За всенародната любов към Борисов в минало време

За година премиерът губи подкрепата на 20% от българите
Обновена: 28 дек 2010 15:44 | 28 дек 2010 15:44,
1057
За всенародната любов към Борисов в минало време
Снимка: БГНЕС

Само за година Бойко Борисов губи близо 20% от доверието на българите, отчетоха социолозите от МБМД.

Докато през декември 2009 г. 63 на сто от българите са били пленени от харизмата на премиера, днес симпатиите си към него задържат само 44%.

"Високата подкрепа за Бойко Борисов е нещо, за което трябва да говорим в минало време", заключи Мира Радева.

Президентът Георги Първанов също губи 16 % от рейтинга си. Срив на доверието има в председателя на НС Цецка Цачева – от 38 на 19% само за една година.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и Сергей Станишев запазват рейтингите си стабилни, като градоначалникът има 31% доверие, а лидерът на социалистите – 16.

Единствен лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов качва 8 на сто до 17%.

По думите на Радева това не се дължи на исканията му за референдум за членството на Турция в ЕС, а на телевизионните му изяви в шоупрограми.

ГЕРБ печели парламентарните избори, ако се провеждаха днес, сочи още изследването на политическите нагласи в навечерието на 2011 г., проведено от МБМД.

33,7% от избирателите биха гласували за партията на премиера. Социолозите обаче отчитат значителен отлив от симпатизанти на ГЕРБ. На същия въпрос – за коя партия бихте гласували, зададен през декември м.г., 45 на сто от българите са отговорили: За тази на Бойко Борисов.

Не така обаче стоят нещата при БСП. При 9% подкрепа в края на 2009 г., днес бюлетина за столетницата биха пуснали 14,2 на сто избирателите.

ДПС губят, макар и минимално, но запазват твърдото си ядро на подкрепа около 6-те процента.

И това са единствените три, които гарантирано биха влезли в парламента.

Синята коалиция е на ръба да прекрачи парламентарния праг с 3,7 на сто подкрепа. Симпатизантите на Командира и на Мартин Димитров се увеличават спрямо декември миналата година, когато са били едва 2,4%.

Спадът на „Атака“ продължава, към днешна дата процентите им на одобрение са 2,5 спрямо 3,6 през декември 2009 г.

Лица от новосформираното АБВ нямат шанс да седят на парламентарни банки, защото днес за тях биха гласували 2,2% от избирателите в България. Извън НС остават и РЗС, НДСВ и ВМРО.

Според социолозите на МБМД ГЕРБ имат всичките шансове да спечелят и президентския вот догодина, особено, ако си гарантират подкрепата на ДПС.

Мира Радева е почти убедена, че кандидатът няма да е посоченият от Бойко Борисов Цветан Цветанов.

По думите й еврокомисарят Кристалина Георгиева събира най-голяма подкрепа (30 на сто), ако участва в надпреварата за поста на държавен глава, сочи изследването.

Според Радева, това се дължи на факта, че тя "изглежда далеч и затова е неопетнена".

28% със сигурност биха гласували за Бойко Борисов, а 16 на сто за Цветан Цветанов.

Победата на ГЕРБ на местния вот обаче не изглежда така пълна, както за президентския, коментира Радева.

В София най-вероятно управляващите ще запазят кметското място. Не така обаче стоял въпросът с другите две, по думите на социолога, важни крепости – Варна и Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1057
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
928
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми тъй си е. Дават ли те по талавизуръ - дигаш рейтинг у мат'ряло.То затуй му викат и "мат'рял" :)Но интересното е, че ББ, ЦвЦв, а напоследък и Гоце не слизат от екраните и медиите, а качване на рейтинг - йок! Или може би така си го задържар все още на някакво "ниво" :)
927
1
 
18
 
! Отговори
Милен преди 13 години
Браво бе, направо разби!!! Не знам кой *** може да ти сложи минус. Много добре си го написал, карикатурата е супер!!!
926
0
 
18
 
! Отговори
скурзиянт аванта преди 13 години
Предполагам ще скокне и до Венецуела за обмяна на опит и едно мачуе.
925
0
 
18
 
! Отговори
666 преди 13 години
По скоро на таксиметров шофьор раздвижващ се след дрямка в таксито
924
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов щесе справи с държавата той е добър политик
923
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
още по лоши са резултатите на герб мира мира. не си признавате обаче ще видите как нито президентските избори ще спечелят нито кметските тези некадърни същества гербаджии *** се и това е. признайте си най после недейти шикалкави социолози близци на ***
922
2
 
48
 
! Отговори
ТИТАНИК преди 13 години
БОЙКО МИ НАПОМНЯ ЛЕО ДИ КАПРИО - ИЗПРАВИЛ СЕ НА НОСА НА "ТИТАНИК" И УВЕРЕНО ВОДИ БЪЛГАРИЯ КЪМ АМЕРИКА, ЕХ САМО КАКЪВ ЖИВОТ ГО ЧАКА БЪЛГАРИНА.НО АЙСБЕРГ...НА ПАЛУБАТА СВИРИ ГВАРДЕЙСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР, ПУСКАТ СПАСИТЕЛНИТЕ ЛОДКИ И ЦЕЦКО КАЗВА КОЙ ЩЕ СЕ КАЧИ И КОЙ НЕ.ДЯНКОВ Е ЗАКЛЮЧИЛ ТРЕТА КЛАСА И НЕ ДАВА КЛЮЧА ДА ИЗЛЕЗЕ НАРОДА НА ПАЛУБАТА И ДА ИЗРАЗИ ОБИЧТА СИ КЪМ БОЙКО И ГЕРБ.ТОТЮ МЛАДЕНОВ ГОТВИ СПИСЪЦИ ЗА РАЗДАВАНЕ НА СПАСИТЕЛНИ ЖИЛЕТКИ САМО НА ПОЛЗВАЛИ ОТПУСК ЗА 2010МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ РАЗДАВА САНДВИЧИ ЗА ИЗ ПЪТ "СТАРА ПЛАНИНА"НОНА КАРАДЖОВА ПРОВЕРЯВА ВОДАТА ДАЛИ Е ЧИСТА И ТОПЛАСТРИНА ЦЕЦКА УДРЯ КАМБАНАТА ЗА ДА ОБЯВИ КРАЯ НА ВЛАСТТА.ДЕДО АНЮ ПУСКА СИГНАЛНИ РАКЕТИ ДА ГО ВИДЯТ ОТ НАТО И ЕСНИКИ МЛАДЕНОВ Е НА РУБКАТА И ПРИЕМА РАДИОГРАМИ ЗА ПОЗДРАВЛЕНИЯТА ЗА АГЕНТИТЕ, НО ТЕ НЕ СА ДОЛОЖИЛИ ЗА АЙСБЕРГА ПОНЕЖЕ СА ОТЗОВАНИВИНОВНА Е РУМЯНА ЖЕЛЕВА КОЯТО НЕ ВИДЯЛА АЙСБЕРГА - МИСЛИЛА Е, ЧЕ ИМА АЙСБЕРГИ САМО В АДЕНСКИЯ ЗАЛИВ.ВИНОВНИ СА СТАНИШЕВ И ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ КУПИЛИ "ТИТАНИК" ВТОРА УПОТРЕБА ОТ БЕЛГИЙЦИТЕ СЪС СПУКАНИ СПАСИТЕЛНИ ЖИЛЕТКИ И СЪС ПОВРЕДЕНИ ***
921
1
 
24
 
! Отговори
Булдозера преди 13 години
Явно е , че така предложените ни проучвания са правени из чалготеките, щом рейтингът на Карашкембаков се дължи на телевизионните му изяви, където подскача и си върти дебелия ***. Опростачването - основен и най-висш приоритет за българина !
920
0
 
20
 
! Отговори
ужас и безумие преди 13 години
Каква Кристалина,какви пет лева.Соцолозите лъжат като за последно.Кристалина,Миглена.Тинтири-минти.Слезте на земята бе, хора.Стига глупости и измишльотини.Не ви ли е срам от самите себе си.И този Каракачанов.Само като го туряте тук и там.Съвсем сте изперкали.
919
5
 
24
 
! Отговори
petko преди 13 години
Dolu Broiko Brisov !
918
6
 
27
 
! Отговори
еее преди 13 години
Ох. дано по Нова година ББ се попече и покъпе на Копа Кабана по -дълго и малко да замлъкне, че да си отдъхнем от "дълбокомислените " Му изявления!!
917
7
 
23
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Да ви питам,кой от нас е изряден гражданин на държавата,кой от нас си е платил всичко дължимо според ЗАКОНОВИТЕ наредби,кой от нас никога нищо не е нарушавал,кой от нас е показал дори наченка на гражданско общество и колко от нас са дали нещо на държавата просто ей така от родолюбие?М?Хаиде да не казвам никой!А какво очакваме от държавниците-да са извънземни,да са по-различни от нас?Всеки,който управлява сега е бил сред нас преди и тогава и той е бил света вода ненапита!
916
7
 
22
 
! Отговори
Asen преди 13 години
Гербавите не го отричат този факт.И в момента взимат заеми.Аз съм гласувал винаги в синьо просто показвам фактите.Това гербавото е лява популистка партия
915
7
 
24
 
! Отговори
ЧНГ преди 13 години
"Природно интелигентен" премиер. Браво, веселяци- почти, като проблясъците в някои от "кандидат-студенските трудове".
914
1
 
30
 
! Отговори
Хей преди 13 години
СВАЛИ АКЦИЗА БОРИСОВ ,ОСВОБОДИ ПОЛИЦЕЙСКИ И МИТНИЧАРСКИКАПАЦИТЕТ ЗА ПО ВАЖНИ НЕЩА..УВЕЛИЧИ МИНИМАЛНИТЕ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ И СИ ГЛЕДАЙ КЕФА.САМО ЗРЕЛИЩА НЕ СТИГАТ ,ТОВА ГО ЗНАЕШЕ И ЖИВКОВ.БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СА ИСКАЛИ МНОГО..!!!!!!
913
1
 
22
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
А че статистиката е смехотворна то това е ВЯРНО, "статистиката" и останалите добре изпитани приоми на деспотичните режими са за баш глупаците. Ако 63% от българите са били пленени от ББ. то тогава защо на парламентарните имаха по-малко от 50% и нямат пълно мнозинство?
912
16
 
23
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Самият факт, че има почти 1000 коментара на тема за Бойко Борисов е показателен.. :). Така че драги другари и другарки, колкото и да плюете само му вдигате рейтинга на Бойко.
911
2
 
27
 
! Отговори
555 преди 13 години
Пенсионирахме се тази година при управлението на ГЕРБ. И ние минахме в лошия материал. 10-15 дни преди пенсия парите ни свършват. Закъсахме с регулярното плащане към монополистите. Иначе и двамата сме с висше образование. Може и да има магазини но не са за нас.
910
2
 
16
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Че то на някои няма да им е за първи път. Как С.Д напусна набързо, набързо та дори и панически Грузия? Всичко е "уредено" за тях, но тежко им горко на българите.
909
2
 
16
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Герб ако официално се съюзят с ДПС, няма да вземат и 10 %.Стига социологически глупости!