Трайков би вложил мъничко пари в АЕЦ "Белене"

Енергийният министър обаче още не е сигурен дали да се строи
25 авг 2009 15:55,
27
Трайков би вложил мъничко пари в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

 

„При големите енергийни проекти е важна възвръщаемостта на инвестициите, например аз бих вложил скромна сума в проекта за АЕЦ "Белене".

Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отвори на въпроса дали вече е ясна съдбата на проекта АЕЦ "Белене", за който новите управляващи заявиха, че не се знае дали е икономически изгоден за страната.

Трайков не уточни дали под „скромна сума“ има предвид собствени или държавни пари и разглежда ли се вариантът делът на държавата в АЕЦ "Белене" да падне под 51%.

Министърът посочи, че продължават анализите за дългосрочните ползи от строителството на новата атомна централа и не даде конкретен отговор какво сочат те.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
0
 
! Отговори
nai dobriq ot dobrit преди 14 години
Po dobre da vyrvim na novi izbori,tezi dokazaha,4e sa negramotni,i nikoga nqma da se spravqt s krizata,za6to trqbva da ybivame naroda si??? ne mogat da opravqt biydjeta,trygnali da mi pravqt AEC gladna koko6ka proso synyva......
26
2
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 14 години
Чета Ви коментарите и се смея . Не се подлъгвайте на манипулацията на Днес.бг . Вижте цялото интервю и съм убеден, че ще сте с коренно различно мнение . Днес.бг за хиляден път доказват, че опитват да направят от нищото сензация ...
25
2
 
0
 
! Отговори
Ty154 преди 14 години
За съжаление така сигурно ще стане, ание ще ядем банани.
24
2
 
0
 
! Отговори
минувач преди 14 години
Доколкото парите / не по-малко от 10 милиарда с лихвите/ излизат от бюджета на България и от нашия джоб, решението не може да не мине без обсъждане в Народното събрание и минимум референдум.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А бе,ще си ТРАЙкаме,това е. Нали сме прости... Още по-дълбоко май трябва да ни бръкнат в джоба,та да се усетим най-после. Новите май ЩЕ направят всичко частно. Честно няма как да стане,честна дума:):)
22
2
 
1
 
! Отговори
Българан преди 14 години
Ивайло!Благодаря за информацията, това обяснява всичко! Да се поправя, та след 2015 г. когато Трайчо ще бъде консултант пак в EVN или пък ще "преподава" в някой Австрийски университет, като награда за добре свършена работа, точно като Филип Димитров и Стоян Ганев! Тогава ние ще се чудим от къде да внасяме ток вместо да изнасяме!
21
2
 
0
 
! Отговори
Българан преди 14 години
Тоя Трайчо нещо се е объркал! Абе *** ти не си инвестиционнен посредник че да се чудиш къде колко пари да инвестираш!Ти определяш приоритетите на развитие на държавата в близка и дългосрочна переспектива! Ами дай да копаме въглища и да правим ТЕЦ ове тогава! Ама след 2015 когато ти вече ще си имигрирал в ЮАР, България ще плаща за вредни емисии и следващия министър ще се чуди как да ги закрива ТЕЦ вете и от къде да купуваме ток вместо да изнасяме!Трайчо да си събира багажа и да си ходи!!
20
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 14 години
а кое е икономически изгодно тец марица със вредните емиси въглерод които изхвърля за да се модернизира целия комплекс ще трябва да се платят 4 до 5 милярда евро като прибавиме договора от Киото за парниковите газове които трябва да се плащат и западните инвестици които са направени в тецовете много ясно че аец белене ще бъде не рентабилна щото ще им вземе хляба на италянците и американците ха сега де каде е логиката
19
2
 
0
 
! Отговори
минувач- Ивайло преди 14 години
Това изобщо не е отговор.Написаното няма отношение към АЕЦ Белене, а само към подписаните от нас споразумения за 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй И ЖЕЛАНИЕТО НИ ПАК ДА ГИ ПУСНЕМ. Отговори ми на въпроса за Белене и интересите на австрийците там!!!
18
2
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
EVN е австрийската ел. компания в която доскоро е работил Трайчо Трайков, а както е известно Австрия е една от най-големите противнички на българските атомни централи. Ето само някои заглавия и части от статии които доказват това - неделя, 25 януари 2009 "Австрия не дава да отворим реакторитеЗатварянето на блоковете не подлежало на предоговаряне" ( става въпрос за 3 и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй)В Австрия доволни, че затваряме блоковете на АЕЦ-а02.12.2006, 17:34 (обновена 02.12.2006, 17:50)"Австрийската народна партия в Европейския парламент одобрява присъединяването на България към Европейския съюз, след като вотът на ЕП миналата седмица гарантира, че блокове 3 и 4 в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат затворени още тази година."
17
2
 
0
 
! Отговори
минувач-Ивайло преди 14 години
що, имат много ток за продаване австрииците, или искат техни реактори да купим, или строят при румънците? А обоснови твърдението си, де!!!...
16
2
 
0
 
! Отговори
Ивайло преди 14 години
Трайчо Трайков - Работни места:юни 2005- до юли 2009 г.: EVN Bulgaria, член на мениджърския екип на групата EVN Bulgaria.- EVN е австрийска компания която има интерес в България да няма нова атомна централа като Белене!
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трайчо, Трайчо, теб пък "кой те измисли"? Нямаше ли толкова българин, който да мисли за България а не за чуждия монополист?
14
2
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
ей тая пуста лакомия... то верно мухобойковчетата са по лакоми и от *** и комунист и депесар взети заедно...
13
2
 
0
 
! Отговори
минувач преди 14 години
Татовия проект "Белене" зацикли още при тоталитаризма. Проекта е безумно оскъпен и рисков в много отношения. Колко ще струва горивото, срещу какви пари ще го взимаме и от кого, къде ще отиват радиоактивните отпадъци и срещу какви пари? За тези милиарди може да се направят маса алтернативни енергийни източници, но комисионните ще са мижави....А за народа тока винаги ще е от скъп, по-скъп, все пак живеем в България....Точно в световна икономическа криза ли трябва да се дозагробим?
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами защо частните енергийни дружества платиха на Бате Бойко мястото на Трайчо. Нали, за да се върнат тези кинти при тях но мултиплицирани по няколко милиона (милиарда)! Благодарим ти, Разбойко, за това, че ти ще ни "оправиш" отзад още преди 6-я месец от мандата! Разбойник мазен!
11
2
 
0
 
! Отговори
sasho преди 14 години
Мутриге ще перат пари в АЕЦ +Белене", затова държавата се оттегля от проекта !?
10
2
 
0
 
! Отговори
Идиот преди 14 години
Костов успя да искара рафинерията Нефтохим губеща-единствената такава в света.Така ,че нищо чудно АЕЦ Белене да се окаже единствената нерентабилна такава централа в света.Само ,че след като я харизаха на руснаците няколко месеца по-късно Нефтохим започна да е стотици милиони на печалба месечно.Така ще стане и с АЕЦ-а-щего дадем друг да го дои пък ние ще подсмърчаме
9
2
 
0
 
! Отговори
МВ преди 14 години
ЕЙ, НЕ СЛУЧИХМЕ ПАК НА ДЪРЖАВНИЦИ,ДОКОГА ЩЕ СЕ МЯТАМЕ МЕЖДУ ИЗБОРИ И НЕГРАМОТНИ ПОЛИТИЦИ,НАДЕЖДИ И РАЗОЧАРОВАНИЯЯЯЯ,ОСВЕН АМИН НО НЕЩАСТНАТА НИ ДЪРЖАВИЦА, А НА НАС ..... ТЕЖКО НИ И ГОРКО
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вече имаме атомна енергетика и токът е скъп и поскъпва непрекъснато - факт. Станишев минира и това - побърза да похарчи стотици милиони БЕЗ да има яснота за каквото и да било, но така строежът по-трудно ще бъде спрян - тези пари стават зян и това ще се пише на гърба на политика, който го е направил. Това показва, че червеното лоби и олигархията имат интерес Белене да се строи. За България - никак не е сигурно.