Арогантността на Цветанов достигна своя апогей!

Опозицията в неуспешен опит да разследва вътрешния министър
Обновена: 7 мар 2012 11:59 | 7 мар 2012 11:58,
113
Арогантността на Цветанов достигна своя апогей!
Цветан Цветанов често влиза в спор със съдебната система. Снимка: Impact Press Group

Със своите публични изказвания вътрешният министър Цветан Цветанов  системно насажда недоверие в съдебната власт, представя пред обществото оценки и квалификации по отношение на неприключили съдебни производства и актове на съда.

Така зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков аргументира от парламентарната трибуна предложението на левицата за създаване на временна анкетна комисия,  която да изясни случаите на оказване на системен политически натиск от Цветан Цветанов върху съдебната система.

Предложението предизвика дебат в парламента, като то беше подкрепено от цялата опозиция, но управляващите в крайна сметка го отхвърлиха.

Според Миков поведението на Цветанов сериозно засяга авторитета на правосъдието и ограничава независимостта на съдебната власт. Той непрекъснато сипел обиди по адрес на независимата съдебна, като отделни представители класифицирал като мафия.

„Ескалацията на арогантността на вътрешния министър достигна своя апогей с обвиненията към председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност.  Това изказване провокира справедлива ответна реакция на магистрата, която на свой ред заведе дело за клевета. Безпрецедентен случай в българската история – магистрат съди за клевета член на кабинета, представител на изпълнителната власт”, добави червеният депутат.

Според БСП МВР шефът носи основна отговорност за отсъствието на ефективно взаимодействие между институциите, за справяне с престъпността и корупцията.

„Дори министър-председателят Борисов няколко пъти беше принуден да се разграничи от поведението на министъра си, като поиска той да поднесе извинения. Вчера чухме нещо като извинение, макар че при такива условности, които за пореден път показват, че има и част на неразбиране на проблема за независимостта на съдебната власт“, коментира Миков.

Компрометирането на съдебната власт ще води и занапред до тежки констатации - за липса на реформа в съдебната власт и на добри резултати в борбата с организираната престъпност”, предупреди Миков.

Сините подкрепиха предложение на колегите им от левицата. Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че докладите на мониторинга на ЕС за България са негативни в частта за съдебната власт.

Още по темата
„Има упрек към така наречената намеса в назначенията на висшите нива в съдебната система. Има упрек към нашата страна за това, че се търпи вмешателство, и че има политическо вмешателство. Това вмешателство от кого може да дойде? Кой има потенциала да се намеси в тези назначения? Това е същият този министър, който отговаря. Решава да слага хора, които ще свършат работа така, както на него му се привижда, че ще свършат работа”, мотивира се Костов и призова колегите си да подкрепят предложението за създаване на анкетната комисия.

Системният натиск, който се оказва върху съдебната власт от изпълнителната власт не е тривиален въпрос, смятат и от ДПС.

„В България съдиите трябва да се подчиняват и да се съобразяват единствено и само със закона, защото съдебната система не е конвент, не е трибунал, който да раздава присъди съобразно общественото мнение. Искам да призова управляващата партия – премиерът го призна, признайте го и вие – има проблем в съдебната система. Дори и сега да отхвърлите този проект за решение, проблемът е достатъчно общоизвестен и споделен и признат в Европейската комисия, така че той не може да бъде скрит и единственото, което можете да направите, е да отложите неговото решение”, отсече Четин Казак.

Опозицията упрекна Цветанов за случаите с полицейско насилие, както и с кръщаването на полицейски операции на името на магистрат.

От „Атака“ пък го посъветваха „да прочете малко книжки от най-елементарно естество, за да има най-обща представа за държавата, конституционното устройство“. 

МВР шефът започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и тогава заведе дело за клевета срещу него.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен. Оттогава МВР шефът се опитва да обясни, че няма конфликт със съдебната система.Вчера на форум дори обяви, че ръката му винаги била протегната към съда.

В крайна сметка обаче предложението на БСП беше отхвърлено. От общо гласували 125 народни представители „за” гласуваха 49 депутати, „против” – 74, „въздържал се” – 2. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
огнеборец преди 12 години
Какво става в пожарната, как може да се режат щатове на пожарникари и спасители - все от редовия състав. Кой ще ни спасява от бедствията и аварийте. И защо е тази мъгла - единствено във фейсбук се води дискусия в групата огнените мъже на България. Защо всичко се върши скрито-покрито. Има ли писани правила как се осъществява дейността по гасене на пожари и спасяване на хора. Има ли нормативни документи или те нямат значение. Трябва ли от тези щатове да се правят икономии.Къде са медиите?Знаети ли
98
0
 
3
 
! Отговори
109 преди 12 години
....hora ne se li usetihte ve4e 4E VSI4KI DRAPAT DO VLAST I POSTOVE -samo za KELEPIRnqma li kelepir a samo ba4kanenqma da ima kandidatidne6nite koito sa na vlast i postove...kak da razkriqt i nakajat predi6nite kato i TE sa v dalaverata...
97
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
и не само на него..и в интерес на истината...всички имат трески за дялане...да си ходят вече всички
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 106. Нали включваш и гербер към червените!
95
3
 
7
 
! Отговори
Д.Г.Д преди 12 години
по долни същества от червените няма
94
2
 
5
 
! Отговори
dan преди 12 години
проблема е един полека лека идва времето когато всичко ще трябва да се плаща затова говорят за човешки права за полицейско насилие нормално но отърване няма
93
7
 
6
 
! Отговори
Защо преди 12 години
само с апартаментите на Цветанов. Да видим и апартаментите на Овчаров,Нинова,Манолова ,Корумбашев,Миков,Станишев Първанов у нас и в чужбина и всички вили и къщи.Ще онемееш от изненада.Пак прецедент в българската политика,Цветанов сам пожела публично да бъде оповестено състоянието му. Кой от комунистите го направи.
92
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо замря далаверата с апартаментите на Цв.Цв?Защото има ли по голяма наглост от това да скандализираш обществото с претенции за морал ичестност а да си най-големия ***.
91
0
 
1
 
! Отговори
bv преди 12 години
Дилин дилин дишка Мира стиска ......
90
6
 
11
 
! Отговори
До 91 Q 77 преди 12 години
Проблемът ни е че българския народ е *** и нахален като своите ръководители - ББ и ЦЦ.
89
3
 
4
 
! Отговори
Откъде преди 12 години
тези пари за такъв стандарт на живот на съдийката,за която Миков плаче, както писаха обувки за по 1000 лв.,маркови дрехи . Сигурно от заплатка :))))
88
4
 
9
 
! Отговори
Ц.Ц., Е НАПЪЛНО ПРАВ преди 12 години
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ---Е АБСОЛЮТЕН ДЛЪЖНИК НА БЪЛГАРИТЕТОВА --НЕ Е "СЪДЕБНА СИСТЕМА" НА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА!ТАВА СИ Е ---ЧИСТА ПРАВНО-КОМУНИСТИЧЕСКА.... "СОЦ-ПОРНОГРАФИЯ"!ДОЛУ!!!!!!
87
7
 
3
 
! Отговори
ася преди 12 години
прави впечатление,че сините лилипути от една година гласуват плътно с бсп и дпс
86
3
 
8
 
! Отговори
миро преди 12 години
не на цветанов а на корумпираната съдебна система и на свързаните с нея политици арогантноста няма крайизглежда трябва да вземеме сопите и да ги разкараме от Българиятова е нашата България,искаме я правова и уредена странаколкото за съдийката тодорова вижте и семейното имуществено състояние и царския стандарт на живот и всичко веднага става ясно
85
6
 
7
 
! Отговори
Заплакал преди 12 години
за съдия Мирослава Тодорова, която дело за изнасилване на две момиченца и майка им бавила и потулвала 5 години и накрая го закрила поради изминала давност.Пускала под домашен арест с гаранция 1000 лв. опасни международни престъпници, последния случай с арестувания за крадене на пари с кредитни карти, за ареста на които от комунистите се наговориха такива лъжи.Ето това защитават Миков и БСП.Да го осъди, ако може.
84
1
 
9
 
! Отговори
За № 50-бай Иван преди 12 години
По разпоредбите на НПК следователите не водят досъдебни производства за престъпление"Кражба"-чл.чл.194-200 от Наказателния кодекс.!Те се разследват от МВР- разследващ полицай.Правни знания на ниво Цветанов!ГЕРБ в момента са законотворци и както им препоръчва ЕК,ЕС и ЕП да извършат съответните промени в НПК и НК и останалите,за да няма критични доклади.Почти три години управляват, но светлина в тунела няма.
83
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е схемата на управление на герб-противопоставяй и разделяй, дръж народа беден и гладен и така се манипулира по-лесно.
82
2
 
10
 
! Отговори
Q77 преди 12 години
Проблема е че има много прости хора в Б-я с манталитет на бай ***.Нека ви каквото повикало такова се обадилопродължавайте в същия дух ако имате късмет ще се оправите след 1 век:)
81
8
 
2
 
! Отговори
Ако Първанов преди 12 години
се върне ,тъпия Миков го виждам на последния ред или изобщо няма да го има там.Шубето провокира големи простотии.
80
2
 
8
 
! Отговори
Гласоподавател преди 12 години
Статистиката за 2010 г. сочи 97,5 % осъдителни !!! присъди по наказателните дела в България и под 80 % в ЕС. цвъчко коментирай този въпрос. Докато МВР КРИЕ престъпленията, като отказва да ги "запише" - хората не подават жалби убедени, че няма да разкрият извършителите - спомнете си "флашките" МВР и ДАНС не разкриха, кой е изнесъл СРС-та от тях самите...!?!?!