Нещо пак мирише от Митниците

Капон вади доклади, според Танов – претопляла стара манджа
Обновена: 6 юли 2011 15:25 | 6 юли 2011 10:43,
74
Нещо пак мирише от Митниците
Снимка: Булфото

„Мария Капон претопля стара манджа, даже вкисната, от 90-те години. Би трябвало, ако в този сигнал се съдържа истина, след като е подаден преди повече от година, да бъде потвърден или отхвърлен.

Така шефът на Митниците Ваньо Танов коментира пред Нова телевизия твърденията на депутата от ЕНП, че в Митница Столична съществува организирана престъпна група за рекет, изнудване и събиране на пари от контрабандни канали и канали за митническа измама.

Според председателя на партията Мария Капон от партията са подали сигнал за мащабната корупционна схема още през март 2010 година.

За него са информирани премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на финансите Симеон Дянков.

От ЕНП поискаха оставката на шефа на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов за това, че не изпълнява задълженията си, свързани с блокирането на контрабандата, след като не предприема нищо във връзка с подадения сигнал.

Заради далавери в митниците се подбива цената на българските зеленчуци, а държавата губи по 300 милиона лева годишно, разясни Капон тази сутрин пред bTV.

По думите й това става заради контрабандна стока и фалшиви цени, вкарвани в страната ни както от Китай, така и от Турция. Тези стоки минават в страната ни, без да е платено реалното ДДС.

Мариа Капон извади копие на документ на Агенция "Митници" с резолюция на г-н Танов. Информацията в него е от средата на март 2010 година.

В този документ са се подписали трима експерти, които твърдят, че има разлики в декларираната и приетата митническа стойност на еднакви стоки, а разликата е в зависимост от страната на произхода на стоката. Така от документа става ясно, че ДДС на дадена сума, която се плаща на входа, е по-малка, отколкото реалната.

"Така митнически служители, ръководството, хората, които извършват тази дейност, конкурират българския пазар, подбивайки цената на българските производители, като не плащат нито мито, нито ДДС, както трябва. Това се позволява, защото на всеки ТИР взимат по 8000 лева на ръка под масата и си ги делят", категорична беше Мария Капон.

„Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма“, контрира Ваньо Танов. 

Той обясни, че по отношение на митническата стойност е проблем, че няма твърди цени.

"Този, който внася стоката, представя фактура, примерно от Турция, и тази фактура трябва да бъде оспорена от митническите служители, когато има основание. Оспорва се тази стойност и се явяваме в съда", каза шефът на "Митниците".

По думите му в 99% от случаите се губят делата, защото в условията на пазарна икономика не можело да се докаже стойността на тази стока.

„Всяка една стока, за която възникнат такива съмнения, се сравнява с други предишни стоки, които са били фактурирани на същата стойност. Нещата са доста сериозни по отношение на митническата стойност, вече две години в ЕС се търси формула, с която да се сведе до минимум субективният елемент. Да има единни цени на ЕС на каргото. Но много от страните членки не са съгласни и това до този момент не може да мине“, коментира Танов.

За това дали този случай с камионите през столичната митница е контрабанда, Танов каза, че няма такава.

"Контрабанда има, когато без знанието на митническите органи се извършва вкарване, и то на външна граница. В случая е заявено пред митницата и може да се отнася единствено за митническа измама. По този въпрос многократно всеки месец провеждаме национално съвещание", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мирише на Герберски Диарии арабар с Урко шефа на митницата
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маминко, пан милионер се посрал.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Омръзна ми вече да гледам едни и същи смрадни физиономии направо вече ни се повдига от тези,аиде аз отивам да копам железо че,немам пари да си плата тока,а тия с гушите имат милиони
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако в нейния сигнал се съдържа истина, след като е бил подаден преди около година, досега службите да са разбрали дали има истина в него или няма, контрира Ваньо Танов. - мда....ама щом тези служби досега не са казали нито едното, нито другото , явно не са взели никакво отношение и не са направили никакви проверки по въпроса:))СМЕШНИЦИ
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не говори за "оня" кораб,който гърците задържаха и нашите моряцистоят без пари ,задържани.Никой не говори,че " оня кораб изпълнявал важна държавна поръчка". А тя е контрабанда на цигари от олигарха Гигов и Сашето Сталийски-ляв тестис на Боко.Е кажете нещо,де.Излъжте ни,това го умеете.Обяснете каква е важната държавна поръчка.
68
5
 
9
 
! Отговори
Dred преди 12 години
Бойко, Мойко и сие = Станиш, Доганя и Вервайте ми ... 100% УПАДЪК !!!
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алооо ЕГЕНЕТО ли е
66
7
 
24
 
! Отговори
мравка преди 12 години
Танов,не се напъваи да манипулираш хората,какви служби споменаваш като всички сте в един отбор? Крадете си здраво и не ви пука защото всичката влас е в ръцете ви.
65
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мирише, мирише.Нкой пак е ритал топка с премиера...и е пръцнал без да иска, та и се е разчуло :))
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мария Капон беше пачата, която след избирането и за депутат, заяви по националната телевизия по повод недекларираните си бизнеси "Ама вие какво си мислите, че другите депутати нямат бизнес? Всички имат бизнеси, и това е нещо нормално"...
63
8
 
18
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Е как няма да мирише.Тия *** се *** до ушите.То не мирише а направо смърди от тях
62
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навсякъде мирише на ГЕРБ!
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на 2005 г. М.Капон декларира, съгласно изискванията на закона, че притежава дялове в недвижими имоти и фирми и заедно със съпруга си разполага с валута на стойност 3 676 945 лева.
60
5
 
17
 
! Отговори
Злоболюб преди 12 години
Тя тая манджа че е стара,всички знаем.Дори знаем и че е повръщана от всички управляващи.Капон казва друго,че и сегашните управляващи я ядат и дори устите им миришат.
59
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Секнаха паричните потоци от контрабанда към Позитано и другарете са бесни,а :)))))))))
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
....2009 г. Единна народна партия на Мария Капон след извънредно заседание на формацията влезе в коалиция "Напред", където са ВМРО, Гергьовден и ЗНС. Така лица на "Напред" след излизането на палтия ЛИДЕР стават Красимир Каракачанов (ВМРО), Любен Дилов-син (Гергьовден), Борислав Китов (ЗНС) и Мария Капон (ЕНП).
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мария Мисса -- Капон -- Народен представител в 40-ото Народно събрание от листата на коалиция ОДС, но през ноември 2005 г., след избирането за нов председател на СДС на Петър Стоянов, от парламентарната група на коалицията са изключени тримата представители на Демократическата партия Капон, Александър Праматарски и Марио Тагарински.В края на 2007 г. е член на Инициативния комитет за учредяване на Единната народна партия , на която става председател на 16 февруари 2008 г. .....
56
13
 
10
 
! Отговори
Да,но преди 12 години
ВИВА БОРИСОВ ВИВА ГЕРБ
55
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво мирише?1)Насрания *** на Танов -> +2)Вкиснатата уста на Капон -> -
54
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Танов е единствения шеф на митниците последните 22 години,който като говори,му се разбира какво казва.А жалките подобия,които се мъчат да наподобяват разследващи журналисти,да вземат да се скрият!Когато си абсолютно некомпетентен по един въпрос,а се видя и доста ***,по-добре да си траеш!Щото и по въпросите се познава ***.Тоя *** водещия,така и не разбра какво му обяснява Танов.Ало,редакторите на Нова ТВ, подбирайте си за темите компетентни журналисти(а дали има такива?).То и редакторите:о)