Не счетох за нужно да информирам президента!

Аню Ангелов чакал Първанов да го извика заради "Дръзки"
Обновена: 8 апр 2011 14:22 | 8 апр 2011 13:56,
260
Не счетох за нужно да информирам президента!
"Дръзки" била вече ремонтирана, твърди Ангелов. Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че по устав не е длъжен да информира президента Георги Първанов за изпращането на фрегатата „Дръзки" в мисията в Либия.

„Има си строго определени правомощия на държавните институции по Закона за отбраната и въоръжените сили. Доколкото си спомням, президентът беше казал, че всичко вече ще е по устав, тоест по закон и след като законът не ми възлага такова задължение, аз счетох за необходимо да не го информирам“, отсече военният министър.

В началото на седмицата държавният глава, който е и върховен главнокомандващ, се оплака, че е разбрал от медиите за решението за изпращането на нашата фрегата в Либия.

На въпрос няма ли все пак моралното задължение да информира президента, Ангелов посочи:

„Аз уважавам институциите и тъй като съм сигурен, че той е знаел, че се подготвя такова решение, ако ме беше извикал, аз щях да отида при него и да му обясня. За съжаление не получих такова повикване”.

Снощи фрегатата „Дръзки” се е завърнала от двудневно плаване. Военният министър потвърди, че действително са възникнали повреди и се е наложило корабът да бъде ремонтиран.

Още по темата

Те са били в един дублиращ жироскоп и в инфрачервената система за управление на въоръжението. Всички повреди вече били отстранени.

„Това са повреди, които възникват непрекъснато”, увери Ангелов.

Тъй като фрегатата "Дръзки" ще бъде разположена извън териториалните води на Либия, не се предвижда използване на оръжейните системи на кораба, а дейностите по патрулиране и проверка на кораби са отработвани от екипажа при участие в операцията на НАТО "Актив индевър" и в мисията на ООН в ЮНИФИЛ, уточни по-късно министърът в парламента.

Разривът в отношенията между военния министър и Георги Първанов настъпи още при обсъждането на кандидатурата за шеф на служба „Военна информация“, след като президентът не одобри няколко предложения на Ангелов.

Последваха остри реплики между двамата, като военният министър в крайна сметка намери начин да прескочи държавния глава, като предложи кандидатурата на цивилния Веселин Иванов.

Президентът пък наскоро остро разкритикува политиката на правителството по отношение на националната ни сигурност на личната си страница във Facebook.

Ангелов пък му отвърна чрез страницата на министерството на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
19
 
! Отговори
капитан преди 13 години
Абе що не вземат да пратят някой риболовен траулер. Комай ще свърши по добра работа .Ако не друго поне ще напълни трюмовете с риба
214
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди 100 години в едно *** семейство се родило *** ромче и родителите му Асан и Айше го кръстили Аню.Като пораснало, ромчето се издигнало с лакейничене и *** на задни части, тъй като било просто и не умеело нищо друго.Но през целия си живот миришело все така силно и неприятно. Направо воняло.
213
0
 
33
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Да иска разрешение е едно, да го информира - е друго. Според мен информирането е било желателно.
212
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аню-мухльото
211
3
 
16
 
! Отговори
dorinda преди 13 години
Щом 2 от най-важните навигационни уреда- дублиращият жироскоп и инфрачервената система за управление на фрегатата са дали повреда при двудневното плаване,каква ли бръкма е самата тя и какво ще търси в териториалните води на Либия!ГОСПОДИ,ЕЛА И СИ ПРИБЕРИ ПРАВИТЕСТВЕНИТЕ ВЕРИСИИ!От толкова страни,САЩ,ЕС,НАТО,дойде ред на България да изпрати единсвения си самолет и единствената скапана фрегата!КАЖИ,КАЖИ,БЕДНИЙ МИ НАРОДЕ ЗАЩО МИ СЛАДКО СПИШ?*** да си сееш картофите,каза Б.Б,за да дочакаш следващи
210
4
 
29
 
! Отговори
РС преди 13 години
А НЕ СЧИТАШ ЛИ, ЧЕ Е РЕДНО ТИ И ЦЯЛОТО ВИ ПРАВИТЕЛСТВО ДА СЕ МАХНЕТЕ НАЙ-НАКРАЯ. ИДЕТЕ СИ САМИ С МИР, ЗАЩОТО НА НАС НАРОДА НИ ДОЙДЕ ДО ГУША ОТ ПРОСТОТИЯТА ВИ. МАРШ НЕКАДЪРНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОВА ДА НЕ ВИ Е БАЩИНИЯ БЕ
209
3
 
37
 
! Отговори
Швейк преди 13 години
И този мушморок пази Родината от набези. Ако нещо стане и ни нападне дори и банда с прашки, тоз ще напълни пръв гащите.
208
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дедо аню е изкукал ***.
207
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E te toio Gei e bash naj-golemio GeiNeral ot Geirb. a za imeto mu da ne govorime: GeiNeral *** Analev-KamuniZ!
206
3
 
13
 
! Отговори
A posle... преди 13 години
Anjo e edim golem muhul, da vi kaja az. Nema takova chudo , ministera da ne uvedomijava Prezidenta, kudeto i da e. Tova e zashtoto neshtastnija Anjo se guzi na Boiko Umnika. ama tova shte e taka dokato ne go izritata ot vlast. A tova e suvsem skoro, a posle???????
205
0
 
0
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
207-ми, нещо ли искаше да кажеш?
204
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смахнат пенсионер и то военен!Това е обсолютно безочие!НЕЗАБАВНА ОСТАВКА на ГЕРБ!
203
0
 
14
 
! Отговори
До №203 преди 13 години
Един много апокалиптичен сценарии. Но маловероятен. САЩ не са способни да се сражават на толкова фронтове. Да, армията им е снабдена с високотехнологочни средства. Но точно това е и основната им слабост. Изкарването от строя на командните им пунктове, мрежи, важни за комуникациите им сателити, Ауакси, хакерски атаки и т.н. ще блокират военната им машина така ефективно, че всякаква победа е невъзможна. А ответният възмезден удар ще бъде такъв, че от всяка изпотена фуражка още сега се вдига пара.
202
1
 
22
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
защо не вземат всички от мин сьвета и да се разкарат на кьдето им видят очите?!
201
1
 
0
 
! Отговори
админи-те преди 13 години
Някой ще отчете ли за протокола, колко пъти е надвишил лимита от 500 символа (за регистриран потребител!) номер 203 с прозаичната българска абревиатура Сиа? ...do not give a ....
200
2
 
33
 
! Отговори
Гец преди 13 години
Президентът не ми е най-симпатичния, но Аню съвсем. Недопустимо е да плануваш такова плаване без да се информираш за техническото състояние на коритцето. А пък министъра е бил длъжен не да чака президента да го викне, а той да отиде при него с доклад защото той е главнокомандващ. Имам чувството, че по-нескопосан министър на отбраната не сме имали.
199
2
 
4
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
До админи-те:Някой ще отчете ли за протокола, колко пъти е надвишил лимита от 500 символа (за регистриран потребител!) номер 203 с прозаичната българска абревиатура Сиа?
198
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този, човек има тежка наследствена болест, от нея са боледували и баща му, и дядо му и прапрадядо му - Импотентен е !!. Разбирай, че е правен и отглеждан от БКП/ГЕРБ. Всичките са такива-Трайчо, Николайчо, Боко, Цецо, Цецка....матРИАлЪТ е един и същ.
197
2
 
9
 
! Отговори
Сиа преди 13 години
САЩ се готвят за ядрена война с КитайНеутронните бомби имат предимството да избиват населението без да увреждат недвижимото имущество и без да се отделя твърде многоРиЧард Мур*С действията си в Афганистан и Ирак, неоконсерваторите ясно показаха, че сериозно спазват дневния си ред, посочен в Проекта за нов американски век. Афганистан и Ирак, обаче, са само началото на този ред. Той цели глобално, "широкоспектърно" господство. В Проекта изрично се посочва, че САЩ трябва да предотвратят появата на каквато и да е сила, която може да оспори хегемонията им, дори на регионално ниво. Китай и Европа са посочени конкретно, като сили, чието развитие трябва да бъде подтискано.В момента Китай е най-голямата заплаха за дневния ред на ПНАВ, тъй като на практика бързо се превръща в най-голяма сила в региона, с многостранни съюзници, а Русия му продава своите най-нови оръжейни системи. Двете държави провеждат съвместни военни учения и постигнаха съгласие за износ на руски нефт в замяна на китайски пари в брой и инвестиции. Китай за кратко време осъвремени военните си сили и възприе "асиметрична" стратегия, с която цели да възпира САЩ без да се налага да се състезава с тях в областта на въоръжението. Междувременно Пентагонът харчи милиарди за системи за противоракетна защита и космическо въоръжение. Тези скъпи действия имат смисъл само ако се разглеждат в контекста на предстоящ военен конфликт между САЩ и Китай. В допълнение трябва да посочим, че Китай бързо догонва САЩ в икономическо отношение и скоро ще се превърне в най-голямата икономика в света.Ако САЩ не се изправят срещу Китай по един или друг начин, дневният ред на ПНАВ ще бъде осуетен. Колкото по-дълго се позволява на Китай да увеличава военната, икономическата и геополитическата си мощ, толкова по-трудна ще бъде евентуалната конфронтация. Този сценарий много напомня на сценария от преди Първата световна война, когато бързоразвиващата се Германия беше заплаха за финансовата и военна хегемония на Великобритания. Последната се справи със заплахата като заобиколи Германия със свои съюзници и гарантира избухването на войната при това при изгодни за нея условия. Вашингтон, със съкрушителната си военна мощ, може да действа самостоятелно, без съюзници, срещу Китай, но стратегията едва ли ще е много по-различна от тази на Великобритания срещу Германия.Ясно е, че и САЩ и Китай се готвят за война, въпреки че за Китай се предполага, че ще предпочете тази подготовка да завърши с ограничаване силата на САЩ, вместо реални бойни действия. От друга странанеоконсерваторите трябва по един или друг начин да унищожат Китайили да се откажат от плановете си за тотално световно господство. Имайки предвид политиката на елита за "намаляване на населението", можем да предположим, че ядрената война с Китай ще бъде предпочитания вариант за действие. Преди този вариант да стане приложим обаче, Пентагонът трябва да вземе мерки, които да гарантират, че войната няма да унищожи цялото население на планетата. Изведените в Космоса бойни системи имат за цел да осигурят на САЩ "цялостно доминиране на бойното поле", което ще е необходимо за правилното "управление на войната". Освен това, неутронните бомби имат предимството да избиват населението без да увреждат недвижимото имущество и без да се отделя твърде много радиоактивен прах. Не можем да сме сигурни дали в Пентагона се смятат за достатъчно подготвени, но можем да предположим предпочитания им начин на действие: изненадваща първа въздушна атака на голяма височина, която изважда от строя всички електронни уреди в Китай, следвана от мащабна ядрена атака с неутронни бомби, придружена от употребата на космическите системи, които да минимизират евентуалния отговор на китайците. Един обезлюден Китай, но с непокътната инфраструктура драматично ще подпомогне англо-американския елит в постигането на целите му. А и разбира се САЩ ще поеме собствеността върху китайските ресурси.Естествено, китайците са наясно с тези сценарии и правят каквото могат за да се защитят. Отново, основна роля тук играе петролът. Китай води агресивна кампания за осигуряване на нефтени източници извън англо-американския картел. В това отношение горещата точка е Иран с неговите огромни нефтени залежи.Иран днес много прилича на Балканите отпреди Първата световна война. Там е мястото, където е най-вероятно да започне въоръженият конфликт и където възможността за ескалацията му е много голяма. Китай, заедно с Русия, снабдява Иран с модерни ракетни системи, в опит да забавят американското нахлуване. Междувременно, САЩ бият барабана, опитвайки се да раздухат фантазиите си, че Иран разработва ядрени оръжия и да привлекат подкрепа за тях, въпреки незатихналия скандал с въображаемите ОМУ в Ирак.Много е възможно Иран наистина да има ядрени оръжия - в бойните глави, доставяни му от Китай и Русия. Но тази възможност не се споменава от Вашингтон в анти-иранската му пропагандна кампания, тъй като Вашингтон не иска да привлича вниманието към реалната геополитическа ситуация. По същия начин американците никога не обсъждат очевидния факт, че дневният ред на ПНАВ и нефта са в основата на решението им да нападнат Ирак. Фантазиите за ОМУ осигуряват оправдание и претекст за нападение, както в Ирак така и в Иран.Едва ли има съмнение, чеамериканското нахлуване в Иран предстоиТова нахлуване е логичната следваща стъпка в следването на дневния ред на елита и ако Вашингтон не я предприеме, значи да се откаже от стремежа си за тотално господство. Всъщност, въпросът не е "дали", а по-скоро кога и по какъв сценарий ще стане това нападение.Във връзка с "кога", данните сочат, че нападението ще е много скоро. Израел вече е снабден с бомби, които биха могли да се използват в първата вълна на атаката. Терористи под прикритие изпълняват саботажни операции в Иран. Освен това е постигнато съгласие с Турция и кюрдите, според което кюрдските сепаратисти ще концентрират действията си в Иран, с американска финансова помощ. Новите бази на САЩ в Ирак пък предоставят много удобна платформа за въздушни нападения. Изявлението на Вашингтон за "изпреварваща употреба" на неутронно оръжие, спадащата популярност на Буш, както и забатачената ситуация в Ирак също са фактори в подкрепа на скорошно нападение, за да се измести общественото внимание от тези проблеми.Планираният сценарий изглежда съвсем ясен. Ще има псевдо-терористична атака в САЩ, вината ще се хвърли върху Иран и нахлуването ще последва незабавно, без да се намесват ООН, санкции или дипломация. Министерството на сигурността вече неколкократно обяви, че знае "от разузнавателни източници", че в САЩ "се очаква скоро терористична атака", най-вероятно в някоя ядрена централа. Доклади от достоверни източници доказват, че Дик Чейни е подготвил конкретни бойни планове за нападение над Иран, независимо дали съучастието на страната в "терористичната атака" може да бъде доказано. Вашингтон просто ще обвини Иран на базата на "разузнавателна информация, която не можем да разкрием поради съображения за сигурност" или пък ще "открият" ирански паспорт в близост до мястото на атаката. Точно както и при 11-ти септември, вниманието ще е обърнато към "ужасното нападение върху Америка" и почти няма да има съпротива срещу каквито и да е действия за "отмъщение", които Вашингтон сметне за необходими, за да "се бори с тероризма".Щом започне нахлуването обаче, сценарият е по-неясен. Можем да сме сигурни, че ще е ядрено (неутронните бомби няма да засегнат нефтените полета), отчасти заради заявлението за "изпреварваща употреба" и отчасти заради провала в Ирак. Няма начин САЩ да издържат на продължителна война в Иран. Не е ясно доколко ще ескалира конфликтът. Иран съвсем ясно заяви, че в случай на нападение ще отвърне със същото с всички налични средства. Можем да приемем, че ръководителите на Иран са разпръснали оръжията си на цялата територия на страната, така че няма как всички те да бъдат обезвредени предварително. Очевидните им цели ще са израелските градове, американски транспортни самолети и войските в Ирак. Всички те ще са лесна цел за модерните ирански оръжия. Освен това, Иран ще може да потапя корабите в Залива и да създаде глобална нефтена криза спирайки работата на танкерите докато цялата бъркотия не се разчисти.Ще спрат ли нещата дотук? Ще искат ли САЩ да спрат дотук? А Израел? Русия и Китай ще позволят ли да спрат дотук? Ако хората от Пентагона се почувстват достатъчно готови за сблъсък с КитайВашингтон може да реши да отиде докрай, да обвини и Китай и Русия в тероризъми да нападне едновременно трите страни. Освен това, щом първата иранска ракета удари израелски град, не се знае как ще реагира държавата Израел и е много вероятно съзнателно да въвлече САЩ в по-голяма война от първоначално планираната от неоконсерваторите.Русия и Китай знаят, че рано или късно ще се противопоставят на агресивния дневен ред на ПНАВ и от тяхна гледна точка въпросът е в очертаването на сферите на влияние. Снабдявайки Иран с оръжие, те може би предполагат, че той може да се превърне в разделителната линия между тях и САЩ. Чувал съм непотвърдени данни, че Русия напълно ще унищожи Израел ако Иран или Сирия бъдат атакувани. Знаем, че Китай е заявил, че ще употреби ядрени оръжия в случай, че САЩ се намесят в конфликта с Тайван. Това доказва, че Китай има достатъчно кураж да начертае ядрената линия някъде и съответно не е ясно как китайците ще реагират на нападението на Иран. Все пак, той е "жизненоважен" за китайските "стратегически интереси", ако употребим езика на Вашингтон.Ако на неоконсерваторите "им се размине" с нападението над Иран без незабавен широкомащабен ядрен конфликт, то напрежението между Вашингтон, Москва и Пекин няма да спадне. Неоконсерваторите ще станат още по-самоуверени в следването на дневния ред на ПНАВ, а Русия и Китай ще бъдат подложени на още по-силен натиск да заемат по-твърда линия на поведение, при единствената алтернатива да капитулират изцяло пред американската хегемония. Ако, поради някоя от посочените причини конфликтът ескалира, тогава вече ще станем част от действително апокалиптичен сценарий.
196
15
 
8
 
! Отговори
Голям Праз преди 13 години
Аню че за *** за зеле не става, не става ... но защо забравяте ГОЦЕ, дето се хвалеше, как е предложил и построил ЧУЖДИ ВОЕННИ БАЗИ НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ? И ГЕРБавите и Гоце са едни НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ и нищо повече!