Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ

Все още нямало внесени проекти за добив, увери Караджова
Обновена: 5 окт 2011 14:58 | 5 окт 2011 13:20,
144
Министерства следвали Бойковата заръка за шистовия газ
Снимка: БТА

Докладът от енергийното министерство, който трябва да анализира добива на шистов газ у нас, е готов. Той обаче все още не е бил обсъждан от правителството.

Това съобщи екоминистърът Нона Караджова след заседание на МС.

Сега МОСВ трябва да изготви своята позиция по въпроса. На базата на двата доклада правителството трябва да реши дали в България ще се добива шистов газ и по какъв начин.

„Нито в икономическото, нито в екоминистерството са внасяни технически проекти и чертежи за проучване и търсене, както годишни, така и работни. Т.е. ние нямаме по какво да се произнасяме в момента“, обясни Караджова.

В момента, в който инвеститорът Шеврон внесе проектите си, всички процедури по задължителната оценка по съвместимост по закона за екологичното разнообразие ще бъдат приложени, преди да се издаде разрешително, увери за пореден път екоминистърът.

До момента от страна на инвеститора има заявление, че ще се използват конвенционални сондажи, каквито се използват при проучване на нефт и стандартен газ, уточни Караджова.

Още по темата

„Но докато не видя с очите си, аз не вярвам. Така че първо ще информираме медиите, когато този проект бъде внесен в министерството“, добави тя.

За успокоение министърът посочи за пример Полша, където има вече проучени над 100 терена за шистов газ и нямат проблеми с екологията.

Запитана как ще коментира тогава отказа на Франция и САЩ от проучване и добив на такъв вид газ, министърът отговори:

„Предполагам, че има както икономически причини, така и причини, свързани с психозата на хората“.

Скандалът за шистовия газ избухна в Добрич, когато премиерът заяви пред протестиращите, че ще „подпише на инат“.

Ден по-късно обаче се изметна и каза, че не би подписал на инат. Премиерът се ядосал, защото протестиращите срещу шистовия газ преди 4-5 дни били на среща в Министерския съвет, за да се запознаят всички с проблема.

След това Борисов поиска справка от Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката за това как се добива шистов газ в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който си е дал ***, защищава газа.
121
3
 
19
 
! Отговори
Гого преди 12 години
Простотията на борисов няма край, макар да знае за екологичните рисковите на проучвателните сондажи за шистов газ мутрата е готов да отрови добружда само за да се хареса на губернатор Уорлик , Уорлик за помоща на гробарите за американските газови фирми ще обикаля из нашенските телевизиики с хвалебни речи за цвъки и боци. Елементарно Уатсон.
120
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля анонимният *** от ГЕРБ да си извади червото и да се обеси на него.
119
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
119Явно сте професионални ***. 0.001 % от територията на България ще бъде разкопана за добиване на шистова газ. Набийте си го в *** тикви!
118
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 12 години
Бате Боко е геро и държава управлява той.Днеска има нова риза - да го *** в диза.
117
1
 
20
 
! Отговори
до акуд преди 12 години
Стига с тези глупости, сравнявате огромни страни с мъничка България къде на световната карта е с номерче, че няма място за името й.А за Франция там дори приеха закон, който збранява всякакви помисли дори за газ от шисти, и както се казва мен другите не ме интересуват, ако всички вземат да се**т по улиците на Полша и САЩ и ние ли това да правим, тяхната природа си е тяхна, нашата наша, а аз не искам тук такива мизерства и то само защото едни евреи да си напълнят гушките, а други политици сметките
116
0
 
13
 
! Отговори
110 преди 12 години
Разбрахме, че си платен драскач, но все пак надявам се география си учил, хайде сега вземи една карта и виж за какво става въпрос Канада севепните ширини и САЩ? Каква е площа им, колко пъти Бълтария се нанася на нея? Каква е гъстотата на населението по тези места, каква е почвата и какво земеделие се развива там. Аман от простаци и неграмотни ***, написа ли му нещо и той без какпка свян и срам - вижте ме колко съм ***... и хоп публикува поредната простотия.
115
4
 
1
 
! Отговори
акуд преди 12 години
наред с други нации, които искат да се намалят -въглеродни горива, като същевременно се гарантира енергийната сигурност и икономическото развитие. По-ранна дата и агресивни действия към днешна дата показват, Китай, Полша и Индия вероятно ще се очертае като първите производители на газ шисти извън Северна Америка.
114
9
 
2
 
! Отговори
акуд преди 12 години
Шистовото газ все по-често се изследва в световен мащабот Emran Хюсеин на 10 февруари, 2011 В момента, успехът на производството на газ шисти в Северна Америка, и особено в Съединените щати, предизвика проучването на газовите ресурси шисти по целия свят. Шистовото газ изследване се случва в Китай, Индия, Полша, Германия, Испания, Франция, Обединеното кралство, Холандия, Австралия, Австрия, Швеция, Швейцария, Италия, Унгария, Румъния, Украйна и Аржентина, наред с други нации, които искат да се н
113
1
 
2
 
! Отговори
акуд преди 12 години
"Сливането на нарастващ естествен търсене на газ и пробив на технологичния напредък е направила инвестиции в шисти играе атрактивен през последните години. Напредъкът в хоризонтално сондиране и хидравлични счупи технологии са позволили постигането на високи нива на производство на газ от дълбоки, с ниска пропускливост формации шисти. Тези открития имат улеснен достъп до някои от най-големите неразработени газови ресурси в света ", казва Шах.
112
1
 
0
 
! Отговори
do 112 преди 12 години
е Явно Ти си от Кръглите *** с кафенцата и Кръчмичките... пусни си Планета и се Весели... недей да се "Нервш" по "форумчетата"
111
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще няма да добиват, а ще си изпробват технологии.....
110
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
111Знаеш ли как се пази земята в момента ? Пръска се с тотални хербициди, които после отиват в растенията и от там в коремите на *** като теб.
109
1
 
8
 
! Отговори
do 108 преди 12 години
Правилно... Земята трябва да се пази... трябва да се мисли и за хората след НАС....можем да живеем само от Земеделие и Туризъм ... но на никой не му се Копае на "Нивичката" всеки иска Mercedes и цял ден по кафета, вечер кръчми :)
108
21
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА...... преди 12 години
*** СА В ПАНИКА----БЪЛГАРИЯ СТАВА НЕЗАВИСИМА СЪС СВОЙ ДОБИВ НА ГАЗ!А,БЕ ***....В КАНАДА И ЩАТИТЕ....ШИСТОВИЯ ГАЗ Е ОСНОВЕН ДОБИВ В СЕВЕРНИТЕ ШИРИНИ НА СТРАНИТЕ ...И ВСЕ ОЩЕ СА ЖИВИ И ВИ ПРЕВЪЗХОЖДАТ ПО УМ, РАЗУМ, КОМПЕТЕНТНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ НА ТРУДА!ШИСТОВИЯ НЕФТ И ГАЗ---СА БОГАТСТВО ЗА ЕДДНА СТРАНА---ЩЕ СМЕ *** ,АКО НЕ ГО ПОЛЗВАМЕ ......А ХАРЧИМ ГРЕШНИ ПАРИ ЗА РУСКИ ГАЗ!
107
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
108Катя, а дали протестира срещу комините на Кремиковци през изминалите 20 години ?
106
3
 
20
 
! Отговори
Катя преди 12 години
Аз ще бъда на протеста в събота за вас не знам ! Не искам Шистов газ, не искам да унищожават единственото нещо, което имаме - природата !
105
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
105Технологията за добиване на шистов газ се използва от поне 50 години в България. Егати къв си *** нещастен !
104
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички които пишат срещу шистовата газ са едни обикновени русофилистични ***!
103
2
 
15
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
А ти тъпир, вземи да проучиш повече въпроса! САЩ са едни щати, където всеки щат сам решава този въпрос! Има филми на тази тема какво докарва като болести и разруха за околната среда добива на корпорациите на този газ! В много щати този добив е забранен! Сигурно ние сме най-умните, че искаме да го добиваме, нали? А другите не искат... Имаш ли идея Бай *** за технологията и вредите от тези добиви? Тъпир съм бил!