BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия

Руски експерти коментират отказа да плащаме за Бургас-Александруполис
Обновена: 28 дек 2011 18:37 | 28 дек 2011 18:30, Елка Василева
318
BG иска да създаде опасен прецедент в отношенията с Русия
Снимка: Булфото

България се опитва да създаден опасен прецедент, след като заяви, че няма да плати на Русия нито един лев от задълженията си по проекта за нефтопровод Бургас – Александруполис. Макар че сумата не е голяма – 6,2 милиона евро, прецедентът е опасен, предупреждават руски експерти, пише в коментар Газета.ru.

Ако Москва покаже слабост, София може да се откаже да плаща и по проекта за АЕЦ „Белене“, а това са стотици милиони евро, се казва в коментар в руското издание.

В материала се припомня заявеното в понеделник от руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна, след като София в началото на декември заяви, че прекратява участието си в проекта.

Още по темата

Газета.ru цитира и вчерашния отговор на премиера Бойко Борисов, който заяви: „Моите уважения към господин Шматко, пожелавам му весела Коледа и честита Нова година. Един лев няма да вземат за "Бургас – Александруполис".

„Трудно ни е да коментираме думите на Борисов“, каза говорителят на Транснефт Игор Демин. „Но по-рано на всички официални преговори България признаваше дълга по проектирането /6,2 млн. евро/ и не е отказвала да плаща. Българите обещаха да платят и когато заявиха, че се оттеглят от проекта“, посочи Демин.

Според източник, близък до Транснефт, Борисов може би е имал предвид неустойки /например за пропуснати ползи/, каквито Русия теоретично би могла да поиска от България. „Но руските акционери в Бургас-Александруполис не се канят да искат каквито и да са неустойки, такива условия не са договорени в споразумението“, казва източникът.

Ако България обаче откаже да плати признатото по-рано задължение, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти, цитирани от руското издание.

„Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска да влиза в конфликт както поради незначителността на сумата, така и във връзка с това, че България е интересна на Русия като партньор по проекта за газопровод „Южен поток“, коментира шефът на руския фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов. 

Ситуация, аналогична с проблема с нефтопровода Бургас-Александруполис, се създава и около АЕЦ „Белене“, която се строи от руската компания Атомстройекспорт.

В началото на лятото 2011 г. руската компания поиска от НЕК да плати за извършените работи /до момента сумата иска възлиза на 58 млн. евро/. В отговор НЕК заяви, че Атомстройекспорт й дължи 60 млн. евро за доставеното оборудване.

В момента строителството е замразено, българските власти отложиха решението за месец март, пише Газета.ru.

Според Симонов в крайна сметка спорната сума може да възлезе на няколкостотин милиона евро.

„Това е много по-сериозна сума за България. И отказвайки се да плати за Бургас – Александруполис, българите се опитват да създадат прецедент“, казва експертът.

Освен това, ако Русия прояви слабост в случая с България, това ще усложни по-нататъшните й преговори с редица други страни – например с Туркменистан за Транскаспийския газопровод, предупреждава експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
3
 
7
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ ТЕ 307.... преди 12 години
ТАКА КАЗВАШЕ И ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ.....МИР НА ПРАХА МУ!РУСИЯ ВИНАГИ Е НОСИЛА НЕЩАСТИЯ НА БЪЛГАРИЯ!
302
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИМА ЛИ БЪЛГАРИ ТУК! ИМА ЛИ БЪЛГАРИИИ ТУУУК! ВСЕКИ ЩО ГОВОРИ ЛОШО ЗА БЪЛГАРИЯ ДА МРЕ!ТА АКО ЩЕ И РУСНАЦИ ДА СА!
301
0
 
5
 
! Отговори
Шматко преди 12 години
Ще анексираме България,ще национализираме всички предприятия заграбени от комунистите,ще им вземем парите за да питат каде *** гладните и така ще си вземем парите от Б-ге комунистите!!!!!
300
5
 
3
 
! Отговори
до 300 от славянин преди 12 години
Забелязал съм, че ''демократите'' много лесно стигат до истерия, те по принцип се намират в постоянно предистерично състояние!
299
2
 
2
 
! Отговори
до 298 от славянин преди 12 години
Ако Сибир е толкова лошо място, защо очите на ГМО-тата и жълтите все натам гледат!?
298
5
 
3
 
! Отговори
до 300 преди 12 години
Ами като не ги искат другаде тези стоки - ще ги продаваме в Русия, щото и ако там не ги искат - "лошо Седларов, лошо'!
297
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
299,желая нелек полет с ту134 за сибири успех с новата работа в нужника
296
8
 
12
 
! Отговори
Ей болшевики, преди 12 години
гнусни за какъв руски пазар ми говорите бе ***,всички бг стоки които пътуват за Русия са спазарени от вас на изключително ниски цени бих казал подигравателни,от цялата работа болшевиките печелят а бг народът производител на тези стоки губи бе вашта мамка комунска,отивайте си в Русията и демагогствайте там бе *** долни,заплашили народът с Русия я си *** м...та.
295
11
 
7
 
! Отговори
до 298 преди 12 години
*** ще мият бойкогъзолизците, като *** качествено *** и пуделите му Цуцо и Моньо - ще има какво да миете години напред!
294
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
296,в сибир ти е мястото, да миеш кенефите на чукчите щото за друго не ставаш
293
0
 
7
 
! Отговори
Честито, куфарджиий! преди 12 години
Бившият премиер Димитър Попов, който по време на икономическата криза през 1990 година оглавява правителство "на националното съгласие", подкрепено от повечето политически партии, заявява в обширно интервю пред 168 часа, че според него БКП е раздала 2,2 млрд. лева веднага след промените през 1989 година, със знанието и под контрола на Политбюро."Харченето на тези огромни средства е извършвано и се извършва не от тези, които носят отговорност, а от други хора", категоричен е Попов.
292
6
 
7
 
! Отговори
до 295 преди 12 години
Рубли може да е вземала *** на магистралата. Дори и Горби искаше долари за нефта, газа, военната техника, желязната руда и др.
291
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
294, с рубладжии не разговаряммарш в сибир!!!
290
10
 
9
 
! Отговори
do 293 преди 12 години
Жителите на Ахелой скочиха срещу отчуждаването на земи за направата на околовръстен път - искаха да им се плаща по цени все едно са парцели до морето.... След време пък блокираха пътя минаващ през селото "защото било опасно и ставали катастрофи". Нефтът ще се разтоварва ппо същия начин по които се разтоварва и сега. До сега почти 40 години това не им пречи, сега изведнъж се сетиха.... Ако ги питаш дори не знаят за какво точно е тръбата, от къде ще мине... но важното е да са против...
289
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички хора от южното черноморие скочиха срещу проекта Бургас-Александрополис, защото да плащаме след като още от началото никой не е искал този натрапен проект?
288
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука има хора дето хем не искат шистов газ, хем се кефят че Боко скача на Русия... Абе пичове, без Русия и без шеврон ку*ец газ - все на едните ще трябва да се дадем. И ако се скараме с Русия и тя ни врътне кранчето - това просто ще налее вода в мелницата на "Шеврон" и явно това цели Боко, иначе ще трябва да връща пари!
287
8
 
6
 
! Отговори
до 288 преди 12 години
Националните интереси изискват да няма пречки пред български стоки на един огромен пазар като Русия, да имаме сигурен и сравнително евтин източник на природен газ и гориво за АЕЦ, да не губим като клиенти за туризма руските турсти, да не губим източника за резервни части и запасно оборудване за 80% от техниката в БА. Съгласен съм да се зъбим на Русия, но за целта трябва да имаме първо на какво да се опрем, иначе ще опрем с голия си *** на стреснат таралеж!
286
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ще ми плати дето мръзнах януари 2009, а другарю п*ткин?
285
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сме плащали сметките на предателите.
284
4
 
8
 
! Отговори
polar bear преди 12 години
Прецедент е, че за пръв път се защитават националните интереси на България, а не Руските!!!