Нова смяна в кабинета: Главчев поиска оставка, Кирил Вътев я подаде

Длъжността ще заеме Георги Тахов
Обновена: 16 апр 2024 16:16 | 16 апр 2024 16:16, Стела Стоянова
106
Нова смяна в кабинета: Главчев поиска оставка, Кирил Вътев я подаде
Снимка БГНЕС

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка. От съобщение на правителствената пресслужба стана ясно, че министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Късно в понеделник служебният премиер изпрати предложението до президента Румен Радев, с което предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Вътев беше един от четиримата министри  на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.

Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.  

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет, той подаде оставка.  


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин ги влачи насила с военна полиция по улиците да ги мобилизира, а украинците сами се връщат от ЕС и доброволни се записват да се бият на фронта срещу руските окупатори.
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мозъчният тръст на ДСБ мисли за всичко на експертно ниво. Партията на експертите.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Избори ще правите, Главчов и Боко, няма да копате. Политическите измами трябва да бъдат в наказателния кодекс, затвор за политическа измама.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ицето Иванов е в постоянен екстаз от продукта на мисловната си дейност.
36
1
 
13
 
! Отговори
Зелен чорап преди 4 седмици
Не мога да ви насмогна с указите за смените
35
6
 
5
 
! Отговори
Кирил Вътев е част преди 4 седмици
от олигархата. Няма място на тоя пост. Съвсем друг е въпроса кой ще го заема след него, може да се окажем "от трън на глог".
34
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе, Кой точно очаква, че Главчев самостоятелно ще назначава министри? Решенията ги взема Баце. Главчев е негов човек. А Баце мисли да се връща на бял кон и да управлява без ПП/ДБ, най-много с ДПС. За какво го изпраха, нали да блесне пак селската Му про.сто.тия. Що се правят на у.лави по медиите.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След като сме си насмогнали на харча и си нямаме друга работа и почваме да преливаме от пусто в празно-защо не разгледаме и следната имагинерна ситуация:Президента издава указ за прекратяване на пълномощията на служебния МП-с мотивите ,че не си върши работата- подготовка и обезпечаване на изборите ,а сменя министри, които сам е избрал след няколко дена работа иочевидно не може да се разчита на неговият квалифициран избор и мениджърски капацитет.
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Главчев сменя всички реално с хора на Пеевски и Борисов.Вървим към правителство на ГЕРБ с ДПС.Тия двамата шопара се сдушиха и тежко ѝ на България и на всички нас.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен=== Свестни по върховете няма!!! Главчев е един неадекватник,ламтящ за власт,не е за съжаление! Той сам по собствено желание се набута за премиер,но тъй като е абсолютен некадърник се омота като пиле в калчища и още от първия ден започна със смените на министри,които той лично е подбирал само преди няколко дни!!! Абсолютно падение и шизофренна излагация!!!
30
4
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 4 седмици
В крайна сметка, каквото и да стане в тази държава, зад него стои призракът на Украйна.
29
5
 
20
 
! Отговори
Главчев преди 4 седмици
Е един некадърник! За седем дни управление, сменя двама министри, назначи 23 съветници и безброй зам министри! Къде дремя бе, *** когато уж съставяше кабинет? Бааах те в отровната гъба си!Този е или луд или ние сме луди, че не сме ги помели!
28
6
 
22
 
! Отговори
Ами преди 4 седмици
Правете си сметка що за премиер е това. За една седмица сменя двама министри. Такъв прецедент в света нама. Явно премиерът е кукла на конци и некадърник. Ново падение и нов срам. Нулево гласуване и тотален бойкот на всякакви изцори. Не легализирайте тия идииоти.
27
4
 
19
 
! Отговори
Вътев уж си преди 4 седмици
агроминистър а не познаваш тиквата и нейните ракови семена!
26
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 22, благодарим ви и на вас копейки от Възраждане, които сте казионна партия на ГЕРБ, и които иначе много люто плюете по ПП/ДБ, ама срещу ГЕРБ ви е страх да пуснете нещо повече от някоя градивна другарска критика! Ако вместо Възраждане имаше истинска опозиция, коалицията АНТИ - ГЕРБ беше сигурна
25
15
 
5
 
! Отговори
До Нане преди 4 седмици
ооо те радаев служебните изобщо не бъркаха в кацата с меда, гълъба зароби ли България с 13 годишен договор с боташ, някаква отговорност нещо или чакаме ЕК да каже за тая далавера, нали я разследват
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да не забравяме че Боко Тиквата е много отмъстителен.
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГЕРБ са го натиснали да раздаде милиарди на зърнарите и се е отказал
22
8
 
17
 
! Отговори
хе хе хе преди 4 седмици
Боца яко чагърта бръмбарите от ППДБ. Дето преди това чагъртаха калинките на Боца. През цялото време писъци, стенания и тежки проклятия. Щях да се търкалям от смях по цял ден, ако не живеех в БГ:)
21
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Видяхме какво е "промяната". Това означавало да се даде цялата власт на Борисов. Дадоха му дори малкото влияние, което имаше президента. Сега освен, че има властта на абсолютен монарх, Борисов ще ни организира и изборите. Познайте кой ще спечели, когато една партия има правото да провежда изборите както тя си реши, със силови структури, които тя владее. Благодарим ви ППДБ...