Колко всъщност взимат Цецка Цачева и останалите

Депутатските заплати скочиха в условия на криза
4 мар 2010 12:35,
306
Колко всъщност взимат Цецка Цачева и останалите
Снимка: БГНЕС

„Да преживеем кризата в лукс” – такъв бил лафът на мутрите в началото на 90-те години според романите на Христо Калчев.

Нещо такова се случва с депутатите тези дни. Докато МВФ настоява за замразяване на заплатите, а финансовият министър Симеон Дянков говори колко е важно да се „върже” бюджетът, депутатите съвсем несимволично (по Симеон Сакскобургготски) си увеличиха заплатите.

Причината е, че според Националния статистически институт през последните три месеца заетите в обществения сектор взимат по 37 лева повече.

Още по темата

Понеже депутатската заплата е равна на три средни, увеличението за народните представители е точно 111 лева.

Всъщност не точно, а поне с толкова. Защото депутатите взимат пари и за участие в комисии, както и за ръководните постове в Народното събрание, които заемат.

Според Цецка Цачева няма интрига, защото начинът, по който се формира депутатската заплата, не е променян от Великото народно събрание.

„Категорично отричам всякакви спекулации за процентно увеличение на възнагражденията, твърденията за в пъти по-високи заплати”, обърна се задочно Цачева към независимия Яне Янев, който преди ден изнесе данните.

И все пак сумата, която Яне обяви, е същата, която Цецка призна, че получава – 3576 лева. Също толкова получават премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов.

Обикновен депутат, който всеки ден ходи на работа, но не участва в ръководството на която и да е комисия, получава 2307 лева.

Естествено, такъв депутат няма. Защо няколко месеца след началото на мандата на 41-вото народно събрание дисциплината не е това, което беше.

Малко след изявлението на Цачева, по време на дебат за закриване на болници, в залата присъстваха не повече от 100 народни представители. Както знаем, сме избрали и съответно пратили на работа 240.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
0
 
! Отговори
GG преди 14 години
Взима колкото и позволяваме да взима. Проблема не е в нея, а в нас.
289
0
 
0
 
! Отговори
go4o преди 14 години
al4en krokodil
288
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИНЪТ преди 14 години
Колкото и да вземе Цецка Ц. ,няма да и стигнат да си оправи физиономията
287
0
 
1
 
! Отговори
ХАХА преди 14 години
Тия да не са близначки?
286
0
 
1
 
! Отговори
възмутена преди 14 години
Това на нищо неприлича!!!нали беше криза и няма пари за увеличение на пенсии,заплати, а има само съкращения.Откъде накъде за тях няма криза!!!Бат Бойко като е толкова"добър"политик и за Дянков все парите не стигат къде спят и защо не казват - НЕ МОЖЕ,ЗАМРАЗЯВАМЕ ЗАПЛАТИТЕ. Сега им трябва една хубава стачка като в Гърция
285
0
 
3
 
! Отговори
samuil преди 14 години
Това е новото лице на страната. За 2-3 хил. лева се дават съвети, заплашва се с наказания и уволнения, хвърля се прах в очите, не се ходи на работа и се "коват" закони, по които след това никой не може нищо да свърши. И когато свършиш някаква работа базирайки се на тях идват също така много работещите магистрати и намират хиляди вратички да ти докажат колко си некомпетентен. "Законът е врата в полето!"
284
0
 
5
 
! Отговори
Sanny преди 14 години
И да се възмущаваме, нищо няма да се промени.Жалко е, че повечето хора живеят на ръба на мизерията и се чудят как да оцелеят.
283
0
 
7
 
! Отговори
Sanny преди 14 години
Ей, ама бива, бива ама такава алчност? Каква е тази заплата? Повечето хора и пенсионерите живеят на ръба на мизерията и глада с 200 лева на месец.
282
1
 
3
 
! Отговори
Попова преди 14 години
Анонимни доброжелателю явно му е трудно да прозре, че в България особенно в малките градове масово хората остават без работа, почти е невъзможно да си намериш нова. Колкото до размера на заплатата просто нямаш избор, защото всеки работодател е изправен пред фалит и не предлага по-вече.Но, Доброжелателю подозирам, че си се намърдал на сладка службица и заплатката ти не зависи от производство и продажби. Няма как да го проумееш след като не си го изпитал!
281
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 14 години
Не е ненормално да се индексират заплатите на депутатите, но защо не се индексират и тези на учителите!?
280
0
 
1
 
! Отговори
x преди 14 години
na tia zaplata triabva da im se izplashtasled mandata po zaslugi,sas sigornost socialno slabite shte vzemat poveche ot tiah nakraia.niama znachenie nie shte im platime belkim ne umrat ot glad...pa moje i dae za hubavo znae li chovek.....................
279
0
 
2
 
! Отговори
x преди 14 години
zashto im gi davate
278
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен доброжелате преди 14 години
Между другото на снимката имаме представителна извадка от българския народ, нали не се лъжете, че вие изглеждате по-добре?
277
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен доброжелате преди 14 години
АНОНИМЕН ДОБРОЖЕЛАТЕ, добави си поне "л"-то накрая, или си знаеш, че не си доброжелател? Хайде, скрий се! Нали ти е много важна работата и печелиш толкова добри пари от нея? Какво се моташ тука, да дразниш хората. И от какво ги вадиш парите, да не си някой мазен магистрат, който си уговаря рушвети по скайпа? Или си наркотрафикант, от тези, които причакват децата ни пред училището?------------- Или съм отпуска..."Доброжелател" е без "Л" накрая, щото кутийката за име не събира толкова символи.
276
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хайдеее, събуди се оня с минусчетата. За какво ти плащат бе, защо спиш? Има много минуси за слагане, стягай се!
275
0
 
7
 
! Отговори
ТАНКИСТ преди 14 години
Добре че беше Яне Янев да го каже това че иначе можеше и да не разберем .. а каде е сега "НАЦИОНАЛИСТА" Воленчо дет ревеше по улиците за правда и по добър живот за Българина , каде е ? нещо са е СПОКРИЛ!
274
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Цачевица ще сърба попарата дето я надроби. Какво й трябваше да съобщава на всеуслушание какви заплати предлага? Ами да бяха си ги вдигнали тайничко, скришничко, както си му е редът там в парламента, кой щеше да ги разбере? Да, ама още не е свикнала, завалийката, изтърва се. Сега ще й дадат да разбере. Леле, ще вземат да си намалят заплатите с по 1 лев! Няма да могат да си купуват и кюфтаци! Абе много сме жестоки, като ги критикуваме, не може така!
273
0
 
2
 
! Отговори
ТАНКИСТ преди 14 години
ВИЖТЕ ИМ ФИЗИОНОМИИТЕ НА ТЕЗ .. ПО ТОВА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ЩО ЗА ХОРА СА !! НЕ ГИ Е СРАМ В ТАЗИ КРИЗА НАРОДА УМРЯ ОТ ГЛАД А ТЕ СИ ДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ И ДОРИ НЕ ХОДЯТ НА РАБОТА ПОВЕЧЕТО ***
272
0
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Французин е казал:АКО ОТ ИЗБОРИТЕ НЕЩО ЗАВИСИ,ТЕ ЩЯХА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ!!!
271
0
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Нагли,по нагли,най нагли!Що е то?-ами наши дупетати!Кото стриктно спазват индексацията,защо пропускат пенсионерите,заплатите?Това започва още от Пъвото ВЕЛИКО,та до сегашното съвсем БЕЗЛИКО,съвсем НЕ народно събрание!Някой да ме опровергае!?!?Не народ, а ***!-казал го Е Дядо СЛОВЕКОВ,валидно без апелация!