Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%

Борисова чака Дянков да остойности медицинските услуги
29 сеп 2010 10:23,
278
Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно ще има доплащане в болниците, но все още не е ясен точният процент. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по bTV тази сутрин.

"Изказването на премиера Бойко Борисов, че на този етап няма да се въвежда допълнително 20% заплащане за лечение е напълно коректно, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги", обясни тя.

Борисова каза, че още миналата година е трябвало да има консултативен съвет към Министерството на финансите, който е трябвало да направи това остойностяване, но това не се е случило.

"Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя.

При допълнителното заплащане ставало дума за доброволен здравноосигурителен фонд, за който в момента се обсъжда дали да се  въведе и в България, каквато била практиката в другите страни.

Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор.

"Сумата на месец е не повече от 5 лв., може да се плащат и 2,50, но ако не му се покриват разходите за лечение, ще се доплаща", каза още здравният министър.

По думите й с подобен фонд всеки ще си направи сметката дали е нужно да влиза в болница.

"Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още Борисов.

Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб.

Още по темата

"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова.

Тя беше категорична, че когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.

"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", коментира още Анна-Мария Борисова искането на СДС тя да се оттегли от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
2
 
! Отговори
утре преди 13 години
Много си далеч от истината. Джипитата не "гледат да се налагат" и джипито не "плаща на специалиста". Да не мислиш, че не му е по-лесно да ти принтира талончето и да те прати където искаш? И вместо да мисли за лечението ти, да го прехвърли на специалиста. Но като надвиши броя талончета, го глобяват! И глобите са солени. И ти не отиваш да платиш глобата, защото на теб ти било дадено направлението, което преляло чашката.
224
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво значи да си доплащат болните? колко още? те и сега си доплащат; всъщност поемат пълната цена на всички консумативи, които не са предвидени по тъпите клинични пътеки! този месец мой роднина, здравно осигурен, плати близо 3 бона за лечение в държавна болница!
223
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво са виновни общо практикуващите лекари че няма направления-те се определят от здравната каса ,за тази година са намалени с около 30%,парите за изследвания са намалени с около 25%.Относно това че нямат специалност по обща медицина не са виновни те а здравното министерство след като 5 години нямаше прием за специализация по обща медицина.Голяма част от общо практикуващи лекари имат специалност по детски болести и по вътрешни. най-големият грях на "реформата" че де квалифицира лекарите.
222
0
 
0
 
! Отговори
до 212 преди 13 години
Внимавай какво си пожелаваш, може да се сбъдне!
221
0
 
12
 
! Отговори
az преди 13 години
Тия са най-смешното правителство :). Справка Боко Тиквата вчера сутринта - няма да се доплаща за здравеопазване;следобяд леля му - кой ви е казал, че ще доплащате само 20%, може да са и 30%. Очаквания - днес към обяд - ЦЦ - ами п редлагам милиционерите да не доплащат нищо, после др. - ами то да не доплащат държавната администрация, пенсионерите, учениците, общ. чиновници, съдебната система. *** не плащат по дифолт. Накрая - 2 млн. бачкащи да плащат двойно, че да има за всички.
220
2
 
3
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
..не че им "забраняват", а джипито плаща на специалиста....това е направлението...такава е системата..а те /джипитата/ гледат да се налапат ....я кажи колко пациента има записани при твоето джипи, пресметни парите ,които му се дават на човек...как мислиш, колко пъти ходиш при него, ходиш или не-той си взема парите от касата...Калпава е системата - много отдава е това източване на пари - от всякъде....
219
1
 
8
 
! Отговори
дидо преди 13 години
Ми когато им забраняват да дават направления какво да направят???Не са виновни те,рибата е вмирисана от към главата(както винаги)Вещицата да подава оставка преди да е затрила хиляди хора
218
1
 
21
 
! Отговори
аз преди 13 години
Още миналата година, като слушах предишния *** министър на здравеопазването как щели на не пускат хора без внесени здравни осигурвки да напускат странта, още тогава ми стана ясно, че това министерство ще обърне целия кабинет. Много са некадърния тия от ГЕРБ. Не знам не се ли чуват какви глупости говорят.
217
1
 
8
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
....а знаеш ли че дори за едни приети бонбони наказваха ????Сигурно са се вземали и пари, но не в размери като сега, и не от всички....
216
5
 
11
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
...много от сегашните "джипита" са без специалност, в кабинета взимат таксата "на ръка" без квитанция, направление за специалист - все нямат, лекуват "на сляпо" - освен /по изключение/ да ти пусне кръвна картина, но само с един хемоглобин и урина, да ти измери кръвното и---по живо по здраво...
215
0
 
11
 
! Отговори
дидо преди 13 години
Фонда на касате е непокътнат а пари нямало?! Що за наглост???
214
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
to i sega si ima dopla6tane ama ne e li po dobra da ne si pla6ta6 osigurovkite edna godina i ako ti se naloji da si napravi6 izsledvane da go dade6 na doktorite moje daje i da ti izleze po evtino ,takova 4udo go nqma nikade ,da pla6ta6 za ne6to pak da ne go plu4ava6 i pak da pla6ta6 za da go polu4i6 ,xa,xa
213
0
 
10
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Браво, Тиквата добре се грижи за електората си, за сметка на останалите. Ние ще плащаме на първо време 20-30% както казва бабата, а соц. слабите (разбирай ***) отново няма да плащат нищо. Не можело реформа без да се засягат интересите на някой. То да кажем, че е така, ама защо се засяган в тая държава винаги интересите на тия, които реално плащат целия масраф? Аз ще плащам големи осигуровки, а накрая ще плащам и да се лекувам, защото не съм социално слаб, а *** понеже не бачка беден!
212
1
 
10
 
! Отговори
men преди 13 години
Ако се наложи да влезе човек в болница е публична тайна че всеки си плаща като поп , тук не е от значение дали е или не е осигурен а просто си плаща, като е така защо искат да се плащат задължително осигуровки...къде отиват всичките тези пари ??? па се говорят неща които са само за да отчитаме някаква дейност...а народа да умира ...всъщтност на кой му пука ??
211
2
 
11
 
! Отговори
така е.. преди 13 години
Така е. Сегашните "джипита" са станали абсолютни бюрократи - все по-малко разбират от лекуване и все повече се занимават с издаване на рецепти, драскане в рецептурни книжки и прибиране на потребителски таксички. Поликлиниките отдавна не са за болните, а са място за сбирка на пенсионери. Така, когато ти се наложи жив-умрял да отидеш в поликлиниката, трябва да си изчакаш реда след 10-15 пенсионера. А това, че ти е зле и едвам стоиш - никой не го бръсне.Не искам да плащам за такова здравеопазване!
210
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако мислиш че при Тато здравеопазването е било безплатножестоко се лъжешпак се плащаше под масата ако искаш да ти обърнат вниманиебил съм в болница по Татово време , знам как бешеако не си платиш, доктора се прави че не те вижда, дори санитарката не идва да смени чаршафите, ако не и дадеш нещо
209
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Оставка! Значи за *** за има а за българите ще ***! Мерси! Незабавно оставка!
208
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм навит и 100% да си плащам. Само че ми махнете всичките скапани здравни осигуровки. Така, когато (ако) ми се наложи, ще отида и ще си платя. А не всеки месец да ми взимате парите и като веднъж на 5 год. ми се наложи, да отида при личната и да ми каже, че няма направления и накрая ПАК ДА СИ ПЛАЩАМ!АЙ СИКТИР !!!!!!
207
0
 
6
 
! Отговори
един родител преди 13 години
...скоро на сина ми,който пътува на кораб, в Германия се наложи да отиде на лекар заради болки в ухото. Преглед, рецепта, като дойде ред за плащане - не може "на ръка", не може "в брой" само по банков път" ...това беше проблем за него, но така трябва да бъде...
206
0
 
8
 
! Отговори
кратко живеещ преди 13 години
"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата.."И как по-точно? Ще си плащаме повече за да живеем повече ли :)Малее, не се слушат какви глупости приказват.