Решенията на КС не могат да се потъпкват с ботуш или джапанки!

Корнезов предупреди Плевнелиев и "министърчето" Младенов
24 ное 2011 20:40,
115
Решенията на КС не могат да се потъпкват с ботуш или джапанки!
Снимка: архив, Булфото

Депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов призова новоизбрания президент Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов да се съобразят с решението на КС относно дипломатите агенти.

Магистратите отмениха текстовете от Закона за дипломатическата служба, с които се въвеждаше забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.

КС намира и за противоконституционен текст, според който министърът на външните работи определя външната политика на страната.

Николай Младенов обаче потвърди волята на правителството да не изпраща агенти на ДС за посланици

„Решението на Конституционния съд е факт и то не може да бъде тъпкано с ботуши или джапанки, било то  от бъдещ президент, или някакво министърче на външните работи“, заяви днес Любен Корнезов.

Червеният депутат цитира изказване на Росен Плевнелиев от Бургас по повод решението на съда. Бъдещият президент е заявил, че първата му работа, като влезе на „Дондуков 2”, ще е да издаде указ за освобождаването на нашите представители в чужбина.

Още по темата
 Корнезов припомня на новоизбрания президент, че решенията на КС са задължителни за всички граждани в България, за всички държавни органи, включително и за президента.

„Ако не знае г-н Плевнелиев, указите на президента подлежат на контрол от самия КС и те ще бъдат обявени за противоконституционни. Ако не знае г-н Плевнелиев, че има член 103 от българската Конституция, който гласи „президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен”. Да не започва своето президентсвто г-н Плевнелиев в нарушаването на българската Конституция и неизпълнение на решение на КС”, предупреди Корнезов и се обърна към външния министър:

„Обръщам се към г-н Младенов, предупредих го и в зала, че има член 4, алинея 1 от българската Конституция, където се казва, че „България е правова държава и решенията на КС имат сила на закон. Има член 172 от НК, ако не знае г-н Младенов. Този текст предвижда до 3 години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина”, напомни Любен Корнезов.

Решението на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни, заявява вчера в официална позиция по повод решението на магистратите Младенов.

Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, подчерта министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
9
 
! Отговори
до 52 от 49 преди 12 години
"Национален предател". Някога казваха така на бегълците зад граница. Сега ги наричат десиденти. Макар че десетината такива, които познавам, избягаха с илюзията за авантюри, леки жени и т.н. Бяха изчели целият Карл Майн, не само "Винету". Мечтатели. Дори малко й завиждам за смелостта.Но не мисли, че от "агентите на короната" няма и доносници. ИМА! Всяка власт се нуждае от тях. И СЕГА ИМА ДОНОСНИЦИ ! На сегашната власт. Имаше и на тройната и на царя. НЕОБХОДИМО ЗЛО, за съжаление.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, бе, да- какво правеха "агентите на короната" в НАП- на "Дондуков" 52 а,? Как така чужда/ изцяло небългарска/ компания ще се помещава на 2/или 3тия/ етаж в самата сграда на НАП, а? "... От 1997 г. Crown Agents е частна некомерсиална дистрибуторска фирма, ограничавана само от своите попечители и членове (максимум 50). Британското правителство има статут на специален член. Фондацията си поставя за цел да оказва подкрепа на социални и развойни проекти в целия свят."
53
0
 
11
 
! Отговори
Зиези преди 12 години
Чували ли сте приказката " Въже от пясък "? Не сте ? Потърсете! В приказките има толкова много мъдрост, че се срамувам да чета някои неща от форума. Дива и варварска омраза, неприкрита вражда! Това ли е пътя за обединение? Той води само към разединение! Не ме интересува боята на управляващите. Дори имената им не искам да знам. Искам да знам към какво ме водят! Престъпленията са ненаказани! Писна ми! ДАЙТЕ ШАНС НА ЖИВОТА!
52
4
 
8
 
! Отговори
49 преди 12 години
Между "агент на Короната" и "Национален предател" - Балкан разлика.
51
0
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Най-вероятно мисли, че досието му е унищожено. Пък знаеш ли, може и така да е.
50
0
 
8
 
! Отговори
ss преди 12 години
Скоро и то много слоро ще се появи агентурното минало на хунтата която управлява сега нека нукой да не мисли че като е напуснал бкп всичко е свършило архивите са живи и цирка продължава
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои момченца, които са били на три годинки през 1989-та, смятат, че щом си агент на ДС, задължително си ДОНОСНИК :). Младежи, те доносниците бяха събрани само в едно от звената /управленията/ на ДС. А, знаете ли колко управления имаше? Заедно с най-големите ***, там бяха и най-достойните българи. И друго. Прословутото шесто управление беше създадено отначало да следи за поведението на СИНЧЕТАТА И ДЪЩЕРИЧКИТЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ПОЛИТБЮРО. По-късно се *** в "доносническа агенция".
48
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Събитията в последните седмици в България, колкото и да са на пръв поглед негативни и откровено популистки трагикомедии са много полезни за всеки мислещ българин, който за н-ти път е свидетел на мерзостта и долнопробието на върхушката, която открай време "управлява" влакът и го води целенасочено , твърдо и упорито към пропастта.Ако не пресечем навреме тоя акт, ни предстоят още много години Танталови мъки и напразни гърчове. В тоя смисъл оправдавам някои действия на ГЕРБ,при все с резерви.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"какво петно им лепна тоя младенов на дипломати които работят за интересите на страната си "ДРУГАРЮ, те петното сами са си го лепнали като са напредвали в кариерата с доноси.
46
11
 
6
 
! Отговори
КУРнезов преди 12 години
Гадна комунистическа ***, няма отърване от тия, все да напомнят за себе си - отврат, крадлива ***.
45
1
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Така ли?! А изменението от 2007 г. и то е тяхна рожба, а;) И още нещо- до момента, до който не влезе в сила изменението на КРБ, ТОВА е върховният закон на Р. България. Впрочем , с изключение на частта на ВСС, твърдя , че КРБ е много добра.Е, някой може да иска отмяна на чл.46 ал.1 за въвеждане на еднополови бракове и граждански съюзи;), ама скоро не я виждам тази работа...
44
0
 
3
 
! Отговори
АТАКА преди 12 години
ОПАК КРАЙИмало нявга край чудноват -може и днес да го има! -землище хиледи, хиледи тоймили квадратни обзима.Блъска го Черно море от възток,Бяло от юг го припира,а до ребрата на Дунава бялтой се на север допира.Тъмни гори го и буйни рекипряко, на подплес просичат...Някои историци "Опакий Край"бозна защо го наричат;негли на присмех, а дявол ги знай,негли съвсем справедливо...Тъй ли, онъй ли - а в Опакий Крайопако всичко отива.Туй, що се вика устави, закон -дим издимил се отколя:всичко се върши по царския кеф,т.е. по божия воля.Знайни са тамо свещени слова:равенство, братство, свобода;както навсякъде, плява под тяхдъвче смирено народа.П. Р. СЛАВЕЙКОВ
43
6
 
14
 
! Отговори
Корназ Танчев преди 12 години
Хайде да си представим ,че МВнР изпрати до всяка страна от ЕС нота, с която информира, че в нашето посолоство в съответната страна работи лицето Ив.Иванов или Драган Стоянови т.н., бивш сътрудник на ДС, но БГ не може да го отзове ,защото Конституционният съд , съставен от "памперси", 75% от които са хора на Тройната коалиция и президента, не разрешава същите да бъдат отзовани. Към нотата са прикрепени Законът за забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба, списъкът на лицата от посолствата, работили като агенти на ДС и решението на КС. Такъв скандал ще стане, че и президентът, и памперсите за нула време ще преминат в дълбока нелегалност. Защото в случая е важно не кое правителство поема тази отговорност, а че накрая едно правителство се съгласи да започне тази чистка. И не заплашвайте със съд, затвор и т.н! Един международен скандал ще натика и Гочето, и шефа на КС Евг.Танчев, и хваналите се със старческите ръце за статуквото старци и бабички където им е мястото в пенсия, при внуците и правнуците. Защото така е в цялата съдебна с-*** и по върховете на МВР. А говорим за демокрация и Шенген, само че Холандия ни казва : Спрете с мафията и корупцията, т.е. почистете авгиевите обори!
42
6
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Фалшив ГЕРО .Фалшив си като Партията си Мършава БЕСЕПАРСКА
41
4
 
16
 
! Отговори
25 преди 12 години
Твоята Конституция е "рожба" на такива като Корнезов. Отвори съставът на ВНС и ще рабереш по чия тояга скачаме след 1944 год до днешния "прекрасен" за демокрацията и свободата ден.
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какво петно им лепна тоя младенов на дипломати които работят за интересите на страната си
39
1
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
Ааа, не можеш да черпиш права от тяхното неправомерно поведение, нали;) Техните кънтящи тикви раждат едни прекрасни популистки идеи, но мисъл, креативност, реално решаване на проблеми- забрави:) Даже не са наясно, че спокойно могат да се позоват на друго основание- например недобро представяне при оценяването на дипломатите, или пък че не са подходящи по друга причина, но не трябва да се позовават на принадлежност към ДС. То е мнооооого трудно човек да се сети, нали;)
38
6
 
22
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Корнезов, ти ли ще ми говориш за конституция? А гласуването с чужди карти, което го правехте 8 години, не е ли също противоконституционно? В останалите страни от ЕС, бивши членки на Соц. блока отдавна изхвърлиха агентите на ДС и го забравиха даже тоя проблем, ние още не можем да се справим с него.
37
3
 
3
 
! Отговори
геро преди 12 години
Такваз съм смачкана ***,че все ми е тая кой ще ме мачка.
36
9
 
8
 
! Отговори
Плиевнилиив преди 12 години
Ще се съобразя другари с това което каже вожда-***!