Новият здравен министър ще търси баланса между лекари и пациенти

Имам амбицията да успея, каза Десислава Атанасова
Обновена: 17 мар 2012 17:36 | 17 мар 2012 17:28,
182
Новият здравен министър ще търси баланса между лекари и пациенти
Десислава Атанасова Снимка: Impact Press Group

Новият здравен министър Десислава Атанасова отказа да оцени работата на своя предшественик д-р Стефан Константинов. Тя изтъкна обаче пред bTV, че това е направил премиерът, който преди дни коментира бившия си кадър като човек, който се движи след събитията и позволява друг „да му вади горещите картофи”.

Атанасова все пак си позволи да открои вината на сменения министър. „Твърденията на един човек, че не е чул, че не е разбрал, че не знае какво се случва година и половина изглеждат несериозни. Правомощията и задълженията на здравния министър са той да отговаря за лекарствената политика на България. Бил е длъжен да знае”.
 
Тя уточни, че наредбите, по които се договарят цените на медикаментите, се подписват от здравния министър. Кореспонденция между него и здравната каса, на която Атанасова станала свидетел, съдържала предупреждения за проблема, които обаче не били отчетени от Константинов.
 
В пика на скандала бившият вече министър отбеляза, че не подава оставка, за да не признае победата на „всички хора, които през годините са изградили в здравеопазването една чудесна мрежичка за източване на пари”. После поиска подкрепата на ГЕРБ.
 
Политическите му партньори обаче не протегнаха ръка за помощ – заради конкретните законодателни мерки, които предложил пред здравната комисия в парламента, чийто председател бе Десислава Атанасова."Ще се опитам да намеря баланса между интересите на пациентите и лекарите”, обеща новото назначение в кабинета „Борисов”.
Още по темата
 „Тежката артилерия на ГЕРБ”, както самата Атанасова се определи, заяви, че не се чувствала „хвърлена на кучетата” заради проблемите в сектора, тъй като все някой трябвало да поеме политическата отговорност.
 
Още непрекрачила прага на здравното министерство, тя даде заявка за високи амбиции: „Аз съм от ГЕРБ и съм част от партийната структура още от първия ден, участвала съм във всички избори, била съм сред хората, знам техните проблеми. Един от основите е здравеопазването. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея. Оценката ще дойде по-късно. Като председател на здравната комисия оценките за мен са положителни и това ме убеждава, че ще се справя с поста на здравен министър”.
 
По думите й в предложението на премиера за поста нямало нищо драматично. Тя обаче не приела от раз, малко по-късно отговорила, че е съгласна.
 
Атанасова изтъкна, че юридическото й образование ще е в неин плюс, тъй като ще работи за законодателни промени. Една от основните й цели е да даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки за всички продукти.
 
В работата си тя заяви, че ще разчита на диалог с вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за здравния ресор и който беше определен като „близък” на бившите вече заместник-министър Гергана Павлова и директор на касата Нели Нешева. Обеща още здравните вноски в този мандат да не бъдат вдигани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Десислава Атанасова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
7
 
! Отговори
ssss преди 12 години
Какво е това безобразие в здравеопазването? Какви са тези смени на министри? Призовавам за незабавни промени в законодателството, съгласно които всеки български гражданин да може да разполага с внасяните от него здравни осигуровки при нужда от лечение!
86
0
 
19
 
! Отговори
на кое канапе ? преди 12 години
Добре де, другарко Десислава Атанасова, на кое канапе и в кое министерство си спала досега, та чак сега се сещаш да създадеш анкетна комисия за лекарствената политика?
85
1
 
20
 
! Отговори
Креватно джудо преди 12 години
Тая е от тежката КРЕВАТНА артилерия на ГЕРБ ... :)Любовница на бившия шеф на Полицията в Русе ...Така се е издигнала в политиката.
84
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лелееее! Бог да ни пази от новата Калинка, дето била тежката артилерия на ГЕРБ! Като видяхме поразиите на леката артилерия се питам какви ще ги натвори тежката артилерия!
83
0
 
9
 
! Отговори
набор 78 преди 12 години
ех, бре тез селянчета набор 78, откъде никнат кат гъбки?...и Делянчо Добрев и той...и аз да взема да се кандидатирам за министър на безделието и безвремието, *** моят набор още не е на мода, та трябва да почакам...Искам да знам къв трудов стаж имат, опит и до сега к'во са правили...Това че са млади хора, не гарантира грам успех и кадърност, но да видим...Само дето надеждата умря първа...
82
2
 
26
 
! Отговори
?????? преди 12 години
АННА-МАРИЯ БЕШЕ НАМЕРЕНА ЗА МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТОНА КРЪСТОПЪТ. ТАЯ НАГЛА ФЛЬОРЦА Е ВЗЕТА НАПРАВО ОТ ОКОЛОВРЪСТНОТО.ТЮЮЮЮЮЮЮЮЮ, ДОКОГА БЕ МАЛОУМНО ГЕРБЕРАСТИ ЩЕ НИ СЕ МОТАЕТЕ ПРЕД ПОГЛЕДА.
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новият здравен министър е новата Калинка, но кого първо ще обслужи Бат Бойко или Бат Цецо?
80
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Тази от коя детска градина я "домъкна" Бойко ?Като казваха , че идва "тежката артилерия" на ГЕРБ аз очаквах Фидосова ,а тя каква стана ?Пълна "боза". Очакват ни нови серии на " По неволя шофьор"
79
2
 
19
 
! Отговори
Питам преди 12 години
И какво прави в здравната комисия мила госпожо?Помага на министъра или гони мухи?Или броеше бонуси?То за работа май не е останало време?Времето ще покаже какво можеш, затова поне в началото работи без да говориш.Екранът е зает засега от БОКО.
78
2
 
21
 
! Отговори
платец на ЗОК преди 12 години
Тази вярва ли си, или иска да ни накара, да й повярваме?
77
0
 
21
 
! Отговори
osata преди 12 години
Интересно - като председател на здравната комисия в парламента тази госпожа също има съучастие в проблемите на здравеопазването. Не може като такава да не е констатирала високите цени на лекарствата и тя би трябвало да бъде първият човек, който да се заеме с този проблем, а не медиите.В крайна сметка - тя не се е справила на този пост, но като "предан наш" човек е издигната на още по-висок и отговорен. Няма логика.
76
0
 
7
 
! Отговори
venci преди 12 години
tova mlado momiche shte go sdavchat i izpliuiat za nula vreme.Az i davam 3 mes.
75
1
 
3
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
Слагай интервали след препинателните знаци, че трудно ти се разбира.
74
0
 
16
 
! Отговори
Тошев преди 12 години
За 2,5 год. управление - трима здравни министри вън.Всеки нов такъв 3-4 месеца навлиза в работата.Тоест от 2,5 г. министерството 1 год е било на самотек.На това се вика е... .. политиката,е... ..концепциите,е... .. чудото.Пълна скръб!Вън целият кабинет!
73
8
 
6
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
добър лекар не означава автоматично добър ръководител или администратор...кой е казал, че министърът на здравеопазването трябва да е лекар???
72
1
 
10
 
! Отговори
Хах... преди 12 години
Не знам сайта какъв е,но ние простите българи като гледаме виждаме а и чуваме...Тази персона не знам как се чувства,но дрънка глупости.Аз на мястото на ББ ще я сменя от сега.Ако искат да сложат обикновен търговец на нейно място-пак ще е по добре...Аман от кариеристи!Колко време ще се драска-в предвид обстоятелствата.Бат Бойко поне чатала на врата да им сложи относно втората сигнална система...Ще им гледаме биографиите...И ще им пием хапчетата...Да чакат приходи...
71
0
 
2
 
! Отговори
. преди 12 години
цялото здравеопазване с две думи
70
0
 
7
 
! Отговори
. преди 12 години
Гледайте репортаж тази вечер по канал 1 как се продават лекарства на Битака !!!!! Следите ли ми мисълта драги зрители... без намеса на никакви органи. Медицината и Фармацията тук са превърнати във пълна виларщина...
69
0
 
13
 
! Отговори
Санитар преди 12 години
До петияТа тя и сега отговаряше в Парламента за това което искате от нея. Нали тя даваше жалоните за развитие на здравеопазването у нас чрез НЗОК и Министерството на здравеопазванетоПоредните калинки в правителството на ГЕРБ. В него ако не са калинки то са синове на бивши кадри на ДС
68
1
 
19
 
! Отговори
112 преди 12 години
ТИЯ *** СЛАГАТ ЧЕТВЪРТИ ЧОВЕК НА ТОЯ ПОСТ И НЕ РАЗБРАХА, ЧЕ С АМБИЦИЯ НЕ СТАВА. ТРЯБВА ПРОФЕСИОНАЛИСТ СЪС ЗДРАВНО И МЕНЪДЖЕРСКО ОБРАЗОВАНИЕ