Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата

БТПП: При промяна ще са нужни над 8 млн. лв. за чиновниците
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 13:21,
149
Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата
Снимка: Булфото

Увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета.

Бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление, припомня БТПП.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, смята шефът на палатата Цветан Симеонов.

Работодателите отбелязват, че Бюджет 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лева минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение заплатите в светлата част на икономиката.

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са: за държавния сектор 7 001 880 лв. за заплати, 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв.

В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати, плюс 6 661 343 л за осигуровки или общо 43 566 293 лв., изчислиха от БТПП.

Още по темата
Тези изменения са само за заетите на 240 лв.

При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.

Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Гръцки младежи издигнаха на площад Синтагма в Атина плакат на който пишеше Тихо да не събудим българите и предизвикаха смях сред сънародниците си, протестиращи непрестанно вече няколко седмици срещу пагубните за тях управленски решения на правителството им, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции. Те привлякоха вниманието и на редица местни, и чуждестранни медии, като бяха запитани какво ги е накарало да се явят на протеста с подобен не традиционен плакат.
123
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ега ти бизнеса,дето 15 евро повече за заплати ще го съсипе.Ами няма да си купувате коли за по 100 000 евро,а за 98 000.Бизнесмени!Мошеници и далавераджии,90% излезли от котилото на БКП..
122
2
 
7
 
! Отговори
гражданина преди 12 години
Стига сте ревали бе *** нещастни, не ви ли омръзна да карате коли за по 100000 лева, само ревете че нямате нещастници такива! Слезте накрая от лъскавите бараки и дайте малко на хората които ви слугуват, като животни! В Гърция например, която "уж" е пред фалит , в момента имат 4-5 пъти по висок стандарт от нашия! Не стига, че и дори да ги увеличат , ще е смешно увеличението, ами дори и това не искат да направят! *** бездарни!
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тук няма бизнес а експлоатация като по памуковите полета на луизиана през робовладелския строй в сащ.бизнеса да си мълчи че и без това не плаща и половината от труда на робите.да не говорим че искат с плюнка тесто да правят.
120
0
 
1
 
! Отговори
Петрол преди 12 години
Анонимен и ти си прав. Има всякакви бизнесмени. затова е трудно да се реши от държавата такъв проблем, защото има и мързеливи работници, които лъжат и само искат, вземат си болнични и не ходят, а има и работодатели експлоатират като роби за нищожни пари работниците, че им възлагат и странични задължения. Затова този въпрос не е лесен за разрешение и да му мислят компетентните!
119
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора стига сте писали глупости заслепени от злоба и завист към хората печелещи повече от вас! Най-разумно е да се вдигнат заплатите от средата или края на 2012, защото тогава икономиката ни вече би трябвало да е излязла от кризата и да бележи траен ръст. Много е лесно е просто да се инатиш като малко дете и да искаш повече без да мислиш възможноли е това или не. И още нещо - струвами се просто абсурдно да чакаш на някакъв адмистратор да ти вдигне дохода.
118
0
 
4
 
! Отговори
Петрол за 118 преди 12 години
Амиго, аз не съм политикан, нито партиен член. Просто съм учил история много науки, дори и висша математика, наблюдавал съм човечеството от различин аспекти, безпристрастно, анализирал съм явления и процеси, макар еч много неща не зная, но и доста неща разбирам .От тази позиция твърдя, че сговора между собственниците на едри финансови корпорации в интерес на запазването на работните заплати ниски си е именно "олигархичен модел" и той важи в много страни пос вета - интересак лати феса. Не е нужно да ме проклетисваш, аз сам ще изгоря човешкото си тяло, зад на е страда от радиации, мръсотията създавана от хората, на която се пържа много годин, но не става за ден. Но си прав да анатемосваш някои струкури от секретен тип групировки,с ред които има и бивши хора от ДС, от БКП, а има и нови лица. Но това се получава във всяка страна, коятот ръгне по пътя на капитализма там е война за натрупване на частен капитал и термините държава, народ, другите не важи. Бизнесмените си защитават техният интерес за свръхвисоки печалби, без огред интереса нас лужителите си, а слугжителите искат високи заплати. И в това противоречие се раждат войните и караниците, които нито една правителство при капиталистически модел на живота не може да разреши, по простата причина, че всеки който дава иска да даде най-малко, а който иска иска да вземе най-много. Затова е капитализъм борба на личните интереси. Между тия две крайности, се намърдва държавата като регулаторен орган, а правителствата се мъчат да балансират в тия караници. От това, дали щес е вдигнат доходите на служителите, се определя дали едно правителстов е по-социално или не? Иначе другото си е само приказки и обещания.
117
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 12 години
до 115: Ей, тъпан, уж много умно ги редиш - "олигархичен модел", "феодално унищожение", и пр. Само че, "хитлеризъм" в България никога не е имало, тикво червена, а при вас, червените, имаше точно феодално унищожение, което, с малко по-други средства, продължава и днес. Унищожение на работещита българи от лентяите, грабители и убийци комунисти. Затова, заплатите са мизерни, защото в главите на нармалните хора посадихте "утопията". Но, сега и вие ще ***, защото вече няма за крадене и грабене.
116
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 12 години
Нещата, които дрънка "бизнесът", са толкова явно неверни, че щяха да са смешни, ако, освен другото не показваха устойчивата криминална нагласа на българския "бизнес" да не плаща осигуровки и данъци. Бранен от БТПП. (Също и от БСК, ако още е жива). Жалка червена *** лапачи, крадци и мошеници - това ни е "бизнесът". От друга страна, "повишението" от 240 на 270 лв. освен основание за по-високи данъци друго няма да доведе. Жалък комунистически катун сме.
115
1
 
2
 
! Отговори
vanga преди 12 години
eh, ima o6te da ska4ate, 1000 evro 6te e minimalnata zaplata v bg skoro
114
1
 
4
 
! Отговори
Петрол за 114 преди 12 години
Впрочем, не напразно се говори за олигархичен модел на управление в страната ни от 65 години насам, а преди това и при князете. Не ни върви, но самис ме си виновни - овце сме. Претърпяхме феодално унищожение от отоманската империя, после от хитлеризма, после от нашите "шуробаджаназци", после те се пребоядисаха и ни довършиха съвсем при демокрацията, а сега някои се опитват да спасят каквото е останало и да тръгнем да се оправяме. И да стане, няма да е лесно, защото се вижда, че много хора пречат
113
1
 
2
 
! Отговори
Петрол за 112 преди 12 години
Който и да е на власт, бизнеса си определя повечето неща, заплатите. Бизнесмените имат известно право, но и работниците също. затова нито Борисов може да реши проблема кардинално, нито Станишев, ни господ. Това е според разбирателството между работодатели и работници. А всеки от тях иска повече да вземе и малко да даде. Затова и синдикатите нищо не могат да направят (не, че са хукнали някога?), затова и заплатите ще са малки, ако самите работодатели не ги вдигнат. Инак си утопия.
112
0
 
9
 
! Отговори
електорат преди 12 години
От 6мес. не бях се връщал у дома , и виждам ,че бизнесмените работят отлично- вдигат цените,и намаляват заплатите!!! Евала на гърците ,че ще фалират бизнеса, а нашите *** пак ще са на кяр!!!! С робското ни съзнание винаги ще е така!!!А политиците казват -всичко е ОК!!!
111
0
 
3
 
! Отговори
smb преди 12 години
Нали това е идеята - "Въпреки натиска на бизнеса Бибо увеличи заплатите с ...30лв. Взе ги от спестяванията си като ученик - вместо закуски е ял филия с мас.Дерзай народе
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
след като не искате увеличение на минималната заплата,чудя се и се мая дали пък не искате да увеличим производителноста на труда --а? за жалките 30 лв. мин.заплата трябва да е поне 700-800 лв.
109
0
 
9
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 12 години
Смешна история. А колкото до "бизнеса" само на 10% от бизнесмените реално им е съвестно, че не могат да дават повече пари на служителите си. Всички други са такива ГООЛЕМИ мошеници, че еша им го няма. Пълни циркаджии. Най съм се смяла обаче на шефа на една приятелка - тя му е счет., а той седнал да й обяснява как фирмата нямала пари (едвам се сдържала да не му извие пилешкия врат, той явно е забравил, че тя му върти финансите). А мин. заплата трябва поне 500 лв. да е за този ни хал.
108
0
 
17
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Като се има предвид поскъпването на всичко в страната - имоти, горива, хранителни стоки... не можем да си говорим за увеличение, а за отчаян опит за изравняване с поскъпващия начин на живот. Същият този "бизнес" после се оплаква че няма квалифицирана работна ръка и българите не са продуктивни - еми щом се дърпате за едни 30 левчета сте ми ясни - иначе за 100-ци хиляди за екстри на мерцедеси и яхти не ви свидят? Олигарси мръсни!
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
biznesut v bg e mnogo oblagodetalstvan i nagul mejdu drugoto i prost pazaranata ikonomika zavisi ot djoba na potrebiteelq vsi4o e vzaimosvurzano tuk na zapad normalniq biznes go e razbral tova .Tam ako tova moje da se narechut biznesmeni koeto e gre6en termin za bulgariq i malkoto angli4anche znaee 4e pod biznesmen v bulgariq se razbira chovek koito vurshi nechisti sdelki tezi taka narecheni biznesmeni nadali jelaqt horata da rabotqt za poveche
106
1
 
15
 
! Отговори
badr hari преди 12 години
Кофти е да нема с какво да си посолиш хлеба , ваш'та мамка д'*** , до крак ще ви изтреба !
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой скочи срещу увеличението?бизнесът ???това нещо пък какво е?яде ли се,пие ли се?тука няма почва за такъв вид троскот.точка.