25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ

Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг
Обновена: 10 авг 2011 13:28 | 3 апр 2011 16:12,
896
25,1% биха гласували за президент на ГЕРБ
Снимка: Булфото

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54,4% от избирателите, а на местните - 61,1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите.Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27,7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29,3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15,2% и 16,3%, за ДПС - 5,5% и 6,4%, "Атака" – 3% и 3,8%, СДС - 2,7%  и ДСБ - 1,4% на местни избори и 3,7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.
Ако днес са президентските избори, 25,1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14,1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов.

По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо.

Още по темата
Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП -Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването.

Плевнелиев получава 20,4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13,2%, Кунева - 12,7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП.

Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която има одобрение от поддръжници на почти всички партии у нас, премиерът Бойко Борисов и бившият еврокомисар Меглена Кунева, политически съветник в ЕК, са политиците с най-висок рейтинг според изследването.

"Рейтингът се определя от разликата между одобрение и неодобрение", припомни директорът на центъра Юлий Павлов. Според проучването 59,6% от запитаните имат доверие на Кристалина Георгиева, а недоверие - 19,2%. Резултатите за Бойко Борисов са съответно 45,7% и 44,1%, а за Меглена Кунева - 42,8% и 36,9%.

Данните за президента Георги Първанов са 39,7% доверие и 50,8% недоверие, за вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - 37,6% и 50,1%, за столичния кмет Йорданка Фандъкова - 34,6% и 37,9%.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7% от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12%, Цветан Цветанов - 10,1%, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5%, Кристалина Георгиева - 5,9%.
Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4%, на РЗС Яне Янев - 83,7% и на ДСБ и "Атака" -  Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9%, сочи изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Още по темата: БСПГЕРБпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бройката на гласувалите за ГЕРБ ще покаже единствено колко процента е простотията в България.
106
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България загива. Няма спасение.
105
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БИОГРАФИЯ НА БЪРБОРКО БАБАИТОВСЕМЕЙНО ПОЛОЖЕНИЕ: неизвестноИКОНОМИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ: несметноОБРАЗОВАНИЕ: ????? (кво е това)ПОЛИТИЧЕСКО ВЕРУЮ: до сетен дъх предан на БКП, убила дядо му.Многомандатник на НДСВ.Пръв и последен ГЕРБер.ТРУДОВА ДЕЙНОСТ: доцент по пожарите, без да е гасил поне един.ИПОНски фирмаджия, телохранител и душеприказчик на 2-те Българии и на Царя,строител на магистрали чрез Васил Божков с парите на ЕС.ПРИЯТЕЛСКИ КРЪГ: всички добре облечени бизнесмени-живи и мъртви.СПОРТНА ДЕЙНОСТ: винаги в отбора на Путин с Гоце, Сидеров, Доган, Симеон, Юпита, ритащ надясно, мислещ наляво.ХОБИТА: пуши пури с Тошо Тошев, пие уски с Гергов и бира с Мишо, пее с Цеца Аркан и му пеят всички фолк-фурии, сутрин назначи или уволни един, вечер уволни или назначи същия.
104
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЕ забравяйте,че навън свисти икономическа,политическа,петролна,природна,и т. н. криза,че точно в такова време се падна мандата на ГЕРБ,да не забравяме и какъв "разграден двор" беше България след поголовното крадене от Костовци, Масларовци,Първановци,Догановци..........!?!
103
0
 
1
 
! Отговори
ha-ha-haaaaaae преди 13 години
e haide de s koi 6te se obzalojim?
102
6
 
9
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
25.1 % овце.Някои хора заслужават всичко което им се случва. Не стига, че имат *** отзад, но те пак правят същото, че пак тази *** там да им влезе. Браво.
101
1
 
16
 
! Отговори
JO преди 13 години
Без да коментирам прогнозите на социолозите - само казвам, че на изборите ще им увиснат ченетата, като видят какво ще се случи.... :o))
100
1
 
14
 
! Отговори
Неразбрал преди 13 години
Коя е тази Кристалина Георгиева ? 90% от българите не са чували за нея. Явно анкетата е правена сред журналистите ,които й "градят"имиджа.Гарантирам ,че това изследване ще бъде с най-голямата грешка от тези на всички социологически агенции.Готов съм да се обзаложа за това с Ю. Павлов на хонорара,който е получил от поръчителите .
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От проучването се разбира, че ГЕРБ няма да спечели на първи тур.Въпросът е на втория тур, кого ще подкрепят гласувалите за неуспелите кандидати.Като се има в предвид, че има почти половин година до изборите и замаха с който правят и влизат в скандали гейберите - нищо чудно хората да гласуват за всеки друг, но не и за ГЕРБерският кандидат.
98
2
 
17
 
! Отговори
ДАААА преди 13 години
Да живее Боко-царот на българите.....гладуйте пак за тях и псувайте когато се нацепите с уйскито на цар Киро....*** ...български-!!!
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разликата между гербера и прости**** е, че гербера е и на заплата:)
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чакайте от бъдещия президент да ви намери работа, да ви намали данъцитите и т.н.
95
1
 
12
 
! Отговори
до 99 преди 13 години
Тази песен я знаем, ако не са сини, ще са червени. Защо Станишев трябва да смени Боко. Статистиката показва, че няма правителство повторило мандата си. Защо това трябва да стане при Пожарникаря? Та той е ВИДИМО НЕКОМПЕТЕНТЕН, БЕЗОТГОВОРЕН, БЕЗ ИДЕЯ И ВИЗИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО Та тази групировка дойде на власт без програма!!!!
94
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да оставим ГЕРБ на власт. Контролираното фалиране на държавата си върви съвсем по план!
93
3
 
22
 
! Отговори
АЛ ГОР преди 13 години
ТРЯБВА НАИСТИНА ДА СИ МНОГО КУХО ПАЛЧЕ ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ, ОСВЕН АКО:- НЯМАШ ШЕСТ АПАРТАМЕНТА- ТИТАН НЕ ТИ СА ПРЕВЕЛИ 150 000 ЗА НАЕМ- НЯМАШ КОНТРАБАНДЕН КАНАЛ ЗА ЦИГАРИ- НЕ СЕ КАЗВАШ ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ
92
7
 
2
 
! Отговори
ha-ha-haaaaaa преди 13 години
koi iska da se obzalojim , prezidenta 6te e ot gerb.kostovisti komunisti i traktoristi ne iskat da razberat 4e sa v minaloto i to lo6oto minalo
91
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това управление ако остане на власт до края на мандата си, половината народ ще даде фира от мизерия.Аз не съм в това число, защото съм комунистически олиграх и ГЕРБ ме закриля.
90
3
 
1
 
! Отговори
Тодоров преди 13 години
кво за гражданската че не стана ясно
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"87 - Абе аз сега се замислих, тоя Хан Аспарух как така е създал България без Бойко Милиционерски да му е преряза лентата."Попитай го и ще видиш, че е бил там. Но не е имало журналисти да го снимат момента, а Боцето с писане/четене не ще да си има работа!
88
13
 
6
 
! Отговори
мразя ЦИГАНИ преди 13 години
Всеки пише колко зле управляват ГЕРБ... Ами като ГЕРБ си отиде кой ще управлява държавата ? Отново Станишев ?!?! Хайде всеки да напише за кой ще гласува ако ГЕРБ си отиде...