65% от работещите у нас не взимат достатъчно пари, за да се издържат

Това заяви икономистът Любослав Костов
1 май 2024 21:30, Нели Христова
51
65% от работещите у нас не взимат достатъчно пари, за да се издържат
Снимка: БГНЕС

"Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига дори нивото за издръжка – 1454 лева, за едночленно домакинство. Около 30% от тези работещи получават под 1000 лева месечно. С компенсиране на инфлационните равнища към 2027 г. ще стигнем 80% от нужните пари за издръжка на работещите. Българинът прави потребление на отложено плащане". Това заяви Любослав Костов, главен икономист в КНСБ пред NOVA NEWS.

"В частния сектор средната заплата расте с 12-13%, в държавния расте с по-малко. Новите технологии дават предимство на пазара на труда", обясни той.

В същото време синдикалистът каза, че "всеки човек, който полага труд, не би трябвало да се чувства беден. Всеки, полагащ труд, би трябвало да се чувства като на празник. В над 80 държави 1 май е официален празник".

Икономистът изтъкна, че разпределението и преразпределението на 50% процента от добавената стойност трябва да отива приоритетно за най-бедните. "Това е искане на ООН, това е една от целите за устойчиво развитие. У нас не е така", допълни Костов.

Относно вноса на работници от трети страни той обясни, че не бива да има социален дъмпинг. "Настояваме първо да са хора от българските диаспори – Украйна, Молдова"

Костов прогнозира увеличаване на неравенствата между отделните интеграционни съюзи в близко бъдеще. „ЕС изостава от Китай и САЩ. Ще се увеличат неравенствата и между отделните страни-членки в ЕС – едни имат достъп до нови технологии, други нямат, трети не е ясно дали някога ще имат", каза Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
В колело от стрес: Какво е Burn On?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Синдикатите са слаби в Бг. Нямаме синдикати, казано простичко.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 30 Как ще се хванеш на 2 работи в Бг, след като в частния сектор се работи по 10-12 часа на ден, 6 дена в седмицата. Хората нямат време да се приберат вкъщи. Истината е, че заплатите са позорно ниски. МРЗ отдавна трябваше да е 1200 лв. Бизнесът трябва да се научи да спазва раб. време и почивните дни. От тази картинка изключвам държавния сектор, който работи от 9 сутринта то 16 часа следобяд с 2 междинни почивки и 1 обедна почивка- от почивка на почивка.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами стани държавен чиновник да те спукат от работа, а някакви да не казвам какви, ще пишат, че нищо не работиш и си хрантутник. Може и лентяй от БАН да станеш, но мозъчното ти ниво е толкова ниско, че даже не можеш да разбереш, че не си и за БАН. Най-добре за теб е да си близък на шефове на частни фирми? Тогава ще се редуват да те наемат, че и за там не ставаш
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко ли процента от работещите у нас не вършат работа за толкова пари, колкото получават - солиден процент от държавните чиновници, лентяите от БАН, някои от близките на шефовете на частните фирми?
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЕДНА САМОТНА МАЙКА - Ееее, како, кой за каквото е учил! Ние още на 12-13 г. вече знаем как да си докараме хилядарка и повече на месец, без да си мръднем пръста да работим.
35
0
 
3
 
! Отговори
До Еххх /36/ преди 1 седмица
А бе пич, ти за реституция и за наследяване не си ли чувал? Може и да има някои, които да твърдят, че са си купили толкова имота като са спестявали от закуски, но те обикновено не огласяват какво притежават. Разчува се само когато случайно изтече информация и стигне до медиите, като например за онзи, който има шест апартамента. Някои сигурно имат много повече, но си траят.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А добър ден ! Скапана софия не е бълтария. как изкарват хората в провинцията с 1000 лева чиста заплата ?
33
0
 
4
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 седмица
Е,важното е,че разплутия бузест толуп взема повече от достатъчно...
32
4
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 1 седмица
..те ако стигаха,то човек няма да се напъва и икономиката ще рухне..а в днешно време много е модно да се реве-оплаква" ,това е "продаваемо" по медиите.
31
1
 
6
 
! Отговори
Еххх преди 1 седмица
17 имота с една заплата ,е тва е недоказана теорема .
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
парите никога не са достатъчни
29
3
 
10
 
! Отговори
Престанете да преди 1 седмица
Мрънкате! 85 милярда в банки! Кой знае още колко във възглавници и дюшеци! Ами офшорките! По три апартамента на семейство, имоти и в чужбина. Бедни били!!! Кой ви прави бедни?! Същите тия, които ви караха безочливо да скачате до посиняване по площадите с вдигнати ръце и надървени пръсти докато парцелираха и си поделяха баницата. Оставихме комунинистите да правят капитализъм! Само ние ли сме слепи. Никой никъде не ни признава за равни. Защо ли? Гласувайте пак за същите и се надявайте на чудо.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 20: напълно си прав. Бях в Гърция когато приеха еврото и за една нощ цените скочих с 30%. В БГ с липсата на какъвто и да е контрол гарантирано ще е 50%. Радвайте се сега на домати по 6,50 лв, слвд еврото ще са 6,50 евро а заплатите ще са 800 евро.
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички са облечени с Карл и филип, с Гучета и бмв-та но ревът ме няма пари. Дори един чужденец наскоро каза ме българина показва ниво все едно заплатите са по 5000 евро.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се хванат на две работи но БГ е доста мързелив народ. Като прибавим и мафията при началниците и фирмите и всичко е пълен тшак.
25
2
 
3
 
! Отговори
дедо ви преди 1 седмица
взимат но се осигуряват на минимална заплата , другото го взимат с плик . и ето ви статистика за работещите бедни
24
2
 
10
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
65 на сто от българите да хващат самолета и да бягат...!!!Никога не е кэсно!!!Аз избягах на 60г.от България!!!
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Очевидно че не е вярно иначе нямаше да са живи. Хората могат да оцелеят при всякакви условия и са го правели милиони години. Сухи сметки по баснословни цени на стоки и услуги от които хората наистина нямат нужда, и 90% от калориите ще ги изходят директно.
22
0
 
14
 
! Отговори
До Това е факт преди 1 седмица
Ами стани държавен чиновник и ти да видиш хубаво ли е. Бил съм такъв 3 години- бумащина, глупости без край- щастлив съм, че се махнах. Сега съм в Германия - работя като водопроводчик и взимам 12 пъти повече, отколкото като държавен чиновник в България с юридическо образование. И само да ти кажа държавните чиновници в Германия взимат големи заплати, а работят 2 пъти по-молко от колегите си в България.
21
3
 
7
 
! Отговори
Това е факт преди 2 седмици
Но ще бъде полезно да се изчисли и нещо друго. Какъв процент от получаващите заплата работят толкова, че наистина да заслужават 100% от парите, които взимат? Например държавните чиновници или онези, които работят в институции на бюджетна издръжка, или близките на шефовете на частните фирми?