"Комерсант": България заплашена от криза с горивата

Българските власти проявили прекалена принципност спрямо рафинерията
Обновена: 1 авг 2011 10:17 | 1 авг 2011 10:16, Елка Василева
123
"Комерсант": България заплашена от криза с горивата
Снимка: Булфото

В събота петролната рафинерия на "Лукойл“ в Бургас бе спряна, което създаде заплаха от криза с горивата в България, пише руският вестник "Комерсант".

За да не спрат изцяло самолетните полети, се наложи властите да отворят държавния резерв от горива. Той ще стигне най-много за два месеца. Промяна в ситуацията може да последва след заседание на надзорния съвет на компанията "Лукойл България", насрочено за близките дни по инициатива на българските власти, които държат "златна акция".

Дейността на бургаската рафинерия е прекратена изцяло. За подновяването й ще са необходими от два до три месеца. България вече започна преговори за доставки на горива с Гърция и Румъния, но засега не е ясно какво ще постигнат те, отбелязва вестникът.

В края на миналата седмица в България пристигна Олег Дуров, началник на управление в "Лукойл", но в крайна сметка преговори нямаше, припомня "Комерсант". Според източници на изданието от "Лукойл" компанията се надява тази седмица да се състои нов кръг от преговори. Те обаче не уточняват какво точно може да бъде предложено на българските власти.

Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, заявява пред "Комерсант", че се очаква тази седмица "ситуацията да се запази почти стабилна" поради започналите преговори с Румъния и Гърция.

Още по темата

Още не се знае обаче дали вносът оттам ще може да компенсира загубите от закриването на рафинерията, затова България най-вероятно ще използва максимално резерва, продължавайки преговорите с "Лукойл", смята Делчев.

Българските власти са проявили "прекалена принципност" със затварянето на петролната рафинерия и "вероятно не са пресметнали докрай икономическите загуби от тази стъпка", коментира руски експерт пред "Комерсант". Според него толкова строги санкции трябва да се налагат постепенно, защото е невъзможно изгубените обеми да се компенсират веднага, още повече, че в разгара на курортния сезон е заплашена дейността на авиокомпаниите, което може да даде още един крайно негативен ефект за икономиката на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
12
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 12 години
Ще натриеш на руснака онази му работа!Пука му,че 7.000 .000 България ще им "натрие"носа!
59
11
 
17
 
! Отговори
Пак ЦЕНЗУРА преди 12 години
Много интересно защо Българските журналисти мълчат,та трябва чужди медии да ни казват ,че ни заплашва петролна криза.
58
10
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Селски, разбирам че си голям фен на ГЕРБ ама поне не пиши глупости, за да ги оневиниш. Може и да излиза 97 ст. литър бензин на Лукойл, но той продава бензина на 1,20лв. останалото до 2,50лв. са Акциз и ДДС. а акциза го повишиха ГЕРБ. Така че не търси тресчици другаде ,когато при твоите плуват греди и дънери.
57
2
 
2
 
! Отговори
sante_dog преди 12 години
В събота петролната рафинерия на "Лукойл в Бургас бе спряна, което създаде заплаха от криза с горивата в България, пише РУСКИЯТ вестник "Комерсант".noment
56
4
 
8
 
! Отговори
jnk преди 12 години
браво за политическата воля!
55
7
 
18
 
! Отговори
Сбогом Русия преди 12 години
Какво може да се очаква от нация със средната продължителност на живот на мъжете 56 години. Забележете, тази цифра не е резултат на наличие на голяма ромска диаспора.Руското население дегенерира и се алкохолизира.Забележете, вместо да се опитат да имат поведение на нормална страна, те живеят още с имперските си въжделения от 19 век -- друса ги налудничавата мисъл за тяхната месианска роля в Източна Европа.Драги Руснаци не се занимавайте с нас, напъните ви са смехотворни, вижте си дереджето
54
10
 
8
 
! Отговори
@ преди 12 години
Да ама Нафтата,приятеля на Тиквата е само директор в ЛУКОЙЛ,ай сега да видим коя кипърска офшорка ще поеме всички доставки за държавните фирми :)Договори които нямаше как да се развалят,сега ще идат при една новосвормирана фирма с някой 25 годишен управител тип Лъчо Кремиковския,Стенли и т.н.Вальо и Бойко ще се нагушат,а ЛУК и БГ бюджета ще $$$$$ супата :)
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Abe Lukoil ima benzinostancii vav USA , kadeto gorivoto e na polovin cena ot tova vav BG , a zaplashtaneto na rabotnika e vav pati po visoko , i pravi pechalba , a vav BG bili na zaguba ???? VERVAITE IM NALI.....
52
1
 
19
 
! Отговори
мен преди 12 години
Тези какво се размислили за загубити на България да му мислят за Лукойлските
51
0
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
ти разбра ли как лУКОЙЛ формира цената - на базата на цените на съседите, т.е. така че да няма конкуренция от тях - затвореният цикъл е за тях и още нещо - те НЕ са наша компания. капиш?
50
3
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Д-р Лекува ГерболезаДокторе, трябва да ти е ясно, че дали работи или не лукойл ние винаги внасяме горива... Това е мафиотска фирма на *** и КГБ, която преди всичко прави политика и след това икономика... - основната и задача е задушаване на българската икономика и завръщането ни в прегръдката на сибирската мечка......Еееех, Костов, Костов, как имаш наглостта да се показваш и говориш?...
49
3
 
15
 
! Отговори
By by Love преди 12 години
Когато има информация за Русия, се появяват възможно най-идиотските коментарии. Има хора, които мислят с понятия от периода 1945 - 1955, вероятно по наследственост се предава увреждането. Ще ви разкажа за руските войски в България, били ги подучили каквото и да ги питат да преувеличават.Наште веднага ги хванали и почнали да ги питат "У вас иест тахтаби" отговора бил "Да иест, много иест и все такие балшие" (за по-младите тахтаба е ***)Та и наште русофили са със същото увреждане за Русия ! Всио у Русии самое хорошее! Та и сега се намират руски *** да заплачат за тези преспръпници от Лукойл.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лукоил ще го пуснат скоро, няма къде да избяга ...Това, което е дразнещото е отвратителното имперско отношение на Русия спрямо Източна Европа. Точно затова ВСИчКИ страни от Източна Европа са в обтегнати отношения с Русия.Русия е уважавана единствено от Сърбия заради войната и от Украйна и Беларус, заради диктаторите там.
47
5
 
19
 
! Отговори
Да им натрием носа преди 12 години
Готов съм да приема, че ще има криза трудности с бензина и проблеми, повишени цени евентуално.Трябва един път завинаги да натрием носа на РУСНАЦИТЕ, ако се обърнем в историята ще видим, че винаги спрямо България са водили *** политика.Време е да престанат да се опитват да играят някаква роля в България -- да си зенамиват с техните проблеми.НЕ ЩЕМ ВИ НИТО МЕДА НИТО ЖИЛОТО!!!!!
46
14
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
ГЕРБ най-много се дразнят от факта, че за три месеца ще осъзнаем, че без тях е по-добре...А това, че сега си осигуряват мнозинство с купуване на депутати не е довод и причина да ги оставим да безчинстват...
45
17
 
9
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
СТРАНДЖАТА 36. Пич голем специалист се извъди. Ще ни е по-изгодно ако внасяме? Навсякъде около нас е по-скъпо всичко от горивото до газта. Лукойл са си опекли нещата. Ако мислиш, че съседите ни, които са по-зле от нас ще ни предложат по -евтино гориво лъжеш се, те виждат, че сме *** и сами се вкарахме в криза и ще ни извият ръцете за по-висока цена, и горивото ще стигне 3 лева а от там ще се повиши цената на всичко и така от що годе приемлива ситуация Борисов ще ни вкара във върла криза.
44
2
 
2
 
! Отговори
88 - ЛЪЖЕШ! преди 12 години
40 и 38-ми - първо, всеки може да редактира Уикиредия - второ - ЛЪЖЕШ за уж написаното!
43
2
 
11
 
! Отговори
Хо преди 12 години
Тук всички много критикуват,разбират и знаят,какво и как трябва да се направи в тази ситуация. Който иска да покаже качества на политик нека се кандидатира и влезе в политиката.Всичко друго е лаене на умряло....
42
6
 
29
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Лукойл най-много се дразнят от факта, че за три месеца ще осъзнаем, че без тях е по-добре...А това, че е голямо и силно предприятие не е довод и причина да ги оставим да безчинстват...
41
1
 
23
 
! Отговори
даа преди 12 години
с едно изречение: ние пак ще купуваме, но Лукойл няма да продава.