Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона

BG единствената в ЕС, която позволява купуването на стаж
Обновена: 9 дек 2010 14:24 | 9 дек 2010 10:50,
339
Точковата система пада. Пенсионер – срещу 5 бона
Снимка: Булфото

Около 5000 лева ще трябва да плати всеки, който иска да се пенсионира, но не му стигат 5 години трудов стаж.

Това е предвидено в текст от Кодекса за социално осигуряване, който парламентът прие на второ четене. Мярката всъщност би трябвало да е социална. Не като такава обаче я приема опозицията.

Сметката колко ще струва предсрочното пенсиониране направи депутатът от ДПС Хасан Адемов. Като възможна причина за недостиг на осигурителен стаж той посочи студентските години.

"Ако искат да разчитат на осигурителни права, тези хора трябва да платят еднократно между 4500 и 5000 лева", посочи Адемов.

Депутатите от „Коалиция за България” предлагат да се приеме възможността за разсрочено плащане на тези пари.

"С този текст наказваме хората, които са имали „нахалството” да се образоват, да работят, да получават по-високи заплати и да внасят по-високи вноски", посочи бившата социална министърка Емилия Масларова.

Колегата и Захари Георгиев пък е на мнение, че тази група хора няма вина за това, че няма осигурителен стаж, върху който се начисляват осигуровките. За да докаже твърдението си, той предложи на депутатите да си направят експеримент – да позвънят на вестникарска обява за работа с въпроса дали се предлага трудов договор и осигуряване на реалното възнаграждение.

Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев пък даде друг пример – с човек на 63 години, на когото не достигат 2 години стаж. Държавата му казва, че или плаща сега кеш, или остава без пукнат лев до навършване на законовата възраст.

Още по темата

"Прехвърля се тежестта на кризата, това, че държавата не може да се справи с нея, върху обикновените хора”, обобщи Мая Манолова, също от БСП.

Мощната атака на опозицията беше посрещната от Емануела Георгиева от ГЕРБ. Тя направи уточнението, че в закона е записана възможността за закупуване на до 5 години стаж. Тоест на някого може да не му достигат 6-7 месеца. Георгиева допълни, че в Европа няма друга държава, в която да е позволено купуването на трудов стаж.

"Това като разсъждение отива на Симеон Дянков или на някого от бюджетната комисия, но не отива на хора от социалната комисия", върна веднага репликата Манолова.

Кодексът за социално осигуряване предвижда от началото на следващата година да отпадне точковата система за пенсиониране. Оттогава влиза в сила изискването за 34 години трудов стаж за жените и 37 за мъжете.

Възрастта за пенсиониране пък ще достигне 60 години за нежния пол и 63 за силния.

Предвижда се и поетапно увеличаване както на осигурителния стаж, така и на пенсионната възраст. През 2026-а вече жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете – на 65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: ДПСБСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Аз 5000 лв на тая скапана държава няма да дам, ама никога. По-малка пенсия ще взема, ще му намеря колая, но толкова пари на тея *** няма да дам, да ги дадат на полицаи и военни - търтеи. Ей затова сивата икономика ще просперира.
326
1
 
1
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
сига имаме нов проблем------има хора които работят от 18-год.--и на 53г вече имат стажа но пак не могат да се пенсионират---а за 10 години повече работа няма да им преизчислят реална пенсия---кофти
325
1
 
5
 
! Отговори
tt преди 13 години
celta e qsna.da nqma zivi hora,koito da stignat do pensiq.i parite da ostanat na oqlata se i osrala na balgarskiq narod varhuska.
324
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам да знам, защо за военни и ченгета закона не важи? Защо те ограбват държавата с ранно пенсиониране и двадесет заплати в шапката? С какво са повече от другите? И аз мога да си чеша топките и да ми опъват оная работа и накрая да се пенсионирам! ***! Да се атакува в конституционен съд и Страсбург!
323
1
 
6
 
! Отговори
един балгарин преди 13 години
а какво правим ако няма работа и проблема не е само студентството,ми просто няма работа???какжо тогава правим?
322
3
 
10
 
! Отговори
malko glupava преди 13 години
Iskam da znam, s kolko godini trudov stag se pensionira edin ziganin v Balgarija !!????
321
1
 
12
 
! Отговори
Отвратен преди 13 години
Социалният и финансовият "министри" да си ходят с техните "идеи" за обиране на всички под средното равнище. Сега и начина на пенсиониране. А иначе не наложиха по-високи данъци за скъпите собствености, а сложиха данък "колиба" ?!?
320
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Продължавам. Смятам, че в редно да се получава пенсия за всяка година, за която са правени осигуровки, та дори пенсията да е 10 лева. А сега, бих казал, че се извършв най-голямата и най-масивната узаконена кражба от хората, които са се осигурявали, но "не достатъчно".
319
1
 
26
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Малка сметка: Завършваш висше образование на 24 години, 40 години стаж - стават 64. 4 години безработен /при средна безработица10 %/ - станаха 68 години, т.е., колкото е средната продължителност на живота при мъжете. Ще кажат "Да, но някои живеят до 90 години". да, но други умират на 50, а до тогав са плащали осигуровки. Къде отиват техните пари? Очевидно с тях се компенсират дълголетниците. Но тогава излиза, че всичко е така изчислено, че средно статистическият българин да не получава пенсия.
318
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 13 години
това го казаха и по ТВ, така че в случая информацията е вярна. Не става въпрос за такива които да се пенсионират по-рано, а за такива на които не им достига трудов стаж въпреки че са достигнали вазрастта за пенсия. А такива предимно са тези които са били студенти. на тях не им достигат точно 5г. То е измислено.
317
2
 
6
 
! Отговори
fs преди 13 години
ufff kak mi e jal za babata, de da ima6e v rucete edna stota4ka pone mejdu tezi lev4eta :(
316
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АХХХХХХХ ВАШТА М--*** УРУДЛИВА, БОК--УК ДЪРЖАВА,ПЛЮЯ НА БГ.
315
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо подвеждате хората? Всеки ще се пенсионира след като си направи стажа и възрастта. Ако някой МНОГО БЪРЗА може да си закупи до 5г по 900лв за година. Това е! Крайно време е някой журналист да влезе в съда за подвеждаща и провокираща информация!
314
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И к'во като останат само ***, турци и помаци? Мислиш, че тези пумияри ги интересува ли? Те искат да изтискат държавата до дупка и те да са царе, та ако ще *** да я населяват. Събудете се!!! Никой не го интересува за нас - обикновенните граждани на републиката!
313
2
 
14
 
! Отговори
Всезнайко преди 13 години
Всички само си говорите..."нема да плащам" - дрън дрън! Ще ви гони държавата до дупка та и с лихвите ще си ги вземе!!! Що се прайте на такива квито не сте ? Революция няма да вдигнете...знаете го!!! Не ви стиска за нея !!! Правилната крачка е решението : терминал 1 и 2. Това е единствения начин да ударите СИЛЕН ШАМАР на властимащите !!! Нека тук останат само отпадъка, *** и турци и помаци и нека Боко или който и да си пълни бюджета с пари от тях...да го видя как ще вземе пари от бай *** :)
312
1
 
30
 
! Отговори
тъпак преди 13 години
Ще гласувам за тази партия, която обещае да отмени тази лудост с пенсионирането!Ако никоя партия, не обещае , няма да плащам повече!!!10 години се осигурявам на MAX, но явно съм бил голям ***!
311
2
 
12
 
! Отговори
bobi преди 13 години
XORA TE NE MOGAT DA SA PO SILNI OT NAS ...NEKA GI IZBIEM AZ PARVI ISKAM BOIKO DA OBESIA I LUBOVNITCATA MU SA6TO.MALEE KAK ISKAM DA GO SRE6TNA NASAME ZABITE MU 6TE IZBIA ..VSI4KITE.DOLEN 4ERVEI TAKAV
310
3
 
43
 
! Отговори
погубен от мафията преди 13 години
сдс, бсп, дпс, ндсв ни умориха...на герб се пада честта да ни затрият !!!!!!
309
2
 
36
 
! Отговори
Попай преди 13 години
Партията на българоубийците.
308
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
Не било такова чудо... то вече 21 години е чудо след чудо. Той сега се сетил.