Велика сряда от Страстната седмица е

В този ден си спомняме и за предателството на Юда Искариот
15
Велика сряда от Страстната седмица е
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Велика сряда от Страстната седмица е днес. Във Велика сряда отдаваме почит не на личност, а на покаянието на една безименна жена, която в евангелието е определена като грешница. Тя била докосната от проповедта на Иисус Христос, разкаяла се за греховете си и от благодарност помазала с миро (скъпо благовонно масло) нозете на Учителя малко преди Неговите страдания и спасителна смърт на кръста, предаде БТА.

В този ден си спомняме и за предателството на Юда Искариот, който присъствал на това действие на жената, но вместо да се трогне от душевния й прелом, той замислил предателство.

Тези две събития станали след влизането на Спасителя в Йерусалим. Юда, щом видял да се разлива щедро скъпото миро, отбелязал, че то можело да се продаде за голяма сума пари, които да се раздадат на сиромаси. Странното в тези два свързани случая е, че грешната жена постъпила правилно, защото стигнала до съзнанието за нуждата от покаяние и го изразила с помазването на нозете на Христос. Гостоприемството изисквало да се даде на госта вода да измие нозете си след пристигане. А тя вместо с вода измила нозете Му със скъпо миро.

Домакините преди това са предложили вода на Иисус да си измие нозете, но тук е важен символът: жената в разкаянието за греховете си (според преданието тя била блудница) чрез помазването кани Спасителя да влезе гост в душата й и да я очисти, за да не греши повече. И Христос й обещал, че целият свят ще научи за постъпката й и ще я издигне в пример за подражание.

А Юда в този ден затвърдил намерението си да предаде своя Учител, от Когото бил облагодетелстван да бъде Негов ученик, да слуша спасителните Му слова и да е свидетел на чудесата Му. Неговият отрицателен пример, както и разкаянието на разбойника на кръста до Иисус Христос показват, че никой не е застрахован в състоянието си, в което се намира. Затова Църквата препоръчва да бъдем будни и да внимаваме над себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Велика сряда
Още от Общество
В колело от стрес: Какво е Burn On?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България е пълно с Юди предатели за няколко сребърника, още от турското робство, та до ден днешен. Това сякаш е закодирано в генофонда на българина. Малцина са искрено вярващите в Бог и библейските му проповеди.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А бе каква страстна,какви Христови мъки!Всички вярващи християни са на опашки в хипермаркетите за да заредят кетъринга за голямото ядене и пиене,или пък пътуват за Гърция,или пък нападат спа курортите!Христос Воскресе,ама на кукуво лято!
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Казва се "Страстната седмица", защото в тая седмица всички християни правят суинг партита, групов ceкс и младите невести ходят при други мъже за да могат да заченат по-лесно.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ни интересува нас това Атеистите :)))
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Странно е в деня на Труда да почиваме!!!
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво дело Господне?Зпознай ме с Господ и щеТи повярвам и на него ще повярвам.Как може Бог да допусне войни?Може защото не съществува реално,а само в главите Ви.В главите Ви е пълно с ненужни неща,а не от това което имате нужда. Бойко Борисов Ви обеща пътища,магистрали, съдебна реформа,затвор за всички от БСП и какво видяхте от това.Едно нищо.Вярвате в Бог и доброто,а вършите дяволски неща.Ако нещо съществува в България,това е Дявола.Може да има Бог,но не и на тази планета!
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Благодаря на измислената история за Бог та да почиваме. Ако не беше тази история , сега щяхме да работим. Религията е доказателство за това колко са зле хората и как лесно може да бъдат манипулирани. Вярват в Бог, значи може на всички да повярват.
5
2
 
3
 
! Отговори
Герен преди 2 седмици
ЗА ПОПОВЕТЕ НАШИ СИ ГИ ЗНАЕМ.... НЕ САМО СОБСИДИИ ВЗЕМАТ, НО И ИМОТИ ЗА МИЛИАРДИ ИМАТ ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ. ЗА ДЕЛОТО ГОСПОДНО ГОВОРИМ И ТАЧИМ. ТАМ Е ИСТИНАТА. НЕ КРАДИ НЕ УБИВАЙ ПОЧИТАЙ МАЙКА СИ ТАТКО СИ И ДРУГИТЕ ХОРА. НЕ БЪДИ АЛЧЕН И МУШИКА. ДА СЕ СВЕТИ ДЕЛОТО ГОСПОДНЕ.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Велика е. В почивка сме. Само заради това е велика. Иначе религиите и боговете са само в главите на хората. Досега няма никакво доказателство за богове и чудеса. Само науката, интелекта и добротата на определени хора е помагала на другите хора. Няма Бог ,ад и рай. Има живот, смърт, добро и зло. Това е. Ако има Бог той не би допускал Бойко, Путин или друг психопат да е на власт
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Науката на доказателства приятели мой, не притчи и митология. Да тя е забавна и успокоява, но на приказки интелигентен човек не вярва. Вярвате на приказки и карате колите в дупки, осъждат хора на само 6 години за двойно убийство. Всичко се прави от векове само и само да Ви държат под окови. Ако има Бог, Той трябва да е извъртян Садо-Мазохист. Не разбирам как вярвате на първите журналистически измишльотини. Абсурдно е да има Бог.Има само измислена приказка.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Днес е Ден на труда - а както знаем попа нищо не работи а взема 50 милиона попска субсидия :)))
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ни интересува нас това нормалните хора :)))

Спонсорирани публикации