Президентът върна новия закон за старите отпуски

Нарушават се основни трудови права
5 юли 2010 13:23,
205
Президентът върна новия закон за старите отпуски
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани.

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
2
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 13 години
През миналата седмица имаше интервю със синдикален лидер. Той много ясно се изрази, че неизползваната отпуска не може да се отнема, защото се нарушават правата ни по КТ. Нито отпуск, нито заплащане! Къде го има това? За каква демокрация говорим? След като не е използван отпускът, значи има причини-те едва ли са по вина на работника. "Умните глави" да се замислят! Най-лесно е да ощетиш стоящия най-долу в стълбицата. ЖАЛКО! ВЯРВАХ ВЪВ ВАС !
170
9
 
10
 
! Отговори
ПУТИН преди 13 години
ГОЦЕ КАДЕ СПА 2 МАНДАТА ВЕ4Е. *** ПАРИ4КИ И ТРЕПА ЖИВОТНИ. МАРШ В ДУПКАТА И ДА МАЛ4ИШ......
169
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Президента!
168
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемът с отпуските е точно в частния сектор! Персоналът е сведен до минимум и да искаш, не можеш да излезеш по вече от 2-3 дни! Как няма да натрупаш отпуски! Не че не те пускат, просто ако искаш да излезеш отпуск трябва да напускаш и да си ходиш! Тези промени в КТ са абсурдни! Просто ще ни "изгорят" отпуските тези *** управници! Това е нарушение на нормални конституционни права!
167
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Президентът е прав! Последните промени в КТ са абсурдни!
166
2
 
20
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Пробл;ем с неизползваните отпуски има точно в частния сектор. Сега всеки се надява да прекара с колкото може работника. А Първанов му прави чест, въпреки че с това си деиствие търси друг ефект. Просто се мъчи да си вдигне рейтинга на гурба на ГЕРБ. Но разбира се това няма значение стига да се постигне общо по добро състояние с отпуските :)
165
3
 
7
 
! Отговори
Чао преди 13 години
Проблема с неизползваните отпуски е само във грамадната държавна и общинска администрация, Направо да им пускат заповед да излизат отпуска, и ако след 6-7 месеца,след като я използват...сградата на общината, или на държалната ясла, не се е съборила, поради тяхното отсъствие, направо да им бият пърта....
164
1
 
7
 
! Отговори
shark преди 13 години
И аз да си задам въпроса. Какъв е смисълът на това президентско вето като от него няма никакъв ефект. Прегласуват си същото и това е.
163
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз пак да си задам въпроса.какво правим, господа ГЕйБери, със отпуските на онази, българката, дето е родила дете и си е плащала всички данъци и осигуровки?
162
7
 
6
 
! Отговори
анти гоце преди 13 години
Този доносник , Гоце вече е станал за смях и на собствения смахан електорат!
161
12
 
6
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
всъщност случващото се е поредното доказателство че ББ и ГЕРБ са проект на комунистите стоящи зад Първанов. Всички от ГЕРБ знаят че тези поправки няма да минат пред конституционния съд, но въпреки това ги приемат :))) ЗАЩО ? За да дадът шанс на Първанов и хардлайнерите на БСП да трупат активи и рейтинг пред обществото и по този начин да реабилитират БСП/БКП/
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти ще бачкаш бе. Таман да видиш хубаво ли е.Хахахаха
159
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, Гоце. Честните българи, доколкото са останали те подкрепят. Само ти се застъпваш за нас, макар че нямаш власт.
158
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В България няма сидикати, които да защитават интересите на работниците. Има единствено мафиотско-хищнически лобита, които непрекъснато прокарват закони в интерес на работодателите, пък обикновените хора, тези на наемния труд - кучета ги яли.
157
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще ги подарите на Борислава Цветелинова.
156
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, Гоце. Останали са все още политици в тази прогнила държава, които да мислят и за работниците - най-онеправданите от "прехода".
155
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце, Гоцезащо не си подаде оставкатаглаво проста
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А да забравих да се допълня. Отпоската която си натрупал и не си могъл да ползваш до края на определения период я губиш. Дори не ти се плаща. Капиш
153
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правото на почивка е хубаво, още по-хубаво е когато сам решаваш кога да го ползваш.
152
4
 
9
 
! Отговори
антикомунист преди 13 години
Или Гоце е прав или не. Ако е прав, никакви глупави аргументи и коментарии не приемам. Аз стоя твърдо зад позицията на агент Гоце. Днес ще ви отнемат едно право, утре-друго. Така е започнал и един човек, чията професия не е пожарникар, а художник/бояджия/.Един ден всички , включително и пресата ще си задават въпросът, който си задава цяла Германия"Как го допуснахме"