2% ръст на вноска "Пенсия" изяжда ръста, сметна Трайков

Не бива да хвърляме добри пари след лоши пари, каза той
Обновена: 12 окт 2010 10:26 | 12 окт 2010 10:25,
75
2% ръст на вноска "Пенсия" изяжда ръста, сметна Трайков
Снимка: БГНЕС

"В бюджета за 2011 г. са заложени 3,6% ръст, но вдигането на осигуровките даже с 2% вече изяжда от този ръст. В бюджета не намираме пари за прилагане на мерките за насърчаване на чуждите инвестиции. Тогава как ще постигнем желания ръст, от който да дойдат парите необходими за всички социални сфери", коментира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Реално вдигане на осигуровките от началото на кабинета "Борисов" няма, дори ако се върнем с 2% нагоре сега – това са нивата от времето, когато кабинетът започна мандата си", отбеляза още той.

Още по темата

"Не бива да хвърляме добри пари след лоши пари", смята Трайков.

Според него се мисли в посока увеличаване, защото сега е фазата на обсъждане.

"Въпросът е, че това движение не решава нещата, а дава сигнал на нереформираната система, че този път когато изхарчат парите и дойдат и почукат, ще им дадем пак", допълни министърът.

"Когато наливате постоянно в една пробита каца, то ще изтече, а постоянно не може да се налива", каза още Трайчо Трайков.

"Основният проблем не е, че сега ще вдигнем осигуровките, ако това се случи, основният проблем ще е след 6 месеца, когато пак ще сме пред същата ситуация, ако системата не се реформира.

Аз не мога да разбера как за 10 години парите за здраве постоянно се увеличават, а здравният статус на българина постоянно се влошава – нещо не е както трябва", консататира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: осигуровки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
756 преди 13 години
Трайков отдавна се обажда по много въпроси и ми прави много добро впечатлениелошото е че той иска реформа в пенсионната система а знаем Боко как прави реформи
33
2
 
1
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Леле, данъците и осигурителните вноски са различни по характер. Данъците са задължения, а осигурителните вноски пораждат права. Според Конституцията всеки има право на осигуряване, а е длъжен да плаща данъците си.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
интересно защо и как мин РЗ е по ниска от прага на бедност ?! на кой му отърва ?
31
2
 
0
 
! Отговори
GULETO преди 13 години
AZ PAK PITAM SERGO KAK SLADKO NI GOVORE6E DO ONQ DEN 4E JIZNENOTO RAVNI6E NA XORATA SE YVILI4AVA KAK 6E DADE NA PENSIONERITE PARI KAK MISLE6E ZA TQX. A PAK TO SEGA SE OKAZA 4E NQMA PARI ZA PENSII.KADE E SEGA VANKO KOSTOV I TOI DA OBQSNI KAK SE PRAVI PENSIONNA REFORMA , TA NALI TOI Q ZAPO4NA OT 1999G .PITAM GI SERGO I IVAN. OKRADOXA LI GI ILI GI IZNESOXA V 4YZDI BANKI,ILI V DRAGALEVCI PALATI POSTROIXA.KAJETE.
30
1
 
2
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Не знам дали съм дребен тарикат само защото казвам, че нещо противоречи на Конституцията:)За сведение може да направите справка от кога са въведени минималните осигурителни прагове и от кога миниманата работна заплата и минималната пенсия:)Дали едното не може да съществува без другото:)Затова на Запад има минимално заплащане, а не административно въведени минимални осигурителни прагове:)Демек си длъжен да изкараш толкова,колкото държавата иска:)Смех:)Проблемите на контрола ги прехвърлят на други
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
леле - тарикат дребен - ако махнат минималните прагове, ще трябва да махнат и минималната РЗ и минималната пенсия... Те тогава ще настане един живот.......
28
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 13 години
Трайчо сега говори правилно, но се съмнявам, че в същност защитава определеди "работодателски" интереси. Каква полза, ако това, което казва е правилно, но решението не се взима от него? Добре е да се чуе правилно мнение, на още по-добре е, да си го отстояват. Досега, министрите на ГЕРБ не правят това, а мерките, които се осъществяват след "дискусията", са все в ущърб на работещите и потребителите. И Борисов и Цветанов не дават едно левче да се вземе от "държавните" служители, главно с фуражки.
27
0
 
3
 
! Отговори
Ченгета на мезета преди 13 години
Браво, Васко! Само пропускаш един момент - че това в момента насърава криене на доходи, а това бута напред връзкарски фирми които никой не ги проверява. През 2008 се оказа че гражданите са похоарчили със 40% повече от колкото са получили - тоест за 40% от доходите на населението не са платени данъци и осигуровки! В този ред на мисли няма смисъл да пълниш пробита каца - първо я запуши! Поне половината тарикати могат да се хванат много лесно, но... това ще доведе до загуба на гласове на изборите
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трайчо разби детските мечти на Бойко, че се е научил и на финанси. От друга страна, върти-струва Трайчо си защитава ЧЕЗ.
25
3
 
1
 
! Отговори
GULETO преди 13 години
ABE 4AKAITE SEGA VSI4KI MINISTRI OT TOVA PRAVITELSTVO SA PO 4ESNI I OTKRITI SPRQMO DRYGI MINISTRI KOITO KRADQXA NARODA . ABE NE VIJDATE LI 4E TIQ XORA SA DO6LI NA VLAST 6OTO NARODA GI ISKA ZA6OTO NAI POSLE DA SE SLOJI MALKO RED V TAQ DARJAVA.AZ PAK KAZVAM BRAVO NA PLEVNELIEV,NAIDENOV,VEJDITO,A NA CVETANOV KOGATO SI NAPRAVI REFORMITE
24
1
 
3
 
! Отговори
Леле преди 13 години
"Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.(2) Данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон."Минималните осигурителни прагове противоречат на Конституцията.Но кой да сезира КС?На всички им е изгодно това положение:)Самоосигуряващ се може да изкара примерно до 400лв.на месец при изравняването,а трябва да плаща на 420 за 2010.Е,дали плаща съобразно доходите си:))))))Но............
23
2
 
12
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Брво за смелоста на министъра да го каже - право куме в очи. Иначе , надали има някой в държавата (икономист) на който да не му е ясно , че това движениес 2% нагоре ще донесе само беди и проблеми. Те , работодателите и сега едва се справятс осигуровките и не внасят с месеци. Първият "кяр" от упражнението ще е освобождаването на още работници , демек увеличаване на безработицата - следва свиване на потреблението (най-лошото за една икономика) и кръга се затваря , но минава и през фалити на фирми
22
0
 
7
 
! Отговори
човек преди 13 години
трайков явно помни обещанието в антикризисната програма на герб за намаляне с 5 % на осигуровките . другите всички принцове станаха , и забравиха народа . но и народа ги забрави . и им рече : пази боже сляпо да прогледа , майка и баща да забрави .
21
1
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Разбира се,че е дивотия да се дига вноската за пенсия.На тия хрантутници от КНСБ и НОИ,които знаят само да вземат,а нищо да не дават за общата трапеза, малко ли им е,че всяка година се дигат праговете не с 2-3,а с 5-10%? Т.е. никога не е имало реално намаление на вноските,а е имало реално увеличение..Примерно миналата година пенсионните вноски на свободнитр професии ги намалиха с 2%,но праговете ги увеличиха с 61.5%...Пълна демагогия...
20
2
 
4
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Трайчо пак демонстрира недоучване:) Приравни механично ръста на БВП с осигуровките:) Боже колко умни икономисти имаме:) Аз пък му казвам най-просото-че поне 40% от увеличението на тези осигуровки няма да се платят от увеличението на БВП,защото заплатите са застинали и са надолу,а те ще платят тези 40% увеличение:)))))Т.е. те ще водят до обедняване,но не за сметка на БВП,а защото ще ги взимат от хората със сегашните заплати:))))БВП не значи,че парите отиват за заплати и осигуровки:)))))))))))))
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя умник да каже колко от ръста изяждат 100те млн. дадени за подслушване и още колко ще изяде свалянето на таксите дето Цв.Банк прибира от преводи към бюджета ако се върнат към стойностите от търга ( омразния Станишев подписа анекс и вдигна таксите) ,има много други надути разходи.Мислещите хора - добре ,но мислещите ограничени в една посока дали не са демагози ?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имах един работодател казваше - не ти се плаща да мислиш а да изпълняваш, че и наща работа същата с Боко.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
няма по-голяма мафия в България от бялата мафия-мафията на докторите и фармацевтите в България. Всяка година точат на милиард лева а като отидеш на зъболекар или доктор пак трябва да доплащаш. Каца без дъно. Никой не може обаче да се противопостави на бялата мафия в България-дори и Бойко набързо клекна. Сплашиха го, че щели да правят протест докторите и веднага клекна. Той не съзнава, че ако докторите излязат да стачкуват хиляди българи няма да бъдат оперирани и това ще им спаси живота.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Аз не мога да разбера как за 10 години парите за здраве постоянно се увеличават, а здравният статус на българина постоянно се влошава нещо не е както трябва", консататира той." За тия 10 години *** с колко се увеличиха който не плащат данаци, заплатите с колко се увеличиха, пенсийте.Лекарствата постоянно летят на горе е как да е добре здравния статус на българите като държавата постоянно потъва, а истиснките причнини за потъването на държавата изобщо не се споменават щото ще има избори.
15
2
 
13
 
! Отговори
Дянков преди 13 години
Трайков,тихо,че Боко ще те уволни!Боко не харесва мислещи хора!Има кой да мисли - това са червените генерали и феодали,спонсори на ГЕРБ.