Правителство, бизнес и синдикати пак бистрят осигуровките

НСТС ще обсъди промените в Кодекса за социално осигуряване
15 окт 2010 07:48,
19
Правителство, бизнес и синдикати пак бистрят осигуровките
Снимка: БГНЕС

Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес размерът на осигурителните вноски и спорните условия за пенсиониране.

Преди заседанието позициите на работодатели, синдикати и правителство значително се разминаха.

По време на неформалната среща във вторник финансовият министър Симеон Дянков предложи вариант, при който осигурителната вноска да се повиши с 1.5 пункта, а повишаването на осигурителния стаж за пенсия на категорийните работници да започне още от 2011 г.

Работодателите са категорични, че не трябва да има увеличаване на осигурителните вноски и че осигурителната тежест трябва да е равномерно разпределена между работници и работодатели 50 на 50.

Още по темата

Те искат държавата да направи необходимите реформи в осигурителната и здравната система, за да се прекрати източването на средства.

Представителите на синдикатите – КНСП и КТ"Подкрепа", пък искат увеличаването на стажа за категорийните работници да започне най-рано от 2015 г. и да бъде плавно, а вноската за пенсия да се увеличи с 2 %.

Те настояха министър-председателят Бойко Борисов да се намеси в тристранния диалог и да гарантира, че предложенията на Симеон Дянков няма да бъдат одобрени.

Според тях опитите за стабилизиране на осигурителната система чрез орязване на права и ограничаване на достъпа на гражданите до пенсиониране "ще предизвика синдикални и граждански действия с непредсказуеми последици".

До последно страните чакаха от финансовото ведомство да им предоставят пълните разчети за това какво ще се случи при различните варианти за промени в социалната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Виолина преди 13 години
Поздравления за М-р Тотьо Младенов. За безкрайното му търпение и блестяща еродиция. Здраве и късмет му пожелавам и дано успехите му се множат. Трудно може да се угоди на всички. Но поне на 91% от разумните люде го разберат.
17
2
 
1
 
! Отговори
Пенка преди 13 години
Работодателите хитруват и се чудят как да пречат! за една промяна във вноските -те поставят 6 нови искания. Те просто се правят на ощипани и само разтакават реформите и насъскват хоратаГоспода , престанете да пречите -като не помагате. Оставете синдикатите и правителствените отговорни лица да решат и да си носят отговорността.
16
1
 
2
 
! Отговори
лудия преди 13 години
20 години все едни и същи синдикални муцуни ни "спасяват" , с едни и същи прийоми! И какво направиха и постигнаха досега!? И всъщност за кого работят и реват по форуми и срещи?! Въпроси с понижена трудност.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека ги вдигат но аз вече няма да им плащам.Това е безобразие всеки месец 500 лева им внасям а те искат още и то за общия кюп.Е щом са алчни тогава хич!Па да ги видя тогава.
14
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Тристраннка - каква тристраннка, бе! Не виждате ли, че всичко пада върху редовни данъкоплатец! Този, който цял живот не е плащал данъци и осигуровки, отново ще го прави; а ние, които цял живот плащаме - ще плащаме още по-високи осигуровки! Е, това ако не е геноцид, здраве му кажете! Мотото РАБОТЕТЕ,ДОКАТО УМРЕТЕ! ще се осъществи! Със замисленото получаваме три в едно - по-високи осигуровки, увеличаване на стаж и възраст! Да ни е честито! С такива управляващи и до 100 г. да работим пак ще е малко
13
0
 
0
 
! Отговори
brand преди 13 години
Монетарната схема на управление е работеща форма за Търговията и Банките.Да се прилага МОНЕТАРЕН модел КЪМ Трудоспособното население в страната /човешките ресурси/ при абдикиране на правителството от СОЦИАЛНА, ОБРАЗОВАТЕЛНА И ПРОИЗВОДСТВЕНА системи това води единствено до реалността в която живеем с две думи казано - ДОМ ЗА ЛУДИ.
12
0
 
0
 
! Отговори
кистоник преди 13 години
относно:здравна реформа ал. томов предлага нова здравна система. същият разбира от всичко - беше политик, например, бел и др. - партиите фалираха, беше главен изпълнителен директор на мк "кремиковци" - комбинатът съшо фалира, беше президент на фк цска - положението е подобно, сега и предлаганата здравна реформа по полукомунистически модел ( с европейска социална пазарна окраска - по неговия израз в Тв З ) - чака го същата съдба, както политика, металурга, футболния деятел и незнайни професии и дела. на конференцията се изказаха само партийци и журналисти и забележете - нито един лекар!
11
0
 
1
 
! Отговори
петък преди 13 години
Днес ще измъдрят някакви решения,ще ги подхвърлят на хората през почивните дни да коментират на воля ------След като разберат каква е *нагласата* на обществото,ще пристъпят към евентуални промени /ако им отърва/
10
0
 
4
 
! Отговори
КНК преди 13 години
Гара Разпределителна,абсолютно си прав!!!За съжаление такива са и в Министерския съвет,Парламента и разните партийки.Ние като граждани сме виновни,че допускаме такива *** да ни представляват и да взимат съдбоносни за нас решения.Сега ни играят театъра за размера на осигуровките,а това че ченгета,чиновници и разни лапачи на държавна трапеза взимат максимални пенсии,а тези дето са изкарвали парите гаснат с по 300-400 лв. ГАДОСТ.
9
3
 
4
 
! Отговори
pier преди 13 години
Трябва всички да си плащат вноските да няма превилигировани и възраста за пенсиониране да е една и съща за всички. Тогава ще се оправим иначе тежко му на работника .
8
0
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
Айде сега - живи да ги оплачеш! Ако имаш работници значи им осигуряваш работа, като им осигуряваш работа - осигуровки, заплати всичко е калкулирано в цената която предлагаш - ако не ти стигат парите - грешно си си правил сметката.... Проблема е че някои се скатават, проблема е че плащаш а не получаваш нищо - нито пенсия нито здравеопазване, не е проблема в размера на осигуровките..
7
0
 
5
 
! Отговори
Часника среднис преди 13 години
Ше ти ги резнем от заплатата като ги дигнат, ко си мислиш че от бензин за жипката ли ше пестим?
6
2
 
1
 
! Отговори
komentar преди 13 години
А защо имам папки само пред хората които разбират от тези неща :)
5
0
 
10
 
! Отговори
Гара Разпределителна преди 13 години
Тук на снимката няма нито един, който да изкарва пари. те искат да разпределят чужди пари!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха- Ха -Ха! Като им вдигнат осигуровките - те от кой ще ги взмет бе, gost! Да не би да си бръкнат в джоба? Единствения начин е да се повиши събираемостта! Масови проверки до дупка.... И бачкаторите да не си мълчим - а ако не ни осигуряват на реалната заплата да си кажем... иначе няма да стане...! Не вярвайе на глупости че ще съкращават работници, те ще съкращават ако нямат работа, като имат поръчки - работници им трябват, няма къде да идат и ще плащат!
3
0
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Щом Вввтренчев е на....снимката,работата е....ясна - няма да стане;щото той двадесет години,все това....прави.
2
0
 
9
 
! Отговори
бау преди 13 години
ИНТЕРЕСНО ТАКА ЛИ ЩЕ МИСЛИШ ,АКО ТРЯБВА ОТ ДЖОБ ДА ВАДИШ ДА ПЛАЩАШ ТЕЗИ ОСИГУРОВКИ ,ЗАЩОТО МНОГО ОТ Е.Т. РАБОТЯТ БЕЗ ПЕРСОНАЛ И ТЕЗИ ОСИГУРОВКИ ЗА ТЯХ СА РАВНИ НА ФАЛИТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ПО 160 ЛВ В ДОО ПИРАМИДАТА
1
14
 
5
 
! Отговори
gost преди 13 години
Не стига че им работиш за жълти стотинки а им изкарваш хиляди и пак алчни тъпите фирми.Да ги вдигат осигуровиките да се научат малко не само да печелят на гърба на работниците