Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата

БТПП: При промяна ще са нужни над 8 млн. лв. за чиновниците
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 13:21,
149
Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата
Снимка: Булфото

Увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета.

Бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление, припомня БТПП.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, смята шефът на палатата Цветан Симеонов.

Работодателите отбелязват, че Бюджет 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лева минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение заплатите в светлата част на икономиката.

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са: за държавния сектор 7 001 880 лв. за заплати, 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв.

В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати, плюс 6 661 343 л за осигуровки или общо 43 566 293 лв., изчислиха от БТПП.

Още по темата
Тези изменения са само за заетите на 240 лв.

При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.

Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
!00 души парламент! Ние сме един град, даже са много за 7 милиона тези съмнителни съветници и "държавници"
103
0
 
5
 
! Отговори
ДО 100 преди 12 години
да!!!много си прав,!!!но човек докато не види ..не вярва..пък и как да повярва.разбрах и защо са направили национализация,разбрах и защо са избили поповете,и за народния съд разбрах!!!ех...сега си имам една мечта...
102
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мултимилионерът, който гледа отвсякъде умно, защото е много способен, велики,талантлив, е показателен пример. Дават ти едно държавно предприятие, печелившо, което и преди си е плащало всичко като поп на държавата. Друг пример - Нефтохим -педи - печалбата в държавата. Сега отива в измислена структура, която измисля цените и строи в Правец спортна зала, университет, хотели идр., ца да задоволява егото на великия бизнесмен В.Зл.а гниещите нефтохимици, не могат да ползват профилакториум.
101
2
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
Ще дойде ли ден в България, когато бизнесът ще каже, че работниците получават малко пари? Така,че тези да го ду.ат!
100
1
 
9
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
абе може би повече от година джвакат тия 30 лв., *** и смешниците, МРЗ требва да се вдигне дръстично и да стигне поне до нивото и в Хърватска от 379 евро, просто няма икономическа обосновка от изкуственото и подържане на това срамно ниско ниво от 120 евро.
99
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега стана ли Ви ясно, защо е направена национализация след 9-ти септември?
98
3
 
26
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Собстеник на фирма пристига при служителите си с новото си "Бентли",придружен от 20-годишната си силиконена любовница и казва: "От утре намалявам заплатите с 30%.Криза е,трябва да пестим." След това потеглят с *** газ за аерогарата, откъдето ще отлетят за едномесечна почивка на Малдивите.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС!!!!Е.ТАКОВА ЧУДО НЕМА!!!!ЕЙ,,,ИДЕ МИ ДА СТРЕЕЕЕЕЕЕЛЯЯЯЯЯЯММММММММММММММММ
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
270 лева са смешно малко за да живееш в България. Това е по-скоро компенсация/крайно недостатъчна/ а не увеличение! Толкова сме смачкани, че чак ми се плаче! Сега и безнесмените срещу работниците. ами да- затова София е пълна с провинциалисти, готови да работят за 200 лева и подбинайки цената на труда. А сидикати у нас няма- поне не истински!
95
0
 
13
 
! Отговори
тнила работа! преди 12 години
Още една пиявица /бизнесмените/ в обществото излезе наяве...Все повече се мисля, че сме като роби инавън и у нас си...Те и профсъюзите ни май са бизнесмени! Срам
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е как не- нали те печелят от това ние да работим за без пари!
93
3
 
28
 
! Отговори
До 80-ти преди 12 години
Ами вземи ти бачкай за 270 лв,пък аз ще дойда да съм ти работодател,а?Какви са тия фирми които не могат да осигурят дори и тази крайно недостатъчна сумичка?!?А изисквания като за 2700 имате иначе.Три езика писмено и говоримо,ERP с-ми да се владеят,професори по Office пакета...Не сте ли мааалко наглички,г-да бизнесмени?Като искате качествена работа,ще давате пари!Безплатен обяд НЯМА!!!
92
7
 
1
 
! Отговори
www преди 12 години
ЩОМ БИЗНЕСА СКОЧИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТЛОЖИМ УВЕЛИЧЕНИЕТО ;;;;
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Минималната заплата трябва да стане 400 лв .Никой не работи за тия пари в България. А който ги получава ,се прави ,че работи. Така и пенсионерите ще си отдъхнат.
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв е тоя бизнес ,щом работниците му работят за минимална заплата ? Кой бизнес ще се притесни ,че от 240 става 270 ? Само тоя в сивия сектор. Кой работи за тия пари в "Бизнеса" Или заплатите са им по-големи ,но скатават от осигуровки ?
89
11
 
5
 
! Отговори
бизнес преди 12 години
Абе тука много жалки костенурки в тоя форум има и реват ли реват за 270 лв. Минималната заплата ще стане толкова и кво от това, пак ще сте толкова жалки както при 240лв. Щом се съгласявате да работите за толкова вие сте роби и нямате право на глас. Замълчете или си търсете по-скъпоплатена работа, а що не станете и вие работодатели.
88
3
 
16
 
! Отговори
бг преди 12 години
80% от бизнеса у нас е в сиво.20 години крадоха сега е време да връщат.Крият се данъци,осигуряват на минимална,не инвестират в работници....кво ревът,
87
3
 
18
 
! Отговори
ДО 80 преди 12 години
Айде аз утре правя фирма. Идвай при мене да работиш за 240 лева.Аз ще ти викам всеки месец, че няма пари за заплати и извънредн труд, а на другия ден ще си копувам ново Волво или ще ходя всяка седмица в чужбина на разходка и ще издървам любовница. Нали знаеш как се отрази кризата на Бг. работодателя: смени Мерседеса с Бентли.
86
0
 
3
 
! Отговори
2 млрд долара преди 12 години
Бившият министър-председател е убеден, че някъде има списък на хората, получили куфарчета между март и декември 1990 г.Поне два милиарда долара са били откраднати от държавния резерв на България от март до декември 1990 г., когато управляваха двете правителства на Андрей Луканов."Минаха през куфарчетата. Това бяха парите от валутния резерв.Димитър Попов: 2 млрд. долара изчезнаха от държавния резервНа някои чувствително им се напълниха джобовете", каза в интервю за Би Ти Ви бившият министър-председател Димитър Попов."За осем месеца, от валутния резерв изчезнаха 2 млрд долара", каза Попов, който е убеден, че има списък за тези пари и е ясно кой ги е получил. Много малко от тях са се върнали обратно в страната.Бившият премиер съобщи, че в момента получава 400 лева пенсия и не съжалява, че зад него са минали такива огромни суми.По отношение на днешното управление Попов каза, че "стиска палци" на правителството за да успее."Премиерът е симпатичен, но той се нагърби с много неща, а това изисква доста време", каза Димитър Попов.Юристът Димитър Попов, работил като съдия през 70-те и 80-те години на миналия век, бе министър-председател на "правителството на националното съгласие" от 20 декември 1990 до 8 ноември 1991 г.Този кабинет бе сформиран след като Андрей Луканов бе принуден под уличния натиск на протестиращи хора и от политическите сили да подаде оставката на своето второ правителство.Кабинетът Попов бе подкрепен от парламентарни и извънпарламентарни партии, министрите бяха от БСП, СДС, БЗНС и независими. Вицепремиери бяха Александър Томов от БСП, Димитър Луджев от СДС и Виктор Вълков от БЗНС. Финансов министър беше Иван Костов.Правителството подготви парламентарните избори през октомври 1991 г. и бе наследено от първия самостоятелен кабинет на СДС, начело с Филип Димитров.
85
1
 
28
 
! Отговори
Немо преди 12 години
Бизнесът се чувства "натоварен" винаги когато става дума за следните мероприятия:1.Плащане на данъци (особено върху реални доходи)2.Плащане за заплати (особено ако отразяват положения извънреден труд и т.н.)3.Инвестиции в технологично оборудване, обучение.4.Каквито и да е социални придобивки.Накратко, всичко което отдалечава БГ бизнеса от средновековния феодал, а БГ служителя от крепостника е в тежест на "Бизнеса".Е, тежи му и това, че потреблението било спаднало.Дали ще се сети, ЗАЩО ЛИ?