Експерт: Не знаем какво правят нашите деца в телефоните си

Те имат много изопачена представа за интимността, каза адвокат Йорданка Бекирска
29 апр 2024 20:50, Красимир Ангелов
18

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие. Какво се променя?

"Промените са в посока завишаване наказанията по отношение на сексуални престъпления, които са извършени с малолетните деца, както и увеличаване на давностния срок за преследване", каза адвокат Йорданка Бекирска в студиото на "Денят ON AIR".

Тя поясни, че наказанията досега са били от 2 до 6 години, а сега ще са от 2 до 8 години.

"Говорим за сексуално насилие с деца, детска порнография. Изключително сензитивна е материята, когато имаме пострадало до 14 години лице. От гледна точка на доказателства и от гледна точка на това да се разпитат свидетели, да се съберат ДНК материали, е много по-трудно. Единственото, което се цели, е превенцията, защото само по този начин може да имаме по-сериозна защита на пострадалите деца", допълни адв. Бекирска за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ деца под 14-годишна възраст лесно и неосъзнато излагат голите си тела в интернет.

"Това е порнография, без да го осъзнават. Има цели канали, в които тези материали се обменят, без да знаят и родителите. Децата се срамуват да споделят с тях. Много пъти всичко се случва под натиск, а понякога и от техни връстници, защото веднъж като изпратиш гола снимка на свой съученик, той я разпространява с други съученици. След това съответното момиче става обект на присмех и атаки", коментира Йорданка Бекирска.

В практиката си тя има случай, в който 15-годишно момиче е направило опит за самоубийство, след като голите ѝ снимки са били разпространявани свободно.

"Училището като че ли има второ по значение влияние върху децата. Родителите в един момент губят своето предимство и на първо място са съучениците, на следващо място е училището и на трето място - родителите. Това е много сериозна опасност, която се задава, но не само в България. Това е световна тенденция", подчерта адвокатът.

"Ние не знаем какво правят нашите деца в телефоните си. Има статистики, че голяма част от децата уж си отиват в стаите, за да нощуват там, но се оказва, че след полунощ са в социалните мрежи. Това е много трудно за контролиране. Темата за сексуалното насилие е табу. В момента става така, че децата научават за сексуалните отношения не от родителите си, а от интернет. Те имат много изопачена представа за интимността", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видео.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Бракът трае 15 години, най-много се женят в София, най-малко в Перник
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОйто иска, може да разбере. Има си и начин на контрол. Всичко опира до родителите и разбира се възпитанието на детето. Но не е и за пренебрегване факта и средата (училище, приятели), да не говорим пък ако имат по-голям брат / сестра, които също са изтървани
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми уговарят се в Гриндер;) това правят
14
0
 
2
 
! Отговори
Добър ден експертке преди 2 седмици
Зомбират се и ги проеалят тотално като хора това е и целта
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С тези наивни разсъждения на тази жена експерт не може да се каже. А и определено не е в час с времето и темата. Бедна ми е представата от къде ги намирате тези експерти, които още живеят и мислят в миналия век!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз ви гарантирам че тия малки 14-15 годишни кифли дето си снимат голите зад-ници много добре знаят какво правят! Изобщо не са наивните деца за който ги смятат техните родители. Сега мечтата на всяка кифла е да си върти голия зад-ник пред камерата и да прави пари в онлифенс и др подобни простотии. Това са им моделите за подражание. И родители се правят че не знаят. Хахах. Няма такива оли-го-рени честно.
11
0
 
8
 
! Отговори
Всичко е леш! преди 2 седмици
Разни хора сега се сетили да подскачат като ощипани моми? Децата гледали порно и сякаш това било голяма новост. Нищо че порно има още от първия ден в който станахме демокрация още от 1990г. Списанията и вестниците заляха пазара веднага. После дойдоха кабелните телевизии, касетите, дисковете и торентите и около 2000г почнаха и спийминга. Порното не е спирало да се разпространява. Сега последните 15 години набраха популярност аматьорските камери всички да се снимат и да просят пари.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сложете изкуствен интелект да ги следи
9
0
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 2 седмици
Факт! Най-смешното в цялата работа е, че бездетни нпо активистки са тръгнали да се месят и оправят чуждите семейства.
8
0
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 2 седмици
Да, възможно е да гледат и сайтове за възрастни (от типа на РН). За съжаление е възможно да попаднат и на ужасни неща, които ще им увредят много психиката. Има записани видеа в нета, от които да не можеш да заспиш, имам предвид реални записи. Имам предвид неща от типа на 'Убийствен пъзел', но истински. Също има един филм с Моника Белучи отпреди много години - 'Irreversible'. Като студент го гледах и мисля, че няколко дена се чувствах ужасно. Психиката на нормалния човек си има предели.
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ония дето раждат на толкова инат поне някакъв съхранен родителски инстинкт.При жените след вишо масово той е закърнял, отсъства или е съзнателно потиснат от идеи и идеология, така щото им се налага тепърва да четат как се отглежда и възпитава дете.Мъж без инстинкт може да разчита на разума си, за да оцелее и предаде опита си.Жена без инстинкт е жива трагедия.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ония дето раждат на толква ?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това, колкото и брутално да е като обществен феномен, е чудесен естествен отбор за хора, които имат деца само защото всички имат и презервативите са им скъпи.Сори за децата, които са на телефона, чата и "приятелите", поради изконно токсичната семейна среда и липсата на семейни ценности. После *** били виновни че се множат неуки и неопитни. Кой е ***?
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Навремето как се праскаханазадна укинефите също не знаехте
3
1
 
7
 
! Отговори
Андроид преди 2 седмици
Освен това, децата ми са индоктринирани, че т.н. "социални мрежи" са за и се ползват от най-слабоумната част от човешката популация, нищо че бройката се измерва с милиарди.
2
0
 
20
 
! Отговори
отговорче преди 2 седмици
как ше знаете като по цял ден висите у фейсо , а и поради тази причина не знаете какво правят децата ви и на улицата .
1
4
 
1
 
! Отговори
Андроид преди 2 седмици
Google family link. Всичко знам и контролирам, почти.