Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген

В Брюксел обсъждат готовността на България за членство
14 яну 2011 09:26, Елка Василева
129
Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген
Снимка: Булфото

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, в петък ще обсъжда в Брюксел резултатите от последните проверки в двете страни. Един от подготвените доклади за България – за охраната на сухопътните граници, не съдържа очакваното заключение, че страната ни е готова да прилага шенгенските норми.

Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП Капитан Андреево е обект на най-много забележки, като част от тях са свързани с неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите.

Други посочени проблеми са липсата на специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт.

Дипломати съобщиха, че България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулно-постовата дейност и управлението на миграционния натиск.

Затова докладът за контрола на сухопътните ни граници не съдържа заключението, че сме готови да прилагаме Шенгенското законодателство в тази област, без което процесът по присъединяването ни не може да се придвижи напред, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Вместо него е записано, че България трябва да положи още усилия, за да изпълни всички изисквания. Документът е работен и подлежи на промени.

Това важи и за другите два доклада, които ще бъдат обсъждани днес – за контрола на въздушните граници в Румъния и за Шенгенската информационна система у нас, където заключенията са положителни.

Заседанието на експертите от работната група протича при закрити врата и не се предвижда след него да бъде дадена официална информация.

Неофициалната гласи, че докладите вероятно ще бъдат обсъждани и на следващи заседания и че преди да попаднат в дневния ред на Съвета на министрите, у нас ще има още една проверка.

Освен това преобладава нагласата политическото решение за влизане на България и Румъния в Шенген да бъде оставено за есента.

Български представители съобщиха, че част от констатациите за страната ни ще бъдат оспорени, както и че по повечето установени проблеми вече се работи и слабостите ще бъдат отстранени до месец март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
6
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Ми нормално, като всичките в гетата знаят само деца да правят. Освен това даваш за пример Италия, която е е една от най-мръсните и мързеливи държави в Европа.
95
4
 
7
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
КАКВО сте се заджафкали за тоя Шенген?! Празник е днес, голям празник - Банго Васил. Верно че е ***, но това е бъдещето на България, трябва да се свиква. Поздравления, честит ни празник и НАЗДРАВЕ !!!
94
1
 
12
 
! Отговори
тимур преди 13 години
Слави Трифонов много точно събра в две песни ;време е някой да изхвърли *** и нема такава държава.чуите и ще се уверите
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От цяла Европа .Доста съм обиколил.Не всичко е цветя и рози.Излезте от туристическите зони и ще видите истинското лице на Европа .Да няма такива коптори като в ромските махали на България.Но има цели квартали където ако не си местен ,по добре да не влизаш.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като влезеш в Сърбия ,първите 80 км са чудо.А като слезеш от магистралата съм попадал и на пътища където дупките са по 20 см дълбоки и по 2 метра широки .И то на много места .Има и такива където са останали само камъните .А *** ,,ГЕТА Неапол и Марсилия са с общо население повече от цяла България
91
1
 
22
 
! Отговори
Кой им ... в гащите? преди 13 години
Ясноооо. Шенген утече.И както се вижда от цитираното - на гербавите няма кой друг да им е виновен. Защото:1. Цитат: "Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП Капитан Андреево е обект на най-много забележки, като част от тях са свързани с неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите."А точно гербавите се юрнаха да строят. Само че ... спортна зала за 100 милиона. А на десетина КПП-та да оправят кабелите, покривите и оградите - нанайци!2. Цитат: "...липсата на специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт."Чисто организационна работа. Ама гербавите за година и половина не успяха да внесат устройствата и да си обучат персонал. Което иначе, при желание и можене, става за шест до девет месеца.3. Цитат: "...България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулно-постовата дейност и управлението на миграционния натиск."Пак няма кой да им е виновен на гербавите освен самите те. И най-вече Цецо и Невдянков с подчинения си Танов. Защото Гранична полиция е към МВР, но ЦвЦв освен да вдига бюджета за тюфлеците не си е мръднал явно пръста да си оправи кадрите. Същото важи и за митничарите, които пък са подопечни на Танов, респективно Невдянков.Нали дойдоха да прочистват авгиевите обори, нали им беше дълга скамейката? А резултатът - НУЛА!Абе, с две думи - освен дрънкане по талавизуръ нищо няма наяве.Същата работа като с Еврозоната.А и с 2/3 от останалите заявени от гербавите "приоритети".Циркаджии!
90
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
Прав/а си! Някой хора си мислят, че като са били в някое европейско гето - и навсякъде е така. Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка, той казва:"Това е моята гледна точка" :)
89
1
 
2
 
! Отговори
revlio преди 13 години
да напиша нещо за ЛУСТРАЦИЯТА или вие си знаете
88
1
 
5
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Защо не написа някой Европейски град, а само гета? Когато влезеш в Сърбия пътя е като огледало. С изключения където има ремонт на мостовете. *** гета не са Европа.
87
3
 
4
 
! Отговори
e преди 13 години
6ENGEN. DA, AMA, NE. SLED 10 GODINI AKO SVETA NEE IS4EZNAL DO TOGAVA, MOJE I DA VLEZNEME.
86
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 13 години
Не знам от къде са ти мрачните впечатления, но само мога да ти съчувствам. Имаш изкривена представа драги:) Видял съм достатъчно, не само в Европа, ами и отвъд океана. Бедност има нявсякъде - това е факт, обаче като цяло нещата са различни (далеч по-цивилизовани, общо взето)...
85
3
 
17
 
! Отговори
някой преди 13 години
Защо бе Бойко, защо така?Нали Ти можеше всичко?Нали уж бяхме готови?Кой ти е виновен сега, пак ли Сергей Станишев? Или може би Иван Костов? Той последния - Иван Костов, винаги е готов да бъде виновен, свикнал е човека!
84
2
 
15
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Това не е форум за благородни девици и минусите показват и чуждо мнение. Хората си имат мнение за Костов и когато не харесват изказано друго такова в негова подкрепа е нормално да сложат минусче! Какво лошо! Това също е мнение за изказано мнение! А може би не търпите чуждо мнение и да сте от българите зад граница, които си мислят, че са земята и небето!! Както и да е! И запомнете, че хората,които не споделят вашето мнение може да не са Позитано 20! Иначе за обидите сте прав/а!Трябва да отсъстват
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А през Гръцко-Турската ,тази година са минали 50 000 нелегални ,и това са цифри на самите гърци.В Италия са влезли над 100 000 ,във Франция са над 400 000 ,в Испания един Господ знае колко са .Така ,че тези всичките вън от Шенген Но ние сме най зле.Това да си българин като теб ,май е диагноза .
82
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало седесарчето,всеки който е над 35г. е носил синя/който е вашия цвят/ и червена връзка.Дай да ги избием.Май и ти си над 35,та ша трябва и тебе да та турим в кюпа.Тъй,че по спокойно карай.
81
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе ,а на запад всичко това липсва .Ако си го мислиш ,не си излизал от село .Ела в Европа --препоръчвам ти Марсилия ,Неапол ,Париж ,Брюксел .Каруци няма но всичко друго е дори повече отколкото в България.Сградите падат ,пътища с дупки в колкото искаш трябва само да слезнеш от магистралите ,*** няма толкова ,но незаконните имигранти от Африка са СТОТИЦИ хиляди и са много по опасни от нашичките роми .Кучета също има ,лично щях да се блъсна няколко пъти
80
11
 
1
 
! Отговори
ив преди 13 години
И какво правя? Не слугиснтавм на нито една политическа групировка в България, имам си електорални предпочитания и в това се изразява...моето слугинстване??? Ами както искате, просто не натискайте минуси на непроверена информация, замислихте ли се дали не е вярно това, което казвам за оценките на Костовото правителство? Едва ли той е купил всички учени и зданията, в които те публикуват по цял святНе посетих форума, за да колекционирам гневни реплики и безмислени минуси, а да напомня нещо
79
5
 
18
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Българо - турската граница е като пробит плет. Нема Шенген!
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а ти да си чул някога да е имало комунизъм,но доган и станишев са били пионерчета, чавдарчета, комсомолци и партийци
77
1
 
13
 
! Отговори
Нов морал преди 13 години
Много лош атестат за човек преподавател в университет!...защо всеки, който не е на вашето политическо мнение е непременно *** или мияч на чинии.." Това го споделям напълно и не е редно да е така, НО, идва голямото НО...."Наредили са се 20-тина *** в Позитано......"Възмущаваме се от нещо и го правим същото! Не е добре! Защо българите винаги правим това, което не искаме да ни правят? Много ми е интересен отговора на този въпрос!