Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%

Борисова чака Дянков да остойности медицинските услуги
29 сеп 2010 10:23,
278
Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно ще има доплащане в болниците, но все още не е ясен точният процент. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по bTV тази сутрин.

"Изказването на премиера Бойко Борисов, че на този етап няма да се въвежда допълнително 20% заплащане за лечение е напълно коректно, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги", обясни тя.

Борисова каза, че още миналата година е трябвало да има консултативен съвет към Министерството на финансите, който е трябвало да направи това остойностяване, но това не се е случило.

"Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя.

При допълнителното заплащане ставало дума за доброволен здравноосигурителен фонд, за който в момента се обсъжда дали да се  въведе и в България, каквато била практиката в другите страни.

Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор.

"Сумата на месец е не повече от 5 лв., може да се плащат и 2,50, но ако не му се покриват разходите за лечение, ще се доплаща", каза още здравният министър.

По думите й с подобен фонд всеки ще си направи сметката дали е нужно да влиза в болница.

"Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още Борисов.

Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб.

Още по темата

"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова.

Тя беше категорична, че когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.

"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", коментира още Анна-Мария Борисова искането на СДС тя да се оттегли от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи докато Станишеф ви изяждаше и пропиваше парите за здравето и от резерва, мълчахте и всичко бе наред. Сега, когато единственото честно българско правителство за последните 20г ви показва нещата такива, каквито са почвате да мрънкате на празни обороти! Неблагодарно племе! Вярно е, че сте лош материал, както казва г-н Борисов!!!
244
0
 
0
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
Със здраве! и до утре !Ще се разберем, но ако не сме във форума...Бъди здрав !
243
0
 
4
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
до 246: ..ний, ний сме си виновни...гласуваме ли ? избираме ли парламент ? Като овце сме...и аз - също, все се надяваме, а надеждата бяга все по-далече...
242
0
 
1
 
! Отговори
до 235 от работник преди 13 години
а бе юнак за какво доплащане ми говориш че е нормално ми тези осигоровки който ги плащам на тая даржава всеки месец за какво са?
241
0
 
3
 
! Отговори
Виктория преди 13 години
...при 'тройната'. можех и рушвет да дам, ама сегаааааа...,нито работа нито здраве
240
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А кой е виновен, че няма "държава"? Всички ние, които избираме, траем и блеем пред вождовете, независимо как се казват. *** народ, с една дума.
239
1
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ще доплащаме, няма да доплащаме, ще доплащат някои :))). ГЕРБ са ***. Поредният пример как сами си създават поредния проблем с липсата на позиция. Сега ще почне едно бачкане за решаването му :)))). Вече с нетърпениие очаквам дебата кой да си доплаща и кой да получи привилегията за него да допаща държавата. Смешници! Оставката е добър вариант за удължаване на живота на българина, но едва ли ще се случи. Още не са достигнали нивото на собствената си некомпетентност.
238
1
 
1
 
! Отговори
утре преди 13 години
Нито съм джипи, нито съм свързан по някакъв начин с тях. Обяснявам ти нещата простичко, но дори и това не ти стига до главицата, ама какво да ти се сърдя, не си единствения. Джипито има ЛИМИТ, който може да изразходва за прегледи при специалист. И да го спести този лимит, нищо не постига. Сравнението ти е неудачно. Айде със здраве!
237
3
 
5
 
! Отговори
лекарче-некадърниче преди 13 години
Хангличаните са убави хора.Я да чуя колко се чака от пациент да припари до джипито??а до специалист??а??А тук искате като д-р хаус на минутката да сте излекувани,оперирани,*** и тем подобни здровни нещица.тарикатчета.както вървят нещата,по-евтино ще е да отидем на БГ-доктор ама в чужбината,хаха-щото тук няма да са останали при тази политика на ГЕРБ
236
0
 
1
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
Вярно е което пишеш... но какво лежи в основата на всичко ????Липсата на държава...
235
0
 
8
 
! Отговори
az преди 13 години
Ква реформа *** дърта вещице?! Ако на търсенето на начини да се наливат още пари в една очевидно дефекта система му викаш реформа, аз му викам далавера. Че то в тая здравна система дето я крепите и тройни осигуровки да си плащам, а после да си покримав лечението на 100% пак пари няма да има и няма да предлага адекватна услуга! Това нещо е буре без дъно и всеки краде колкото може повече! Реформата не е наливане на още пари, а първо премахване на механизмите за източване и оптимизиране на системата
234
2
 
2
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
...утре, утре, явно си джипи...или си свързан по някакъв начин с тях...Разбираш нещата буквално...не става въпрос за буквално плащане ...ама какво да ти се сърдя, като и теб те е смляла системата, т.е. липсата на такава...
233
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Няма да се доплаща за здраве, каза Борисов29.09.2010 07:00 Премиeрът не хареса концепцията на Анна-Мария Борисова. Смехория до шия!
232
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 13 години
Във Великобритания основният организатор на здравни услуги е Националната здравна служба. Всеки гражданин е осигурен, независимо от финансовото му положение. Има 14 регионални здравни служби, 190 окръжни и над 90 семейни здравни служби, които осигуряват първична помощ. Хората са регистрирани при общопрактикуващи лекари. 85 на сто от финансирането на здравеопазването идва от данъци. Болниците се финансират от общ бюджет и плащания на база разход за болничен случай.
231
0
 
4
 
! Отговори
Колт преди 13 години
След като за здравеопазване всеки работещ до момента си плащаше три пъти без да получава нищо (1. здравни осигуровки, 2. чрез данъците си за финансиране и компенсиране на дефицити и плащане на осигуровките от държавата 3. на ръка) сега ще трябва да си плаща и четвърти път. Резултатът вероятно ще е същия та е редно да се помисли и за пето плащане.
230
3
 
3
 
! Отговори
утре преди 13 години
Нали и ти скачаше срещу потребителската такса? Сега разбра ли смисъла и? Ако не можеш да отидеш при лекаря "ей така, да те види", ако прегледът става след предварително записан час, ако имаше поне малко културни хора в чакалните.... Ех, мечти! П.С. Това, че не искаш да плащаш изобщо за здрвеопазване, е ясно. Както и повечето българи. Андрешковщината трудно се изкоренява.
229
0
 
6
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Много самоуверена бабичка, но няма да изкара мандата си. Голяма бяла птица е!
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Moyata li4na lekarka kaza za ministarkata 4e e luda. Az dobavyam - kato vsi4ko ostanalo v na6ata darjava.
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Относно парите които се дават на "джипито" -по 1,20 на записан пациент,ако ще в годината да не ходиш изобщо ако да си там всеки ден.Те в ГЕРБ са такива специалисти по здравеопазването като теб, Най важното е да се насъскват хората един срещу друг.Пациенти срещу лекари ,некадърните срещу можещите.
226
5
 
0
 
! Отговори
Гербер преди 13 години
Като предан и верен последовател на Боко и много заслужил в борбата му за съвземане на държавата предлагам ние - герберите, тъй като не сме виновни за сегашното дередже, да не плащаме нищо за здравеопазване, а да натоварим с тези допълнителни плащания гадните комунисти (т.е. всички останали, които не са гласували за нашата партия).