Президентът върна новия закон за старите отпуски

Нарушават се основни трудови права
5 юли 2010 13:23,
205
Президентът върна новия закон за старите отпуски
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Те предвиждат натрупаните отпуски до 31 декември 2009 г. да бъдат изчистени до края на 2011 г. Въвежда се и изискване отпуските да се ползват година за година.

Според държавния глава приетия закон предизвиква обществен интерес, тъй като има особено важно значение за огромен брой български граждани.

С него се цели намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, но се преуреждат и основни трудови права, смята Първанов. 

Държавният глава не е съгласен с разпоредбите на закона, които засягат трудовите права на гражданите, гарантирани от Конституцията на Република България. 

С посочените разпоредби се отнема придобито от работниците и служителите право на отпуск – неговото реално упражняване и заместващото го парично обезщетение при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение, твърди Първанов.

Поради несъответствие на посочените текстове с Конституцията на Република България, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи президентът упражни правото си на вето върху закон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата

При формиране на позицията си Първанов е отчел и изразените в публичното пространство становища, включително и официалното становище на КНСБ. 

Той споделя категоричната позиция на синдикалната организация, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за правоимащите.

Президентът смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса, категоричен е държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само не разбрах какво ще стане с отпуските на тези, които са по майчинство?
150
5
 
6
 
! Отговори
norm преди 13 години
147,никой не ти отнема придобитото право,имаш само срок,в който да се възползваш.А иначе главата ми е нормална,безцветна.
149
8
 
8
 
! Отговори
Васко преди 13 години
И кво като го е върнал? Прегласуват го и толкова. Голям праз. Не казвам , че не е прав Гоце . Не съм чел закона , но президента в БГ е излишен. Единствената полза от него е да се пъчи пред 30 000 армия (полицаите са поне 40 000) и да *** разходи за цялата си излишна администрация. Това е положението.
148
4
 
5
 
! Отговори
dulovo преди 13 години
abe toz pik kideeto nemue rabota tamsi piha nosa abe georgi kide beshe ti dosega vee honorarite sprqha iti zapo4na dase vijdashh spoko vee sthesi vzemesh komisiona bat boiko ne dava mai kato dogan aaa xaxaxaxaxa
147
2
 
19
 
! Отговори
Ко преди 13 години
Ако някой си мисли, че ще излезем от кризата излизайки в отпуск, само и само да ги изчистим според мен е в дълбока грешка. Никой не е излезнал от криза с "неработа" !!!
146
13
 
7
 
! Отговори
red преди 13 години
ТОЯ ПЪК КАТО НАПРАВИ НЕЩО ПО НОКОЕ ВРЕМЕ КОЕТО НЕ МУ Е РАБОТА САМА ДА СЕ ОТЧИТА ДЕЙНОСТ НЕМОГА ДА ГО ТРПЯ
145
4
 
14
 
! Отговори
Апан Пат преди 13 години
Лапай фекалиите Бокови като не разбираш. По-вероятно е ти да не работиш, щом не ти пука дали ще имаш отпуск, или не. Ти си от хората с робско мислене, на които и всичко да отнемеш пак ще са доволни.
144
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
146ами обясних като , ама явно не можеш да загреешимаме българка. нормална. здрава. работеща. плащаща здравните си осигуровки, плащаща всичките си данъци и такси. забременява от мъжа си и иска да роди детето. в годината, в която забременява има 20 дни отпуска (това е минимума по кодекс на труда, ако има допълнителни договори може да е и 30 и повече)има 2 години отпуск по майчинство. значи отпуските и стават 60 дни....и сега ГЕйБерите хладнокръвно и клъцкат 50 от тези 60 дни
143
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно и в твоята гербавоцветна глава не влиза нищо, което не е казано от Вожда! Защото и за *** вече е ясно, че няма как ЗАКОННО да ти се отнеме право, придобито преди една или повече години, като това за ползване на отпуск! За бъдещето действие на закона, ок! Проблеми няма! Нека си гласуват каквото си искат. Оценката за правилността на решенията им ще си я получат на изборите следващия път, но когато става дума за вече придобито право, нещата са съвсем различни! Не го ли разбирате това?!
142
5
 
7
 
! Отговори
до 137 преди 13 години
кое точно право ти е орязано бе такива като теб дето толковеа и работят и не им е проблем да си събират отпуските
141
5
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 13 години
Изискването да се ползва отпуската година за година е съвсем разумно. Работиш 11 месеца и почиваш 1 месец. Как ще си разпределиш годишно дните е допълнително решение, но когато се знае, че не се прехвърлят за другата година и не се изплащат за минали периоди хората ще си организират нещата според новите условия. Все още не ми е ясно как се натрупват 700 дни отпуска ???
140
14
 
6
 
! Отговори
norm преди 13 години
Не се орязват права,напротив,поправките в закона осигуряват правото на почивка.Но тъпата ти червена глава едва ли може да го разбере,за такива като теб е най-важно това,което вождът е казал.
139
4
 
19
 
! Отговори
Мастър Йода преди 13 години
Дедка, социалист аз не съм, комунист още по малко! Но когато труда ми краде Боко и неговите подопечни, аз съгласен не мога да съм! Че единствен агент Гоце роптае срещу това, яд ме е! Но никой друг като не се сеща?! Да си млъкна и с ограбването на труда ми да съм съгласен ли?! Не! Ако ще и Дарт Мол, ситския лорд да се бори за правата ми, подкрепа от мене ще има!
138
15
 
7
 
! Отговори
norm преди 13 години
Първанов връща поредния закон без конкретни мотиви,с общи приказки и аз се питам,по-социално ли е със закон да принудят работодателите да планират и осигурят отпуск,каквито са принципите в промеите,или да те принудят да работиш непрекъснато.Ясно е,че президентът защитава в случая многобройните червени послушковци,набутани по партийна и шуробаджанашка линия по чиновническите бюра,които и по некадърност не могат да бъдат освободени заради натрупани отпуски.Съдбата на ветото е ясна.
137
13
 
14
 
! Отговори
Дедка преди 13 години
Гоце, гоце, ле, къде беше, когато царят махна данъка върху наследството, за да си "вземе!!" горите?!? Едно време мълчеше като п**ка, а сега се обаждаш за неща, които не са за президенсткото внимание... Много си жалък!! Започва адски да ме е срам от това какъв ужасен президент имаме!! Вече и *** разбраха, че просто се заяждаш с ГЕРБ. Докога ще ни смятате за ***, *** социалистически огризки такива?!?!?
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по вредно, опасно и ужасно от комунисти и техните марионетки в управлението на България няма и не може да има. Срам ме е, че още има дребни и *** душици, които за дребни парици подкрепят убийци и техните синове и снахи, които за своя угода превърнаха България в бунище и полигон за руски опити и интереси.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много си прозрачен, платен писач и комунистически подлогар.
134
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От една година *** ГОЦЕ активно пречи на правителството чрез ежедневни интервюта, съвети за изпълнителната власт и върнати законопроекти, но най активен е Гоце по повод АЕЦ"Беляне" и петролопроводите, защото е получил много пари да прокара руските интереси, при условия, които са убийствени за България. Ако допуснем Гоце да го направи обричаме България да престане да съществуа близките 50-60 години.
133
6
 
12
 
! Отговори
Апан Пат преди 13 години
Искрено се надявам хората с нормално мислене, а не лошия човешки материал, като подръжниците на ГЕРБ, да са повече в тази държава! На тези хора Боко Тиквата и редки фекалии да им налива в устата, ще умират от кеф и винаги ще твърдят, че по-хубаво от това няма. Това се доказва и от писанията във този форум. Не виждат, че се орязват основни права, но щом е измислено от вожда-пожарникар, може. *** кратуни!По-кретенски закони едва ли някой парламент, след 10ти ноември 89г., е приемал.
132
5
 
5
 
! Отговори
усмивка до край преди 13 години
това което налагат новите ни герберски депутати е просто завист: Техни колеги които са били депутати преди имат стара отпуска , а те за една година от къде да имат натрупана. Ясна е картинката - щом аз нямам и ти няма да имаш. Но умници такива нали тгова засяга и най простичкия работник ,който с труд си успява да си скълъпи някой друг ден отпуска, че ако стане нещо /крайно належащо/ да има да ползва спокойно да си върши работата. А за депутатите , дали са в пленарната зала или не е едно и също