и ши.мпанзетата в БРИКС не искат... Ми ти си по зле и от тях бе..
54
5
 
15
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
В България се видя, че не се спазват законите. С референдуми не става. Тогава остава само Народен съд.
53
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
предпочитам да си пълня джобовете с златни рубли отколкото с миризливи и фалшиви еврота
52
6
 
12
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Кой е казал,че някога ще приемем еврото>?
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Как ще се защитим: Как да не си пазим валутата бе? Само че тя отдавна умря и от BG от 25 години вече е BGN. Надявам се да осъзнаваш каква е била причината, но ако си дете, да ти кажа: зверската инфлация от над 300% годишно! Такава валута ли искаш? А всъщност ние сме в еврозоната от тогава насам, само че пълним гушите на банкерчетата с комисионни за превалутиране без те изобщо да работят....
50
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейки, не искате евро? Ами за разлика от комунизма, днес границите са отворени! Като не ви харесва, марш към любимата ви Расиа, и там спокойно ще можете да плащате с рубли
49
7
 
3
 
! Отговори
Не трябва ли преди 1 месец
Референдум сега горе долу сме санстефанска България като влезем в еврозоната ще ни пратят колонизационни социално слаби туристи които ще трябва да ги обслужваме по хотелите които ще са запълнени целогодишно