Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%

Борисова чака Дянков да остойности медицинските услуги
29 сеп 2010 10:23,
278
Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%
Снимка: БГНЕС

Най-вероятно ще има доплащане в болниците, но все още не е ясен точният процент. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по bTV тази сутрин.

"Изказването на премиера Бойко Борисов, че на този етап няма да се въвежда допълнително 20% заплащане за лечение е напълно коректно, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги", обясни тя.

Борисова каза, че още миналата година е трябвало да има консултативен съвет към Министерството на финансите, който е трябвало да направи това остойностяване, но това не се е случило.

"Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя.

При допълнителното заплащане ставало дума за доброволен здравноосигурителен фонд, за който в момента се обсъжда дали да се  въведе и в България, каквато била практиката в другите страни.

Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор.

"Сумата на месец е не повече от 5 лв., може да се плащат и 2,50, но ако не му се покриват разходите за лечение, ще се доплаща", каза още здравният министър.

По думите й с подобен фонд всеки ще си направи сметката дали е нужно да влиза в болница.

"Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още Борисов.

Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб.

Още по темата

"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова.

Тя беше категорична, че когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.

"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", коментира още Анна-Мария Борисова искането на СДС тя да се оттегли от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе верно дойде време да му вдигнеме паметник.А преди това ми изглеждаше като виц...
204
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Единственото положително е ,че ако се доплаща ще се знаят цените,а не всеки доктор да си смуче цена спрямо човека срещу него и да го преценява.
203
2
 
20
 
! Отговори
преди и сега преди 13 години
При Тато имахме безплатно здравеопазване, болници, не "джипита", а лекари....Не хваля соца, но от тогава нищо свястно не е направено, освен частното и скъпо здравеопазване...
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
паралела ти със застраховката на колата е удачен, но само донякъдезащото застрахователя няма интерес да пише, че си катастрофирал, ако не ситъй като плаща щетите от джоба сиа доктора има интерес да те изкара болен и да те лекува, дори без необходимостзащото ще му платят от ЗОК, колкото повече болни, толкова повече пари за доктораразбираш ли къде е разликата?
201
0
 
3
 
! Отговори
ди преди 13 години
с това доплащане искат да легализират рушветите които се дават под масата, ама защо си мислят, че и за напред няма да ги има
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** народ.Ревнали че тези *** не могат да вземат едно решение.Притеснилисе Ще имали или Няма да има.Един стойностен народ само при споменаването на тези безумни идеи ще ги изрине на секундата.После се Цупят че Б Димитров им казва истината......
199
0
 
10
 
! Отговори
икономист преди 13 години
Англия има една от най-добрите здравни системи...Британското здравеопазване е построено така, че пациентът винаги се оказва в центъра му. Системата е направена за пациента, а не за някой чиновник, търговец или дори лекар. И затова например, каквито и проблеми и спънки да има при функционирането й, за британците - и пациенти и лекари, е абсурд някой някому да даде пари на ръка. "Гръбнакът" на здравеопазването в Англия е т. нар. National health service - Национална здравна служба. Тя осигурява това, което у нас се наричаше държавно здравеопазване
198
0
 
11
 
! Отговори
Научено от форумите преди 13 години
Какво научих от форумите - Боко Тиквата, Цецо Пудела, Цецка Юристката,Искра Стройната, Лъчо Мозъка, Сашко Транспорта, Божо ***, Трайчо Каскадата, Игнатов Вишиста, Нона Чашката, Хер Флик Пицата, Анна-Мария Чипокляк и т.н., и т.н. Изобщо - ТАЙФУНИ С НЕЖНИ ИМЕНА...
197
3
 
9
 
! Отговори
Роко бАрОко преди 13 години
Не знам , обаче бях 1000 пъти по-добре при управлението на тройната коалиция .. особено портфейла ми :) Че бяха мошенници бяха , но поне бяха по-умни за постовете си и разбираха от това , което правят .. а тези са се едно да пуснеш *** да управлява самолет .. ГЕРБ хал хабер си няма от политика , финанси и икономика ..
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами затова писах тук да скочим и да искаме индивидуални партиди.Щото социализма свърши и тази сулидарна система както е и топлофикация не работи.Тази система може да работи само ако всички работят .Но днес труда не е задължителен.Парадокс е обаче ,че вноските са задължителни както при социализма.Е няма ка да внасяме всички в един кюп и да не попълва дупки за други неща министъра на финансите.
195
0
 
6
 
! Отговори
София преди 13 години
Включително и загиналите преди, по време на, както и след Реформата. Имам и предложение - за да не се заседяваме много по леглата в болниците - да ни сложат рогозки.
194
0
 
2
 
! Отговори
до 196 преди 13 години
Дай и на мен един автомат?!
193
1
 
2
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
Абе да направят предаване и с пращане на SMS да се гласува какви стъпки да предпиема правителството на ББ ! Цената на SMS 2.40
192
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА МИНЕМ И ДА ГИ ИЗРИНЕМ ТЕЗИ *** .. СКОРО ЩЕ НАХЛУЯ С ДВА АВТОМАТА АК-47 И ЩЕ СТРЕЛЯМ НА МЕСО .. ЩЕ ПЛАЩАМ .. НЕ СЪМ ХОДИЛ НА ЛЕКАР ОТ 6 ГОДИНИ И НЯМА ДА СТЪПЯ .. СИГУРНО И ЗА ТОВА СЪМ ЗДРАВ .. ОТ ЛЕКАР , КОЙТО СЕ ВЪРНЕ СЕ ВРЪЩА ДВА ПЪТИ ПО-БОЛЕН .. ЩЕ ИМ ДАВАМ АЗ 2 И КОЛКО БЕШЕ ЕДНА СТОТИНКА НЯМА ДА ДАМ ! ДА МЕ ХВАНАТ И ДА МИ НАПРАВЯТ *** НА ЛАЙ*ОТО _)_
191
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Само че плащат всички по 8%, а химиотерапия не ползват всички. Щом те трябва да доплащат, нека върнат тогава моите пари, защото аз за 22 години трудов стаж съм ходила на лекар само да родя двете си деца. А плащам осигуровките си върху пълната заплата и тя не е 500 лв. Плащаме, а като ни се наложи сериозно лечение, започваме да се молим за помощи. Това е пладнешки обир и сега ни казват, че ще ни обират повече от преди.
190
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ББ да я беше оставил на пътя там на разклона можеше повече пари да изкара...
189
0
 
4
 
! Отговори
V преди 13 години
И застраховката на колата е често по-ниска от обещетението но трика е че всички плащат но застрахов риск не се случва на всеки и по едно време. Така че икономисти и математици правят изчисленията си... При тях дори е изчислено да имат и значителна печалба. Ами и при здравеопазването е същото но защо все не им излизат сметките? ....
188
13
 
2
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 13 години
Целия български народ подкрепя здравната реформа, Бойко ние сме с теб!
187
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей има си мафия и при лекари и лекартвена мафия има.Само се сетете един слух за поредния животински грип свински ли беше каква паника настана и колко оборот им направиха хората.Тези цени са нереални.Нарочно са се накачили доставчици ,прекупвачи и т.н. лапачи.Държавата трябва да се намесва,ама и в нейните структори има хиени.И както с тока и горивата ,така и с лекарствата и здравеопазването ни смучат яко.Затова после казват че не са вдигали данъци.Не са ама са вдигнали други неща и пак са взели.
186
1
 
6
 
! Отговори
А не тиквен! преди 13 години
Направо кратунен грип ще е това, плюс усложнения от куфалници-министри!