Нова смяна в кабинета: Главчев поиска оставка, Кирил Вътев я подаде

Длъжността ще заеме Георги Тахов
Обновена: 16 апр 2024 16:16 | 16 апр 2024 16:16, Стела Стоянова
106
Нова смяна в кабинета: Главчев поиска оставка, Кирил Вътев я подаде
Снимка БГНЕС

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка. От съобщение на правителствената пресслужба стана ясно, че министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Късно в понеделник служебният премиер изпрати предложението до президента Румен Радев, с което предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Вътев беше един от четиримата министри  на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.

Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.  

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет, той подаде оставка.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
4
 
! Отговори
Ром с преди 4 седмици
Интересен "сериал"май ще стане тоз новият сериал "Главчев и ко " и май ще изкара и до есента тоз сериал].защото по -молба на зрителите през юни ще има продължение на сериала до есента с още 2 сезона ..да убава работа .ама и е чисто бъгарска (за нищо не става българина и една правителството не можем да направим).Има определение "българска работа" която бе дадена от един човек още през 1960 година..ако някой се интересува,то интренет ще покаже ,че не съчинявам..
59
2
 
3
 
! Отговори
Прочети го! преди 4 седмици
До До 56 Днес го публикуваха и цял ден коментират!
58
4
 
2
 
! Отговори
Главчев е адекватен! преди 4 седмици
До А,Денков Не се страхува да разчисти тези, които според него не си вършат работата!
57
3
 
5
 
! Отговори
До 56 преди 4 седмици
Я го дай това изследване .Защо за три години няма никой обвинен в корупция?
56
3
 
10
 
! Отговори
А,Денков преди 4 седмици
Бил неадекватен.Главчев само за една седмица се показа в пъти по-неадекватен.
55
6
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 4 седмици
До Анонимен Какво са ти виновни Борисов и Пеевски!? По изследване на Центъра за изследване на демокрацията корупцията за последните три години е по висока от най-високото равнище през 1999 т.
54
3
 
11
 
! Отговори
Вътев преди 4 седмици
Бех министър само 3 дни;))) А, колко време Глъвчев ще е служебен мин. председател, не е ясно;))) Може, утре и той да си фърли оставката;))) Инак два месеца, само ще сменя министри за кефа на Бойко, а хартията дето ша изпише Радев заради указите, ще ни коства дървесината на половината Родопи;)))
53
3
 
9
 
! Отговори
Главчев преди 4 седмици
Никой не може да ме накара да направя промени в кабинета.Оуделът на Баце в действие .
52
8
 
6
 
! Отговори
МАЧКАЙ, ГЛАВЧЕВ..!! преди 4 седмици
РЕВЪТ НА ЧЕРВЕНИТЕ КХ.МЕРИ Е БАЛСАМ ЗА НАШИТЕ ДУШИ....
51
3
 
7
 
! Отговори
До хе хе преди 4 седмици
Аз пък не знам що ручкахте, кога ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС приемаха тия абсурдни промени в конституцията, от които тогава се знаеше, че ще се облагодетелстват или ПП, или ГЕРБ, или ДПС. Ами....едни печелят, а други губят. Въпреки мненията на цялата правна общност, недоучилите деца на селяяяни от горните партии, поставиха държавата в това положение. Липсата на протести, означава, че всички предни са много скъпо платени.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ееее, ама на запад цъфнали и вързали сега само и чакат само сега още българи и бизнеси да дойдат на запад от България, идвайте, идвайте българи, има много възможности тук за вас, идвайте на запад, чакат ви.
49
5
 
9
 
! Отговори
До 44 преди 4 седмици
Ами като се подведохте по акъла на тези, които искат да сменят системата какво очаквате? Да не забравяме, че протестите бяха вдигнати в деня в който България влезе в чакалнята на Евро зоната! Ако не бяха предизвикани изкуствено протестите в момента щяхме да се в Шенген и Евро зоната!
48
4
 
5
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 4 седмици
Подковали са Вътев, за да докарат произнасяне на Радев и за външния най-вече.
47
3
 
14
 
! Отговори
Тоя Главчев преди 4 седмици
Не е вред с главата.Преди една седмица предложи Вътев за министър,днес му иска оставката.Герберска му работа.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега ще се изнесат още повече българи от България и бизнеси. Хората се оплакват от корупция от рекетиране. Лойко, Шиши и останалите олигарси разкатават мамата на народа. Диктатура
45
1
 
7
 
! Отговори
До не бързайте преди 4 седмици
Тия избори да не са без пари бе! Пречат едни около 150-200 милиона за игричките на разни демммбеели.
44
0
 
15
 
! Отговори
1234 преди 4 седмици
Борисов и Пеевски си връщат властта върху тяхната собственост наречена България. Скъпи м***и***шоци, не забравяйте да гласувате за тях и бъдете щастливи в окупираната от ПРЕ***СТЪ***ПНИЦИ територия наречена България.
43
1
 
10
 
! Отговори
Хе,хе ! преди 4 седмици
За какво ручахме жабетата кога крещяхме по улиците и площадите преди 3 г. ? Днес е от ясно ,по-ясно, че Боко пак управлява България и вече не се крие зад партията си , а директно дирижира кой какъв пост ще заема ! еееех, кщлчета ! Еееех, пачки евро !!! Еееех, празни български джобове ! Каква съдба ! А днес по улиците няма и един проституиращ !!!! Значи - всички са доволни! Е, тока ще е 15 пъти по-скъп, салама е 5 пъти по-скъп, бензина скоро ще е 5 лв/л. ...Що да се тревожим с протести ?
42
10
 
3
 
! Отговори
Не бързайте с камъни преди 4 седмици
Не бързайте да замеряте с камъни Главчев! Нали искахте избори две в едно, на ви!? За една седмица трудно се сформира кабинет, било то и служебен. Сега идват резултатите от ненужното бързане! Да не говорим за вероятното мазало, което ще се получи при провеждане на тези два тежки избора. Какво пречеше парламентарните избори да бяха на 30 юни например? Сегашните европейски избори са от особено значение, а няма как да се проведат сериозни разисквания по отделните направления.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Президентът да си земе отпуска като депутатите измамнници. Главчов се оссрра още на 7 ден и вече стана чучeло като Денков. Боко и Главчев да се оправят.