Наплатанова: Задължени сме да насърчаваме медийната грамотност

Независимостта на медиите е важна 

Обновена: 29 апр 2024 16:42 | 29 апр 2024 16:37, Инна Ангелова
23
Наплатанова: Задължени сме да насърчаваме медийната грамотност
Снимка: БГНЕС

Новият председател на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова поема поста за шест месеца - от 18 април до 27 октомври. След това на ротационен принцип за още шест месеца тя ще бъде заменена от Симона Велева. Наплатанова сподели и какви са някои от целите, които си е поставила да осъществи в рамките на краткото си председателстване.

"Медийната грамотност е сред ключовите предизвикателства и наше задължение е да я насърчаваме, защото опазва населението не само от дезинформация, но и от заблуждаваща информация, фалшиви реклами и кибертормоз", сподели председателят на СЕМ пред БНР.

Наплатанова допълни, че задължение на СЕМ е да повишава медийната грамотност сред населението. От регулатора са разработили клипове, с които да развиват инициативата. "Дезинформацията е сред основните предизвикателства в медийната среда. Това обсъдихме детайлно на срещата с председателя на Европейския съвет за радио и телевизия. Нещо може да е пропаганда за един пропаганда, а за друг да е истина, но разликата в окачествяването може да се постигне само със средствата на медийното ограмотяване", обясни тя.

За новия си пост Наплатанова сподели, че се приема принцип на ротация, за да може да се свърши достатъчно работа. “С оглед на това да върви работата на СЕМ и да се осигури стабилност в бъдещите процеси трябва да се търси консолидация, за да бъде приета програмата на Съвета в тази важна година и заради изборите за генерални директори на БНР и БНТ, както и заради новите ангажименти и задачи, които получава СЕМ след редица приети европейски законодателни актове", уточни Габриела Наплатанова.

Най-важното, категорична е Наплатанова, е медиите да бъдат гарант за независимост от различни политически и икономически фактори, а това става, когато те имат стабилно финансиране. И добави още: "Предложих и срещнах пълна подкрепа от колегите в СЕМ, да има национално обществено проучване за това да бъде оценена обществената мисия на БНТ и БНР - как я оценява българското население. Ще има качествено изследване с фокус групи, за да се анализират потребностите и нагласите на населението за съдържанието, което се представя от обществените медии. Какво се очаква те да допринасят за обществото? Това ще е от полза и за БНР и за БНТ”.

Специализираното наблюдение на предизборната кампания в медиите, което е по споразумение на СЕМ с ЦИК, ще обхваща 13 програми на двете обществени медии и 12 търговски медии - 11 телевизии и 1 радио, съобщи още Габриела Наплатанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Общество
Бракът трае 15 години, най-много се женят в София, най-малко в Перник
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ко става с рекламите за хазарта ,тв май реват че губели пачки ,ми в някои държави няма. Хазарт и от там и реклама няма )
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всяка информация,различна от правителстваната,е дезинформация!!!- Първи закон на демокраДцията!
20
0
 
2
 
! Отговори
Правилен избор преди 2 седмици
Трябва да си довърши работа-да научи всички журналисти да ,, ъ-ъ-ъ " .кат и всяка дума на изречение да завършва на ,,ъ".Нейни са думите при кацането на самолета с медицинските сестри от Либия:,,Първиятъ полетъ".
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъй както я плюете, да ви кажа, че е от квотата на РР!Ха сега си върнете думите обратно:))))
18
0
 
5
 
! Отговори
Гнъс преди 2 седмици
Инсталираха неграмотна послушна мисирка. Свободата на словото е мъртва - само пропаганда и дезинформация от марионетките и мисирките
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лелеее, тая ли е председател на СЕМ....Лелее
16
1
 
2
 
! Отговори
Пералнята не е преди 2 седмици
Уърпуул казва се България пералня за пари
15
0
 
3
 
! Отговори
В българия преди 2 седмици
Нема такова нещо
14
0
 
2
 
! Отговори
фори преди 2 седмици
Ще си направиш клизма и ща хакат.
13
1
 
2
 
! Отговори
Съгласен! преди 2 седмици
Да започнем ограмотяването от ГерболИННА Ангелова,написала това съчинение :) :) :)
12
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
в болшинството си медиите искат регистрация за да коментираш какво е товацензура или какво други пък изтриват поголовно написаното така и не разбрахзащо в пик не може вече да се коментира
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки човек, който говори за противодействие на т. нар. дезинформация, не разбира свободата на мисълта, в конституцията и ролята си в СЕМ. Но това е обичайно явление в модерната бюрократична държава.
10
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
Иииихаааааа!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази ли неграмотница ще насърчава грамотността?!!!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От трънка на глог ,преди ,3...4 даваха в ергена секс ,тая къде се криеше,или ви плащат под масата
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И курсове по елементарна грамотност задължително!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Независимата" мисирkа от "независимата" БТВ проповядва медийна грамотност и морал. Алелуя, гьонсурaт.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма независими медии, както няма незвисими хора, въобще няма нещо в света, в космоса, което да е само по себе си и да е независимо. Колко трябва да сме кухоглави, че да приемаме съществуването на подобни понятия въобще! Кой от нас се е пръкнал от само себе си и може да съществува без хиляди фактори около нас, като се започне с чист въздух вода и храна, Които стават тема, едва когато започваме да умираме масово и да се израждаме. Най-малко незвисими са тези, които са най-виоко в йерархията.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
накратко дайте по още една заплата да победим лошия путин и си бийте още един бустер :)))
3
1
 
7
 
! Отговори
Учител преди 2 седмици
Тази мисирка е доста т.ъпа и има дефект в говора . А и в правоговора. Кой глупец я е поставил начело на СЕМ ??? Това е същото престъпление, с което беше сложен за мин.-председател Про100 Киро. Докога ще се саморазстелваме толкова жестоко ???