Русия: Даваме ви ?2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"

Министър Трайков с уклончиво "за" строежа на централата
19 фев 2010 14:54,
129
Русия: Даваме ви ?2 млрд. за строежа на АЕЦ "Белене"
Площадката на "АЕЦ" Белене. Снимка: Булфото

Около 350-400 млн. евро за тази година и още 1-1,5 млрд. евро за следващата година могат да бъдат отпуснати от руска страна, за да продължат дейностите по строителството на АЕЦ "Белене". Това заяви пред журналисти генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Той обаче не уточни откъде и под каква форма ще бъдат предоставени средствата.

Кириенко направи изказването си след съвместната си среща с министъра на икономиката Трайчо Трайков и руския министър на енергетиката Сергей Шматко.

"Готови сме да влагаме част от необходимите средства на временна основа, като разбираме, че в момента, в който българското правителство избере стратегическия инвеститор, той ще ни върне парите, които сме вложили до този момент", уточни Кириенко.

"Част от средствата сме готови да влагаме и като постоянна вноска до постигане на акционерен дял, който българското правителство реши за уместно да ни предостави", добави той.

"Обсъдихме финансово-юридическия инструментариум, който може да бъде използван за осъществяването на тези наши намерения. Договорихме се до края на март да решим тези технически въпроси и да бъдат взети необходимите решения, така че да започнем практическа дейност", посочи генералният директор на "Росатом". 

На свой ред министър Трайчо Трайков съобщи, че ще бъде създадена съвместна проектна компания.

"Ще трябва да се направи оценка на българския апорт – стойността на активите, които са на площадката АЕЦ "Белене", стойността на самата площадка, както и направените вече от българска страна разходи за материални и нематериални активи", отбеляза той.

"Когато се създаде дружество с този капитал в него, то ще може да ползва дългово финансиране и да увеличава капитала си на база акционерно участие", поясни Трайков.

На въпрос дали да очакваме през март строителството на новата централа да започне, Трайков отговори, че не може да започва строителство на централата без лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
6
 
! Отговори
Кочо преди 14 години
Аз не мога да разбера само защо се продължава с този фарс, а не етегли чертата и не се приключи веднъж завинаги с този проект.
6
5
 
15
 
! Отговори
JiktakS преди 14 години
Някой хора ми звучат като тийнейджър борещ се за независимост от майка си, а всъщност не осъзнават, че тя е единствения човек на когото могат да разчитат.
5
12
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 14 години
Руснаците наистина ти го подават.Само че не е ръка....
4
14
 
19
 
! Отговори
национал преди 14 години
Ами руснаците ни подават ръка ,за кой ли път. Като ближем г...а на САЩ каква полза от това. Само пушечно месо в арабския полуостров.Ние сме исторически свързани с матушка Русия. и сме славянски народи. Още щяха да ни клатят фесовете ,ако не беше Русия. Така ,че трябва да се осъзнаем. Файдата от европейския съюз е ,че можем да пътуваме навсякъде . Големи яйца. Като нямаш пари,файда никаква.Всички млади и кадърни избегаха . Осанаха такива като нас да робуваме на разни подметки.
3
2
 
7
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 14 години
Мамка му! Клекнаха.Макар че то си беше ясно още когато Р.Петк. се похвали, че Боко му рапортувал за АЕЦ-а, а Гоце беше доволен, че е посъветвал правителството за енергийната стратегия.Съветвам българите да започват веднага да спастрят бели пари. Защото кой мислите, че ще плаща масрафа?Гоце си го каза: Срещу АЕЦ Белене няма други аргументи освен финансови. А разликата до "финансовите аргументи" трябва да се плаща, нали...
2
13
 
7
 
! Отговори
JIKO преди 14 години
Ne gi steme, ne stem zavisimost i obiasnenia da davame
1
5
 
16
 
! Отговори
JiktakS преди 14 години
Това ми звучи като разкриване на нови работни места :)