Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ

Все още нямало внесени проекти за добив, увери Караджова
Обновена: 5 окт 2011 14:58 | 5 окт 2011 13:20,
144
Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ
Снимка: БТА

Докладът от енергийното министерство, който трябва да анализира добива на шистов газ у нас, е готов. Той обаче все още не е бил обсъждан от правителството.

Това съобщи екоминистърът Нона Караджова след заседание на МС.

Сега МОСВ трябва да изготви своята позиция по въпроса. На базата на двата доклада правителството трябва да реши дали в България ще се добива шистов газ и по какъв начин.

„Нито в икономическото, нито в екоминистерството са внасяни технически проекти и чертежи за проучване и търсене, както годишни, така и работни. Т.е. ние нямаме по какво да се произнасяме в момента“, обясни Караджова.

В момента, в който инвеститорът Шеврон внесе проектите си, всички процедури по задължителната оценка по съвместимост по закона за екологичното разнообразие ще бъдат приложени, преди да се издаде разрешително, увери за пореден път екоминистърът.

До момента от страна на инвеститора има заявление, че ще се използват конвенционални сондажи, каквито се използват при проучване на нефт и стандартен газ, уточни Караджова.

Още по темата

„Но докато не видя с очите си, аз не вярвам. Така че първо ще информираме медиите, когато този проект бъде внесен в министерството“, добави тя.

За успокоение министърът посочи за пример Полша, където има вече проучени над 100 терена за шистов газ и нямат проблеми с екологията.

Запитана как ще коментира тогава отказа на Франция и САЩ от проучване и добив на такъв вид газ, министърът отговори:

„Предполагам, че има както икономически причини, така и причини, свързани с психозата на хората“.

Скандалът за шистовия газ избухна в Добрич, когато премиерът заяви пред протестиращите, че ще „подпише на инат“.

Ден по-късно обаче се изметна и каза, че не би подписал на инат. Премиерът се ядосал, защото протестиращите срещу шистовия газ преди 4-5 дни били на среща в Министерския съвет, за да се запознаят всички с проблема.

След това Борисов поиска справка от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката за това как се добива шистов газ в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шистовата газ е ключа към врата, през която ще се измъкнем от руската колониална зависимост !
101
0
 
6
 
! Отговори
ехо преди 12 години
Не гледахте ли филма Gasland бе хора ?
100
8
 
3
 
! Отговори
АН преди 12 години
Ние Българите винаги сме ПРОТИВ... даже и пари да ни дава... пак ще сме Против, или поне ще се съмняваме ха ха ха никога нямаме идея за Развитите в устите само "Ууууууууу" това сме ние... ха ха ха.
99
0
 
8
 
! Отговори
Запален преди 12 години
В момента в САЩ се опитват по всякакъв начин да се измъкнат от лапите на Шеврон, защото има цели райони, които са запустели и нищо вече не може да вирее. И то точно Добруджа - най-плодородният ни район. След разкопките няма да има вече хляб Добруджа, ще го внасяме и него.
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и милярди да ни дават,пак всичко ще потъне и няма да мръднем и метър напред.така във всички случаи единствения резултат ще е да си доунищожим природата.в крайна сметка е по-добре да не се захващаме.а и когато видиш как водата от чешмата гори,не мисля че може да се говори за психоза или подобни душевни проблеми,ама боко разбира и знае най-добре.
97
1
 
3
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
Бедни сме по ред причини, най-важната е че ни крадат много умело всеки ден.. Но не по-малко важна е, че такива като теб по цял ден висят в сайтовете и пускат коментари а шефовете им си мислят че те работят...
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам цяла Добруджа да стане автономна област и всичкни българи свестни българи да са добре дошли В Добруджа освен много плодородни земи има и нефт и газ краи Шабла , има ветрогенератори и фотоволтаици , има и море -така че тази цялата област е едно бижу и не знам защо някои иска всичко това да се затрие Предлагам сондажите да започнат от Банкя
95
10
 
1
 
! Отговори
До 94 преди 12 години
Абе тъпир точно в САЩ в момента се ДОБИВА /не само проучва/ най-много шистов газ в целия свят! Там добиват шистов газ от над 10 години и о чудо живи са.
94
3
 
0
 
! Отговори
Баце преди 12 години
Не ми е ясно за "минусите", само съобщих фактите без каквито и да е пристратия.Ще добавя, че повечето населени места в крайморските общини Балчик, Каварна, както и тези по пътя през вътрешността преди тях и на север, ползват водите извличани от Крайдунавските тераси. Именно заради замърсяването с нутриенти на местните водоизточници. И това е още от 80-те години на миналия век.
93
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реално погледнато шистовия газ може да донесе милиарди евро приходи за държавата под формата на данъци и такси, но ние сме над тези неща и се отказваме. Разбира се това не ни пречи да ревем всеки ден, че сме бедни.
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министъра не е отговорил добре! Франция и САЩ не правят пручвания просто защото са по-прости от българите и поляците и не виждат каква безпроблемна далавера изпускат!
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реално погледнато рано или късно тази държава трябваше да я загробят.. Само крадене не беше достатъчно..
90
4
 
0
 
! Отговори
valeri преди 12 години
До 87 - Баба ми и дядо ми си починаха в леглата на почтенна възраст. Ако искаш да те пратя при тях да ти обяснят някои работи?
89
1
 
2
 
! Отговори
До 68 преди 12 години
Не те знам какъв специалист си, но аз ще ти кажа с думи прости, че при добива на шистов газ се образуват малки кухини и евентулано могат да се получат пропадания или свличания на земна маса, които могат да причинят трусаве, но те локални и с незначителна сеизмична сила от порядъка на максимум 2-3 по Рихтер, които се засичат само със специална апаратура.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахахаха! *** от ГЕРБ искат да изтровят всичко дето мърда:)) Кеф! Това заслужават овцете в България:))) Едно време обявиха ДДТ-то за безвредно, а когато намери остатъци от него дори в пингвини, го забраниха в цял свят:)))) Па и тоз Валери!? ***, дето разбира от всичко и се прави на Дънкан Маклауд:)) Смех! Каквато ръководещата Тиква, такива и последователите! Оня откри Сомалийския зали, а тези ще открият безвредния добив на шистов газ:))
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вСИЧКО В ТАЗИ СТРАНА ВЪРВИ НАДОЛО.*** УПРАВЛЯВАТ СТАДО *** Е ТОВА Е БГ.
86
1
 
1
 
! Отговори
до Валери преди 12 години
Извършвай си опитите като искаш ти или си платен червен *** да наскачеме срещу герб или търссиш под вола теле айде вазирай отука не лепнеш.
85
0
 
2
 
! Отговори
До Валери 84 преди 12 години
Не, онзи с малките мустачки, дето е пратил баба ти и дядо ти през комина.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След руския газ (да не забравяме, че откакто тиквата се "договори" с Путин миналото лято, поскъпването е с над 40%) тиквочът е решил да се облажи и с шихтов газ. НАдявам се на 23-ти да изринем мутренската му банда.
83
1
 
6
 
! Отговори
extremist преди 12 години
погледнете му тупанската мутра на тоя!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!