Сините искат електронно гласуване с машини като банкомати

Предлаганите промени са за предстоящите местни избори
26 юли 2010 17:49,
45
Сините искат електронно гласуване с машини като банкомати
Снимка: БГНЕС

Гласуване по електронен път с помощта на машини, приличащи на банкомати, предлагат за предстоящите местни избори от СДС в Пловдив.

Според шефа на предизборния щаб на сините Борис Марков това е единственият начин да се неутрализира фалшифицирането на изборните списъци и търговията с гласове.

Предлага се гласуването да се извършва чрез машина, където срещу  лична карта се получава бюлетина, маркира се желаният избор и бюлетината се връща отново в машината, поясни Марков.

„По този начин се изключват възможности за манипулация на вота и за гласуване по няколко пъти, тъй като системата е единна за цялата страна и гласуването се регистрира във всички секции“, обясниха сините.

Бюлетината се запазва в терминала, с което се осигурява възможност за контролно преброяване на по-късен етап. При "машинното" гласуване избирателите могат да подадат вота си където пожелаят, без излишни бюрократични спънки.
   
Борис Марков посочи, че тази система работи успешно във Великобритания и в САЩ.

„Цената на един апарат е между 500 и 1500 долара, но инвестицията си заслужава, тъй като машините ще се използват многократно и ще се изплатят за около два вота“, смята Марков.
    
Той подчерта, че дори ще бъде по-евтино за държавата, тъй като машините за гласуване ще се използват многократно.

За повече сигурност освен в електронен вариант вотът ще бъде регистриран и на хартиен носител, добави Марков. Самото гласуване щяло да става за не повече от 30 секунди.

Идеите си за промени в изборното законодателство сините ще обявят в парламента по време на гласуването на проекта за промени в Изборния кодекс във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
В преди 13 години
точно пък старите гласуват най много а това за електроните още по лесно да се маниполират гласовете...таман това ни липсва
36
0
 
0
 
! Отговори
ozi преди 13 години
gospoda jiveq vav angiq ot 4 godini,ne e mnogo no 6te vi kaja -1 vo- tuk horata nad 65 god.vazrast ne glasuvat ,2ro-tuk se glasuva samo po elektronen pat ,3-to dokato se pridarjame kam staroto nikoga nqma da vidim novoto i estestveno po dobroto !! BADETE ZDRAVI
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЛАСУВАШ С МАШИНА, А ПОСЛЕ - ЗА ПО СИГУРНИО И НА МАШИНА! А КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО ДВЕТЕ ГЛАСУВАНИЯ ПОКАЖАТ РАЗЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ? ТОВА И СЕГА СЕ СЛУЧВА ПРИ ПРЕБРОЯВАНЕ НА ГЛАСОВЕТЕ - ПО СПИСЪК И В УРНАТА! И КАК ЩЕ ОПЯСНЯТ НА АЙШЕ ОТ ЗАНЗИБАР, КОЕ КОПЧЕ ДА НАТИСНЕ? СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ БЕ КОСТОВ! НЕ ТИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА МЪДРИШ ФАНТАЗИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Много патил преди 13 години
Аман от скимиращи устройства. Изводите да си гиправи всеки сам за себе си.
33
0
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Защо си мислиш, че само комунистите не харесват ГЕРБ. Демократите не понасят диктатура и болезнен нарцисизъм. Ако ГЕРБ отново спечели изборите, това ще означава , че вече всички мислещи хора са се изнесли от страната.Аз ще продължа да залагам на синьо.
32
0
 
3
 
! Отговори
проф Аврамов преди 13 години
Права си! Проблемът е, че достъпа до електронните массмедии а и до вестниците е толкова скъп, че само политици на които вече някой е платил имат реален досъп. Та за това си мисля, че е време да се опитаме да организираме няколко партии чрез ИНТЕРНЕТ. Това сега е безплатно, та лидерите поне няма да са предварително купени. Пиша няколко защото бих се радвал даже и моите политически противници да не са се продали предварително
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Правилна идея. Какво че е криза, достатъчно е още 10% съкращение и намаление на заплатите и ще има пари за машините. Те ще работят с ефективността и защитата на тези за паспортите и няма да мине и година и ще имаме предварителни доста оспорвани резултати. А до тогава марионетките на Костов ще си пазят местата по технически причини. А колко ще се облажа покрай вноса на машините няма да коментирам
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАПОЧВАТ МАНИПУЛАЦИИТЕ КАТО В АМЕРИКА НЙКОИ НЕ ХОДИ ДА ГЛАСУВА ПАК МАШИНИТЕ ДАВАТ 50% ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да познаем ли кой ще ги произведе или внесе, А ?
28
9
 
6
 
! Отговори
13 преди 13 години
ДРАСКАЧИТЕ НА СТАНИШЕВ ЗА КОГОТО И ДА ГЛАСУВАТ--------НЯМА ЗНАЧЕНИЕ-.-.-.-.-.-.ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПОНЕ С 65%-----ТОВА Е ФАКТ И СЕ ЗНАЕ И ОТ ДЕЦАТА
27
2
 
2
 
! Отговори
az преди 13 години
гласувай за на майка си ......---или за станишев---то е все едно
26
3
 
7
 
! Отговори
Образцова домакиня преди 13 години
Това добре, но за кого да гласувам. Няма де за сините кренвирши, няма да е за банкянския чичовец, няма да е за цветна полянка, няма да е за Сами пернишки, няма да е и за имамбаялдъта, няма да е за царските майстори...Може ли да гласувам за себе си, т.е. да си сготвя сама манджата, дето ще си я ядем в къщи? Не е въпроса в гласуването. Въпроса е дали има за кого и за какво да гласувам? Ако има пазар на кренвирши домати, няма политически пазар и това е. Е това е- няма какво да купя.
25
0
 
3
 
! Отговори
nameless преди 13 години
Няма отчитания, няма изравнителни сметки, а и какво по-добро от това да заредиш електромера на комшийката в сублимния момент... ;)
24
4
 
2
 
! Отговори
петя преди 13 години
ха,ха, ха,ха Великобритания и САЩ?При тази криза и този недоимък да се купуват машини за гласуване.Още повече че до гласуването има още три години?А за президенските,времето за нововъведения не стига.Как си представяте стари хора да се справят с компютър.По този начинсе нарушава гласоподавателната тайна,защото трябва помощ отвънНе ми се вярва ГЕРБ да закупят техника,която до една година вече е стара.Тази идея може да дойде само на озверели и луднали за власт загубили на последните избори..
23
0
 
4
 
! Отговори
nameless преди 13 години
Добре, ето и една безплатна идея от мен към Енерго-то... Да си направят електромери, които могат да се зареждат с ваучери подобно на предплатените карти за GSM. Купува си човек ваучер за 100 киловатчаса, зарежда си електромера, свършват киловатчасовете - спира тока. Енергото получава парите си авансово, не е нужно да спира и пуска тока на хората при неплатени сметки, отпадат всякакви инкасатори и т.н..
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още не съм чел коментарите по-долу, ама имам някакво усещане, че всяка година се плаща за нова система за гласуване, и само седмици след въвеждането и дупетатите са й хванали цаката
21
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 13 години
ИМАМ ПРЕДВИД ДОКУМЕНТА С ЕПРОВЕРЯВА ОТ КОМИСИЯТА С СКЕНЕР КОЙТО Е ВЪРЗАН СЪС СИСТЕМАТА НА МВР, А ГЛАСУВАНЕТО ОСТАВА АНОНИМНО СЛЕД КАТО ВЛЕЗНЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЯЛ В КАБИНКАТА!
20
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
Абе има и стандарти за електронно гласуване, няма д аима и нужда да се ходи до избирателна секция, електронното гласуване е най- сигурно! НО НЕ И ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАТ ОТ СИНЯТА КОАЛИЦИЯ - КОЙТО Е ГЛЕДАЛ ДА ХАКНЕШ ДЕМОКРАЦИЯТА ЗНАЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС. А колко по лесно би било апарата да бъде машинно четящ код ( който го има на всяка лична карта) и тъчскриин тоест който отива да гласува минава пред комися която проверява валидността на ЛК влиза прекарва СИ ДОКУМЕНТА И МАРКИРА ПАРТИЯТА!!!
19
2
 
0
 
! Отговори
илия преди 13 години
да тези стари компютърни гласоподавателни машини бяха закупени по времето на костов от германия.там те изобщо не влязоха в употреба,тъй като се оказаха ненадеждни по много съображения.бяха взети на скарп.пак може би има далавера.от друга страна до избори има време.по рвтино е да се цлови кръстче,отколкото да се инвестира при този недоимък отново в боклучави машини ,както правеха навремето.ако това са гениалните икономически съвети на костов, сам си го вкарва автогола де......
18
0
 
0
 
! Отговори
juli преди 13 години
Ne e verno 4e mogat da se manipulirat ma6inite.Tova ne e vuzmojno tuk v USA.I e mnogo burzo i udobno.Samo 4e ne vijdam kak moje da se vuvede v BG sa pove4e ot 65% negramotni?To si li4i i tuk po forumite se vijda kolko mnogo sa negramotnite.