2% ръст на вноска "Пенсия" изяжда ръста, сметна Трайков

Не бива да хвърляме добри пари след лоши пари, каза той
Обновена: 12 окт 2010 10:26 | 12 окт 2010 10:25,
75
2% ръст на вноска "Пенсия" изяжда ръста, сметна Трайков
Снимка: БГНЕС

"В бюджета за 2011 г. са заложени 3,6% ръст, но вдигането на осигуровките даже с 2% вече изяжда от този ръст. В бюджета не намираме пари за прилагане на мерките за насърчаване на чуждите инвестиции. Тогава как ще постигнем желания ръст, от който да дойдат парите необходими за всички социални сфери", коментира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Реално вдигане на осигуровките от началото на кабинета "Борисов" няма, дори ако се върнем с 2% нагоре сега – това са нивата от времето, когато кабинетът започна мандата си", отбеляза още той.

Още по темата

"Не бива да хвърляме добри пари след лоши пари", смята Трайков.

Според него се мисли в посока увеличаване, защото сега е фазата на обсъждане.

"Въпросът е, че това движение не решава нещата, а дава сигнал на нереформираната система, че този път когато изхарчат парите и дойдат и почукат, ще им дадем пак", допълни министърът.

"Когато наливате постоянно в една пробита каца, то ще изтече, а постоянно не може да се налива", каза още Трайчо Трайков.

"Основният проблем не е, че сега ще вдигнем осигуровките, ако това се случи, основният проблем ще е след 6 месеца, когато пак ще сме пред същата ситуация, ако системата не се реформира.

Аз не мога да разбера как за 10 години парите за здраве постоянно се увеличават, а здравният статус на българина постоянно се влошава – нещо не е както трябва", консататира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: осигуровки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
mm преди 13 години
и понеже са 2 различни неща защо и двете трябва да ни се стоварят на главит, хем праговете нагоре, хем осигурителната вноска нагоре. ЗАЩО? нали целта е само да се съберат повече средства. да вдигнат вноската с 2% ама да върнат праговете както до 31.12.2009г. и да отпадне 420лв. за самоосигуряващите да видим как ще хлъцнат господата управляващи.
73
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Точно това имам пред вид под физическо лице, което изпълнява търговска дейност. Тук влизат всички професии на свободна практика. Остава правото им на избор дали да изпълняват професиите си на свободна практика или да си потърсят работа във фирма. А специално проектантите не ги съжалявам, защото до преди 2-3 години взимаха щури пари, но едва ли са се осигурявали върху пълния си доход.
72
2
 
1
 
! Отговори
galia преди 13 години
"2% ръст на вноска "Пенсия" изяжда ръста, сметна Трайков"-КОЙ РЪСТ ГОСПОДИН ТРАЙКОВ ИЗЯЖДАТ ТЕЗИ 2%, по коя математика го сметна ,кажи си формулата Според официалната математика тези "2% ръст са реални пари,които ще влезат в сметите на НОИ (ако се борите ефективно със сивата икономика) , а не предполагаеми цифри от неуспели да се пенсионират хора
71
1
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
До АзЯвно не знаете,че се самоосигуряват също и свободните професиии-например проектанти,нат които работата им е паднала в пъти...
70
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 13 години
"Ако имаш доход от 1000лв и държавата те кара да плащаш данък за 2000лв. дали съответства? "Ако си ЕТ или физическо лице, изпълняващо търговска дейност, плащаш фиксиран патентен данък, така че никой не те пита колко пари си изкарал. В този смисъл може да изкараш и 5 лв., а да платиш данък като за 2 000 лв.
69
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Заетите в строителния бранш са хора, назначени на щат и работят във фирма, освен ако не се цанят като еднолични търговци. При тях важи осигуряване върху начислената брутна заплата (поне така е по закон). Самоосигуряват се занаятчиите - физически лица и ЕТ и точно, защото доходите им са различни е приет минимален осигурителен праг и максимален осигурителен доход, така че те могат да се осигуряват върху сума от 420 до 2000 лв. по желание. ЕТ, които вадят чист доход под тази сума, спират работа.
68
0
 
1
 
! Отговори
galia преди 13 години
към 63. Допълвам- при това държавата не е внесла с години полагащите се осигуровки на Митрева, както и на всички бюджетни работници (депутати военни ,МВР, данъчни, учители,лекари и т.н.) по сметката на НОИ.Ето от къде е дупката в бюджета на НОИ и те знаят това.
67
1
 
2
 
! Отговори
21 преди 13 години
Трайков, не забравяй, че ги свалихте миналата година с толкава, че да тръгне бизнеса. Твоят върви. Не се бъзикайте с хората. Възстановява се това, което заложихте миналата година. По-добре кажи какви са резултатите!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако всеки се осигуряваше върху реално получения доход, нямаше да има минимални прагове. Защото се правим на хитри свраки, затова сме с двата крака в л......та, а на всичкото отгоре сме много силни само по форумите. Интересно, защо не излезем пред НС и МС?! :)))
65
1
 
5
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Брато, ако и доходите се вдигнат, няма да го водим този разговор. Щоне разберете, че проблемът не ви е в размера на осигурителните вноски, а доходите. Всеки от нас трябва да настова за висок доход, а не за ниски вноски. Толкова ли е сложно да се проумее?!
64
2
 
2
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Съгласен съм , но това две различни неща. Принципно е правилно размерът на осигурителните вноски да е по-висок, за да е по-висок и размерът на пенсиите. Проблемът е, че тези пари не отиват по предназначение. Ако беше така, пенсиите на сегашните пенсионери нямаше да се изплащат от постъпилите вноски на сега работещите. А това, кой вдигал и намалявал вноските, е за гаргара на устата. Преди време трайната коалиция реши да намалява размерът им, а сега новите искат да върнат старото положение. Това е
63
0
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
До До54Естествено,че държавата е виновна..Ако всеки работещ се осигурява в собствена сметка и знае че пенсията му ще бъде пропорционална на това,което внася през годините,проблемът с криенето нямаше да го има..А всички социални плащания би трябвало да бъдат за сметка на различните данъци,мита и тем подобни.А не както е сега,тия които работят да плащат примерно за обезщетението от промерно 30000 лева на г-жа Христина Митрева например..
62
1
 
0
 
! Отговори
Леле преди 13 години
"Всички сте вътре в кюпа!" И в кой кюп съм моля:)От това ваше изречение виждам,че вие сте извън кюпа:)Което означава вероятно само държавна софра!Вие така и не разбрахте,че въпроса с лъгането е въпросът за контрола:) Ми те всички лъжат с ДДС-то, защо то не стане 40%,за да спре с лъгането по вашата логика:)Ей това соца е голяма идеология:)Хем го искаме,хем го нещем:)Хем поддържат голяма администрация за контрол,хем и наказват останалите граждани,че тази администрация не си върши съвестно работата
61
1
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 13 години
Ами каквото повикало такова се обадило. Държавата въведе минималните прагове, като компенсация за голямото лъгане от страна на самоосигуряващи се и работиници, и работодатели! Всички сте вътре в кюпа! Работодателите лъжат, бачкаторите им помагат да излъжат държавата, после държавата ви била виновна...
60
1
 
3
 
! Отговори
mm преди 13 години
нещо не си в час тази система работи от много отдавна и се проверява от теб кой какво ти е внесъл и забележи кое правителство го е направило и колко години изоставаш от информацията!!! pluton1/index.php?option_content&task=view&id=45&Itemid=56 подкрепям весо и това че постоянно вдигат ПРАГОВЕТЕ, т.е. събират повече мангизи в бюджета на наш гръб, а файда няма и само ни се повтаря няма пари, а аз имам ли да си плащам задълженията не им пука!!! прага ми го вдигнаха с 60%!!!
59
1
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
има грешка,адресанта е АЗ
58
0
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Това което пишете е нонсенс.Един човек,който сам си изкарва прехраната,една година може да изкарва 1000лв/месец,върху които си плаща данъците и осигуровките (чрез изравняване в края на годината),а друга година по 300 лв/месец,че и по-малко(както е със заетите в строителния бранш тази година).Това значи ли,че той трябва непрекъснато да си сменя професията???
57
1
 
1
 
! Отговори
Мина преди 13 години
Да г-нТрайков, нещо не е както трябва.Май в тази държава нищо няма както трябва.
56
1
 
13
 
! Отговори
яна преди 13 години
Единствения мислещ в това правителство, сигурно Бойко ще му вземе скалпа, че не слушка.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
47-Абе брато.*** си вземи кодче и ще провериш какво ти внасят:)Освен това съгласно ДОПК имаш право и на достъп до сметките си в НАП и можеш да поискаш разпечатка!И Леле е прав.Законосъобразност не значи само спазено форма бе човек, а и съответствие на съдържанието на закон с текстове от Конституцията!Ако имаш доход от 1000лв и държавата те кара да плащаш данък за 2000лв. дали съответства?