Арогантността на Цветанов достигна своя апогей!

Опозицията в неуспешен опит да разследва вътрешния министър
Обновена: 7 мар 2012 11:59 | 7 мар 2012 11:58,
113
Арогантността на Цветанов достигна своя апогей!
Цветан Цветанов често влиза в спор със съдебната система. Снимка: Impact Press Group

Със своите публични изказвания вътрешният министър Цветан Цветанов  системно насажда недоверие в съдебната власт, представя пред обществото оценки и квалификации по отношение на неприключили съдебни производства и актове на съда.

Така зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков аргументира от парламентарната трибуна предложението на левицата за създаване на временна анкетна комисия,  която да изясни случаите на оказване на системен политически натиск от Цветан Цветанов върху съдебната система.

Предложението предизвика дебат в парламента, като то беше подкрепено от цялата опозиция, но управляващите в крайна сметка го отхвърлиха.

Според Миков поведението на Цветанов сериозно засяга авторитета на правосъдието и ограничава независимостта на съдебната власт. Той непрекъснато сипел обиди по адрес на независимата съдебна, като отделни представители класифицирал като мафия.

„Ескалацията на арогантността на вътрешния министър достигна своя апогей с обвиненията към председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност.  Това изказване провокира справедлива ответна реакция на магистрата, която на свой ред заведе дело за клевета. Безпрецедентен случай в българската история – магистрат съди за клевета член на кабинета, представител на изпълнителната власт”, добави червеният депутат.

Според БСП МВР шефът носи основна отговорност за отсъствието на ефективно взаимодействие между институциите, за справяне с престъпността и корупцията.

„Дори министър-председателят Борисов няколко пъти беше принуден да се разграничи от поведението на министъра си, като поиска той да поднесе извинения. Вчера чухме нещо като извинение, макар че при такива условности, които за пореден път показват, че има и част на неразбиране на проблема за независимостта на съдебната власт“, коментира Миков.

Компрометирането на съдебната власт ще води и занапред до тежки констатации - за липса на реформа в съдебната власт и на добри резултати в борбата с организираната престъпност”, предупреди Миков.

Сините подкрепиха предложение на колегите им от левицата. Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че докладите на мониторинга на ЕС за България са негативни в частта за съдебната власт.

Още по темата
„Има упрек към така наречената намеса в назначенията на висшите нива в съдебната система. Има упрек към нашата страна за това, че се търпи вмешателство, и че има политическо вмешателство. Това вмешателство от кого може да дойде? Кой има потенциала да се намеси в тези назначения? Това е същият този министър, който отговаря. Решава да слага хора, които ще свършат работа така, както на него му се привижда, че ще свършат работа”, мотивира се Костов и призова колегите си да подкрепят предложението за създаване на анкетната комисия.

Системният натиск, който се оказва върху съдебната власт от изпълнителната власт не е тривиален въпрос, смятат и от ДПС.

„В България съдиите трябва да се подчиняват и да се съобразяват единствено и само със закона, защото съдебната система не е конвент, не е трибунал, който да раздава присъди съобразно общественото мнение. Искам да призова управляващата партия – премиерът го призна, признайте го и вие – има проблем в съдебната система. Дори и сега да отхвърлите този проект за решение, проблемът е достатъчно общоизвестен и споделен и признат в Европейската комисия, така че той не може да бъде скрит и единственото, което можете да направите, е да отложите неговото решение”, отсече Четин Казак.

Опозицията упрекна Цветанов за случаите с полицейско насилие, както и с кръщаването на полицейски операции на името на магистрат.

От „Атака“ пък го посъветваха „да прочете малко книжки от най-елементарно естество, за да има най-обща представа за държавата, конституционното устройство“. 

МВР шефът започна война със съда, след като влезе в остър конфликт с председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Цветанов заяви, че у него се пораждат съмнения, че Тодорова обслужва интересите на организираната престъпност. Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и тогава заведе дело за клевета срещу него.

Още преди излизането на доклада на ЕК Борисов заяви, че конфликтът на вътрешния министър със съдебната власт е контрапродуктивен. Оттогава МВР шефът се опитва да обясни, че няма конфликт със съдебната система.Вчера на форум дори обяви, че ръката му винаги била протегната към съда.

В крайна сметка обаче предложението на БСП беше отхвърлено. От общо гласували 125 народни представители „за” гласуваха 49 депутати, „против” – 74, „въздържал се” – 2. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
19
 
! Отговори
антиболшевик преди 12 години
Че цветанов е *** НЯМА СПОР, че неграмотен също - по 25-35 стр. са в НПК - доказателствените средства и способите за тяхното събиране, но в нито една не пише, че основно доказателство е "разказа на МВР - шефа" за някое престъпление и че, посочения от него е извършител. Това го е имало в Народния съд и сталинското управление. Съдебния процес е сблъсък на интелект, а оръжията /доказателствата/ са все в ръцете на обвн. и после защо има оправдателни присъди - защото хората, които съб док са ПРОСТИ
78
8
 
5
 
! Отговори
Киро преди 12 години
Имали шумолене на пари съдебната система работи перфектно и ако случайно вкарат някой в затвора-Гоце и Марин го помилват,говорете си комунисти-сини и червени каквото си искате но никой вече не ви вярва.Тези които са на власт колкото и да са зле пак не могат да ви настигнат нито по наглост нито по крадене.
77
0
 
11
 
! Отговори
Ники Филчев преди 12 години
Абе, то че има много корумпирани съдии е ясно, но все забравяме за корумпираните прокурори! И те са съдебната система. А полицаите?! Просто така е по-лесно. Що Цвъ. Цвъ. не вземе да арестува пет-шест корумпирани съдии, ами тръгнал да се надприказва с тях?! Щото той е измислил тактиката на Герб - ние сме некадърни, но другите са виновни за това! Трябва на всеки да му стане ясно, че виновните са всички други, но не и Герб! Те са добрите!
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много е спорно коя власт е по-корумпирана - изпълнителната власт или съдебната власт. Аз би заложил на изпълнителната власт.
75
0
 
5
 
! Отговори
До 74 теди преди 12 години
теди, номер 74,"по една или друга причина неосъждан" - защо така с лека ръка прескачаш най-важното - защо е неосъждан? Да не би защото МВР-то на Цветанов и ГЕРБ да не е събрало годни за съд доказателства?
74
4
 
6
 
! Отговори
777 преди 12 години
ВЪВ БЪЛГАРИЯ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е ЧАСТ ОТ МАФИЯТА!! ТЕМИДА НЕ СЛУЖИ НА ОБЩЕСТВОТО, ЗАРАДИ КОЕТО Е СЪЗДАДЕНА ,А НА СЕБЕ СИ И МАФИЯТА. ТОГАВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО И НЯМА СМИСЪЛ .АКО ВЪВ ЕДНА ДЪРЖАВА НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ, ОБЩЕСТВОТО БАВНО И СИГУРНО СЕ РУШИ. И ТОВА ВОДИ СЛЕД СЕБЕ СИ АНАРХИЯТА.
73
0
 
14
 
! Отговори
Хунтата... преди 12 години
Цветанов е идеолога на "новият ред" в България ! Той е основоположник на Хунтата и разполага с цялата власт в ГЕРБ и България !Не се заблуждавайте по ПР изявите на Борисов, Цветанов е ключовият фактор и нещастие за Отечеството !!!
72
1
 
12
 
! Отговори
izotzadze преди 12 години
в *** масово трият коментари на регистрирани форумци, стане ли дума за властта - Цветанов, Борисов, Герб
71
4
 
12
 
! Отговори
Марто преди 12 години
Ако има българин, който твърди, че съдебната ни система не е корумпирана, той е или луд или ***. На всички ни е ясно. Подркрепям хората които го заявяват публично и се борят с това, независимо как се казват, от коя партия са, *** ли са или не, поемат ли го отъад до зачервяване или не........ .
70
5
 
15
 
! Отговори
генерал Жуков преди 12 години
Братя ако искате да осигурите по добро бъдеще за своите деца, Терминал 2 е решението
69
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на Цветанов .няма какво да увъртва.казва всичко дирекно такава каквато е истината...и Българския гражданин вижда че е така.че съдиите са корумпирани на 80 процента това е истината.ако не е Цветанов кой да каже кой да говори...20 години никoй нищо не прави.браво на Цветанов
68
3
 
2
 
! Отговори
ПОМАГАЙ РУСИЯ преди 12 години
...................
67
8
 
12
 
! Отговори
Dido преди 12 години
Няма доклад от ЕС в който най-критичната част да не е към съдебната система!Независимостта на съдебната система я отнеха БСП и Гоце като наредиха там протежета на гропировките! Сега БСП скачат да защитават точно тези хора!
66
16
 
22
 
! Отговори
теди преди 12 години
Тези дни гледах в едно предаване по ТВ разказа на един човек, който е обиран няколко пъти от крадец, арестуван над 90 пъти, но по една или други причина неосъден. Нали се сещате, кой не иска да го вкара в затвора - доколкото знам, съдът оправдава такиви *** на обществото. Така, че няма защо да се правят да обидени госпожици и все Цветанов да им е крив.
65
6
 
21
 
! Отговори
нормално преди 12 години
Не може цяла Европа да ни тормози години наред и да ни спира всякви средства от които ние гражданите да губим само заради 300 бандити в съдебната система които 22 години се правят на мафиоти и не искат да се променят.В тая държава е крайно време да се застава до стената и разстрел---вси4ко останало е пунта мара.Кви съдии кви 5 лв..те са мафиоти..Цяла Европа ни спира просперитета заради тези Мафиоти съдиите
64
3
 
6
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
Ти си платен *** който има за цел да плюе по нормалните хора които имат отворени о4и и виждат истината.Такива като тебе влизат в сайтовете да замагляват на хората вижданията и да разделяш всяко едно нормално мислещо мнение.Ти си един предател..ти си просто ***
63
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цвъ Цвъ се изЦвъкъ...
62
4
 
13
 
! Отговори
maiorski преди 12 години
.... те от Европейския съюз си казаха всичко хората в докладите. До сега нямаме един доклад в който съдийте да са ги подминали ....Цветанов просто повтаря истината която нормалните хора от 6000 км виждат...СЪДЕБНАТА СИСТЕМА се нуждае от основен ремонт.....
61
9
 
5
 
! Отговори
до 67 неграмотен преди 12 години
Конституцията е основен закон, но не единствен. Но няма какво да се хаби човек да обяснява на някой, изложил толкова посредствени разсъждения като теб и написал "тълкОвания".
60
6
 
5
 
! Отговори
Гласоподавател преди 12 години
По отношение на дискусията "жертви на пешеходните пътеки" - цецко казва - без споразумение, а дело, което може да продължи и години наред, а иначе сме за "бързина" в процеса. Не само, че е популист, но и ***... "Споразумението" касае наказателната отговорност и то може да се приложи и с по-високи наказания, дори и затвор, но изключването му ще създаде такъв проблем на близките на жертвите, че години наред няма да могат да си решат нито гражданските искове, нито със застрахователите.