2% ръст на вноска "Пенсия" изяжда ръста, сметна Трайков

Не бива да хвърляме добри пари след лоши пари, каза той
Обновена: 12 окт 2010 10:26 | 12 окт 2010 10:25,
75
2% ръст на вноска "Пенсия" изяжда ръста, сметна Трайков
Снимка: БГНЕС

"В бюджета за 2011 г. са заложени 3,6% ръст, но вдигането на осигуровките даже с 2% вече изяжда от този ръст. В бюджета не намираме пари за прилагане на мерките за насърчаване на чуждите инвестиции. Тогава как ще постигнем желания ръст, от който да дойдат парите необходими за всички социални сфери", коментира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Реално вдигане на осигуровките от началото на кабинета "Борисов" няма, дори ако се върнем с 2% нагоре сега – това са нивата от времето, когато кабинетът започна мандата си", отбеляза още той.

Още по темата

"Не бива да хвърляме добри пари след лоши пари", смята Трайков.

Според него се мисли в посока увеличаване, защото сега е фазата на обсъждане.

"Въпросът е, че това движение не решава нещата, а дава сигнал на нереформираната система, че този път когато изхарчат парите и дойдат и почукат, ще им дадем пак", допълни министърът.

"Когато наливате постоянно в една пробита каца, то ще изтече, а постоянно не може да се налива", каза още Трайчо Трайков.

"Основният проблем не е, че сега ще вдигнем осигуровките, ако това се случи, основният проблем ще е след 6 месеца, когато пак ще сме пред същата ситуация, ако системата не се реформира.

Аз не мога да разбера как за 10 години парите за здраве постоянно се увеличават, а здравният статус на българина постоянно се влошава – нещо не е както трябва", консататира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: осигуровки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Разбрах! Значи държавата определя минимален праг за осъществяване на частен бизнес:))))))))))))))))) Другите на щат:))))))))))))Ама къде на щат:))))))))))))))))Нали социализма си отиде.:)Това от коя държава е взето:))))))Или български принос в развитието на социалните системи:)))))))))))Навсякъде знам за минимално заплащане,но за минимални осигурителни прагове:)))))))Както и да е! Хайде че требе да работим:)
53
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Господине/госпожо, държавата определя минимален осигурителен праг от 420 лв. за самоосигуряващи се по призумпцията, че ако изкарваш под тази сума чист доход няма да се занимаваш със собствен бизнес, а ще си потърсиш работа на щат. А това, че повечето искат да изкарват с хиляди, а да плащат осигуровки върху 100 лв., това си остава техен проблем. Свидетел съм как при пенсионирането си такива хора реват: "Цял живот плащам, а пенсията ми е 160 лв." Ами за толкова си плащал, съжалявам!
52
1
 
1
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Господине/Госпожо, статията е за осигурителните вноски. Те пък от своя страна, вярно, са свързани с осигурителния доход. И на мен не ми се спори. Говорим на различни езици. Чао и успех с ученето!
51
1
 
1
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Дано не учите право!:)Бог да ни пази тогава:)Че то никой не търси целесъобразност, не само КС, но и прокуратурата:))))))))Това наистина го пише във всеки учебник:)Спирам,спирам:)))Отивам да уча:)))))))))
50
2
 
1
 
! Отговори
Леле преди 13 години
Господине/Госпожо! Не говорим за размера на осигурителните вноски, а за размера на осигурителния доход:) Ми защо тогава държавата не гарантира мининалния размер на осигурителните вноски от 420лв. на само осигуряващите се или на съответните минимални прагове по професии,хората да го получат като доход:) И аз твърдя че и минималните и максималните са в противоречие,а не само едните:)Спирам спора! Безполезно е!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според лидера на Подкрепа", работодателите нямат право да искат да не се пипат осигуровките. По думите му, те се мръщят на 200% печалба, не инвестират в технология и развитие на бизнеса си, а в "бентлита и силиконки".
48
1
 
3
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Минималните изисквания за приемането им са спазени. Има ли закон за тях! Има - Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване, който се приема за всяка календарна година. Въпросът за техния размер е въпрос за целесъобразност, т.е. доколко е уместно те да са в такив аразмери, а КС не се произнася по бецесъобразността. Той се произнася само по законосъобразността. Пише го във всеки учебник по коснтитуционно право.
47
6
 
4
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Ами сърди се на счетоводителите си. Ти сигурен ли си, че като им даваш осигулителни вноски за 420лв., те ти внасят осигурителни вноски наистина върху тази сума? Щото аз не съм сигурен. България е рай за измамниците
46
0
 
8
 
! Отговори
ПЕНЕ преди 13 години
Поне един в това правителство да се опитва да МИСЛИ и да изказва собствено мнение ! ! ! Но една птичка за жалост пролет не прави !Но май съзирам вече някакво недоволство към онзи ПЛЪХ Дянков известен като Хер Флик !? Колегите му май вече трудно го понасят !? И то не за друго а защото им е неприятно да зависят от този НЕКАДЪРНИК ! ! !
45
0
 
2
 
! Отговори
Пора преди 13 години
За пенсии няма ? За вили - офиси,луксозни коли за работа и т.н екстри пари бол.Пак ни взеха за канарчета "бедните" българрски бизнесмени.
44
2
 
2
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Конституционния съд трябва да го сезираш високия размер на осигурителните вноски,а за това, че 6, ал. 3 от ПЗР на КСО противоречи на Конституцията. Защото не е уместно размерът на пенсията на Бай Миле /който цял живот е бачкал като миньор / да бъде ограничавана, размерът пенсита на ...Петър Стоянов да речем да не бъде ограничава, тъй като бил президент. ... Егати логиката. Седнали сте да бистрите, дали осигулителните вноски да бъдат по-високи или не, а проблемите са съвсем на друго място.
43
1
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
До НеизвестенКакъв ще Ви бъде коментара ,ако сам си плашаш осигуровките и изкарваш 300лв месечно,а те карат да се осигуряваш върху 420лв(=100.80 лв на месец осигуровки от тези 300лв).Не получаваш никакви обезщетения.Къде е справедливостта?
42
1
 
1
 
! Отговори
Леле преди 13 години
И в кой пост съм казал,че искам 2000лв.обезщетение при временна нетрудоспособност при 0,02лв. вноска.Обезщетението е процент от 6-месечното нетно възнаграждение назад:)Моля,моля:)И как установихте,че МОП и максималните не противоречат на Конституцията,като КС не се е произнесъл-Чл. 149.(1) 2. произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актовете на президента;Кога се е произнесъл КС:)А кой го сезира:)))))))))
41
1
 
1
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
А каква ни е ползата от ниски осигурелни вноски и от сезиране на КС по този проблем? КС следва да се сезира за много други неща. Не за това!
40
3
 
0
 
! Отговори
GULETO преди 13 години
KOITO KRADE PARITE OT DARJAVATA I NARODA OBESETE GO. EDNO VREME ZA6O IMA6E STRAX. A SEGA NQMA DA GOVORIM ZA STRAX , 6E GOVORIM ZA SPAZVANE NA ZAKONA A SPAZVAME LI ZAKONITE VSI4KO 6E SI DOIDE NA MQSTOTO. PROST PRIMER;SLAVI KAZA V AMERIKA NE SPE6 LI DA DADE6 PREDIMSTVO NA DETE PARVIQ PAT, VTORIQ PAT OTIVA6 VAV ZATVORA.A,PALATITE OT XILIKOPTERA.ABE OBESETE GI TIQ MITNI4ARI I MAGISTRATI
39
1
 
6
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
И миминалните, и максималните осигурителни прагове не противоречат на Конституцията, защото се технитя минимум и максимум се регламентира всяка година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Ти какво искаш? Да получаваш 2000 лв. обезщетение за временна неработоспособност, а да плащаш 0,02 лв. осигурителна вноска. Е, нЕма как да стане! Същото е и с вноските за фонд "Пенсии". Не високите вноски са праблем! Проблемът е, че постъпленията не отиват за пенсии.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз не мога да разбера как за 10 години парите за здраве постоянно се увеличават, а здравният статус на българина постоянно се влошава нещо не е както трябва"
37
0
 
3
 
! Отговори
Леле преди 13 години
А кой оспорва че "данъците са задължения, а осигурителните вноски пораждат права." Разговорът е върху каква данъчна основа,респективно осигурителен доход да се събират:)Естествено е че всеки знае че данъка е безвъзмездно плащане в полза на държавата,а от осигурителните вноски произтичат и права,както и от таксите:)Жалко е че КС не може да се сезира,както в Германия с индивидуална жалба от граждани:)Защо ли могат само властимащи да сезират нашия Конституционен съд:)
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В бюджета не намираме пари за прилагане на мерките за насърчаване на чуждите инвестиции.Е, как да намерят?100 милиона за подслушване + 900 милиона за милиционерите от къде да ги вземат?Сам Дянков вчера си призна в интервю, че при изпълнение на искането на работодателските организации министерствата сами и всеки месец да внасят осигуровките на подопечните си ще направи така, че "да лъснат" огромни, досега скрити "части" от бюджетите на силовите министерства. Най-вече МВР.
35
1
 
2
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
само за протокола - Чл. 51. (1) Гражданите имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане. Това е в подкрепа на тезата, че осигурителните вноски не са данъци. Въобще беше грешка , че създадоха НАП и обединиха данъците с осигуряването. Колкото и да ви се струва далеч от темата това становище, вде пак има доста общо.